Blic

BEOGRAD IZMEĐU DVE VATRE, ŠTA GOD DA ODLUČIMO NEĆE BITI LAKO

Prtitisci na Srbiju ne prestaju ni sa Istoka ni sa Zapada

- DANIJELA LUKOVIĆ

Možda je donedavno Srbija sedela na dve stolice, održavala bliske odnose sa Istokom i Zapadom, ali izjava Vladimira Putina “ako može Kosovo, mogu i Donjeck i Luganska Narodna Republika” jasno je svima stavila do znanja da se pozicija promenila i da smo između - dve vatre. I da one prete da se pretvore u požar.

Pred Beogradom je teška odluka o (ne) uvođenju sankcije Moskvi, i to više niko ne krije niti govori “u rukavicama”. Na koju god stranu da prevagne ova politička klackalica, posledice neće biti zanemarlji­ve. Izbor dodatno “podgrevaju” i EU ali i Rusija - zvaničnici Brisela požuruju i poručuju “ili ste sa nama ili sa koljačima”, dok Moskva upućuje izjave koje poprimaju obrise pretnji.

Beograd još vaga, jer i uvođenje sankcija i oglušavanj­e na zahteve EU imaju svoju cenu. U drugom slučaju, to bi nas dovelo do udaljavanj­e od EU puta, gubitak EU fondova, ali i odustajanj­e zapadnih investitor­a od Srbije što bi bio udarac za privrdu i doneo bi gubitak velikog broja radnih mesta.

Nije zanemarlji­vo ni to što je odnos Srbije sa Rusijom specifičan, da Beograd zavisi od ruskih energenata, i da računa i na političku podršku Rusije oko Kosova, čiju nezavisnos­t ne priznaje. Zato je logično zapitati se šta donosi jedna odluka, a šta druga, ali i kako bi te sankcije Rusiji mogle da izgledaju?

SANKCIJE NI NALIK ONIMA IZ 90-IH Direktor “Novog trećeg puta” Dimitrije Milić objašnjava za Blic da “rampa” za Moskvu ne bi bila ni nalik onim rigoroznim merama koje su sprovođene u slučaju Srbije pre dvadesetak godina.

- Što se tiče potencijal­nih sankcija Rusiji, ne radi se o

sankcijama po modelu iz 90ih godina. U slučaju država koje nisu EU članice poput Srbije, one bi mahom targetiral­e pojedince, namenski odabrane sektore privrede ili delove tih sektora. One ne bi imale za cilj da nanose preveliku direktnu štetu Rusiji, već više da pokažu političku pripadnost Zapadu i da isključe mogućnost da Rusija preko Srbije izvrda strože evropske sankcije ističe Milić.

On dalje smatra i da reakcija Rusije ne bi bila oštra kako se strahuje.

- U takvom slučaju i odgovor Rusije bi bio slabiji, jer ni Rusija ne može da priušti da gubi tako lako saveznike kojih u Evropi nema puno.

22

milijarde dolara Srbija godišnje razmeni sa članicama EU i NATO

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia