Blic

ŠARIĆEVI PUTEVI ŠVERCA KOKAINA

Narkotike iz Ekvadora Hrvatski ogranak Šarićevog klana imao je razgranatu mrežu ruta kojima je droga brodovima dopremana od izvorišta u Južnoj Americi do krajnjeg odredišta - Hrvatske. A na mapi ovih krijumčara kokaina su se nalazile zemlje širom Evrope.

- TANJA ĆULAFIĆ

Ova kriminalna grupa je, navodi se u dokumentu hrvatskog Državnog tužilaštva, od 2019. do 2021. aktivno brodovima krijumčari­la narkotike i time je ostvarila dobit od nekoliko miliona evra.

Okrivljeni Petar Ćosić, navodni vođa hrvatskog ogranka Šarićevog klana, bio je zadužen da osmisli celokupan plan krijumčare­nja droge iz Južne Amerike do Evrope. On je povezao osobe koje su bile deo švercersko­g lanca i koje su delovale po njegovim instrukcij­ama, nadzirao je transport, isporuku u Hrvatskoj, a određivao je i po kojoj ceni će se droga prodavati.

EKVADOR I KOLUMBIJA U Ekvadoru su imali svog čoveka Milana Milovca, čije je zaduženje bilo da pronađe dobavljače, zatim da odredi vreme i pronađe mesto gde će droga biti ubačena u izabrani kontejner na nekom od brodova.

Roba je obično dostavljan­a iz Kolumbije, da bi se u Ekvadoru pakovala u kontejnere i kretala put Evrope.

Luka koja je bila početna tačka na njihovoj putanji bila je Gvajakil, odakle je roba išla raznim putanjama, preko Belgije, Grčke, Španije, do krajnje destinacij­e - luke Ploče u Hrvatskoj.

Samo u jednoj isporuci 2019. odavde je bila poslata tona kokaina, a kako se u dokumentu navodi, i druge isporuke su kretale uglavnom baš sa ovog mesta.

BELGIJA

Belgija je zauzimala važno mesto na njihovoj mapi.

Luka Antverpen, koja se nalazi na obali reke Šelda, na oko 90 kilometara od ušća u Severno more, bilo je jedno od mesta gde su brodovi pretovaran­i, odnosno gde je poslata droga izvlačena sa brodova. U toj luci su imali čoveka koji je bio zadužen da iz kontejnera izvuče kokain, pre nego što on bude utovaren na drugi brod i poslat na odredište .

Tako je krajem 2019, kada je brod iz Ekvadora uplovio u luku, Ćosića odredio čoveka koji je za vreme dok je brod bio u luci imao zadatak da poslatu tonu belog praha skloni na sigurno. Međutim, kako on to nije uspeo, 500 kilograma njihovog tovara je prepakovan­o na drugi brod i poslato u luku Hamburg.

NEMAČKA

Nemačka se silom prilika nametnula kao zemlja u kojoj se jednom našlo 500 kilograma njihovog kokaina, koji je tamo dospeo posle neuspelog pretovara u luci Antverpen u Belgiji.

Taj tovar je preko iz luke Hamburg kamionom poslat na krajnje odredište sa robom koja je legalno za određene firme transporto­vana. Tada su pripadnici klana, na mestu koje hrvatskim državnim organima nije poznato, prisilno zaustavili kamion i preuzeli drogu.

Osobama koje su to sprovele u delo dodeljena je nagrada od 30 odsto transporto­vane količine, odnosno 150 kilograma kokaina, a ostatak je Ćosić prodao dvema N.N. osoba i to za cenu od 28.000 do 29.000 evra po kilogramu. Sve ukupno, na ovom tovaru klan je zaradio 9.800.000 evra.

GRČKA

Važno mesto pomorskog šverca ovog klana imala je Grčka, za koju su, kako piše, pripadnici klana sumnjali da je bila mesto gde im je jednom u transportu nestala određena količina belog praha.

Naime, određene luke u Grčkoj su bile mesta za pretovar, odakle je droga dalje slata do hrvatske luke Ploče.

U Grčkoj luci Pirej su, navodi se u dokumentu, 2020. ostali bez 60 paketa droge u kojima se nalazilo 72 kilograma skupocenog praha, koji je bio poslat iz luke Gvajakil u Ekvadoru sa krajnjim odredištem u luci Ploče u Hrvatskoj.

Nemačka se silom prilika nametnula kao zemlja u kojoj se jednom slučajno našlo 500 kilograma kokaina Šarićeve grupe

 ?? ?? Ekvador, luka Gvajakil Šarićev klan je, kako se sumnja, 2020. godine na brodu Mičigen prevozio 45 kilograma kokaina među bananama do Italije.
Roba - kokain koji je naručivao klan Darka Šarića dostavljan je iz Kolumbije, da bi se u Ekvadoru pakovao u kontejnere i kretao put Evrope. Luka Gvajakil je bila početna tačka na njihovoj putanji odakle je droga išla ka različitim zemljama starog kontinenta. Italija, luka Đoja Tauro
Ekvador, luka Gvajakil Šarićev klan je, kako se sumnja, 2020. godine na brodu Mičigen prevozio 45 kilograma kokaina među bananama do Italije. Roba - kokain koji je naručivao klan Darka Šarića dostavljan je iz Kolumbije, da bi se u Ekvadoru pakovao u kontejnere i kretao put Evrope. Luka Gvajakil je bila početna tačka na njihovoj putanji odakle je droga išla ka različitim zemljama starog kontinenta. Italija, luka Đoja Tauro

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia