Blic

ŠOLC BI KAO MERKEL, PA ZVAO VUČIĆA, ALI I KURTIJA

Predsednik Srbije sutra će u Berlinu razgovarat­i s nemačkim kancelarom

- MARKO TAŠKOVIĆ

Odnosi Beograda i Prištine su toliko loši da je veliko pitanje da li će se uopšte predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prištinski premijer Aljbin Kurti sastati sutra u Berlinu, iako će tog dana odvojeno razgovarat­i sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcem.

Analitičar­i nemaju velika očekivanja čak i ako dođe do dijaloga Vučića i Kurtija i podvlače da će u prestonici Nemačke u fokusu biti stavovi prema Rusiji i ratu u Ukrajini.

Vučić i Kurti mogli bi tako da se sastanu skoro godinu dana nakon poslednjeg susreta koji praktično nije doneo ništa osim prepucavan­ja i provokacij­a. Inače, obojica zvaničnika dolaze u Berlin na poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca u odvojene posete.

Kako piše “Dojče vele” glavna tema odvojenih sastanaka tokom kojih će Šolc prvo razgovarat­i sa Kurtijem, a potom sa Vučićem, biće stavovi prema ruskoj agresiji u Ukrajini i bilateraln­i odnosi dve strane. Zbog toga se uveliko spekuliše da bi Kurti i Vučić mogli u Berlinu da i razgovaraj­u oči u oči kad se već istog dana nalaze na istom mestu.

Šta se može očekivati od tog eventualno­g sastanka, postoji li mogućnost za napredak u dijalogu - tema je koju je “Blic” analizirao sa svojim sagovornic­ima.

JANJIĆ: UKRAJINA PRE KOSOVA

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da odnosi Beograda i Prištine neće biti “prva tačka dnevnog reda tokom razgovora u Berlinu”.

- To će, zapravo, biti sastanak Zapadnog Balkana zbog drugih tema. Šta više, ne verujem da će i doći do razgovora Vučića i Kurtija oči u oči. Možda bude nekog dijaloga sa strane, ali tu vidim samo prostor za otrovne strelice od strane Kurtija - naglašava Janjić.

Kako kaže, ključna tema sastanka Šolca i Vučića biće prilagođav­anje

spoljne politike Srbije i EU, odnosno pritisci da naša država uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

- Mislim da sada u ovim spoljnopol­itičkim okolnostim­a uopšte nije vreme za nastavak dijaloga Vučića i Kurtija. Čak ne znam zbog čega je predstavni­k EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak zakazao razgovor o tablicama za 13. maj. Ti razgovori ne mogu doneti ništa drugo osim Kurtijevih priča o državnosti i Kosova i Vučićevom negiranju toga. Podizanje novih tenzija u regionu nikome nije u interesu - tvrdi Janjić.

POPOV: SAD SPOSOBNIJE OD EU

I direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov ocenjuje da nema novih elemenata za efikasan nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

- Ista meta, isto odstojanje. Mislim da jedino SAD je sposobna da pomeri stvari sa mrtve tačke pošto se EU do sada pokazala kao labav faktor. Pre svega, Federika Mogerini nije bila mnogo agilna, a ništa bolji nije ni Lajčak. Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nešto pokušava, ali pitanje je koliko će imati uspeha - naglašava za “Blic” Popov.

Kako kaže, sve liči da će i eventualni sastanak Vučića i Kurtija u Berlinu izgledati kao nastavak beskrajnih razgovora bez ikakvih rezultata.

- Svaka strana ima alibi da ne dođe do napretka u dijalogu. Kurti non stop priča samo o obostranom priznanju i očekuje kako vreme prolazi da će to početi da se podrazumev­a. S druge strane, Vučić stalno priča o formiranju Zajednice srpskih opština, ali to nikoga ne uzbuđuje iako na Zapadu stalno ističu da bi ZSO trebalo da se ostvari - apostrofir­a Popov.

ŠOLC BI DA VRATI UTICAJ NEMAČKE

Naš sagovornik se osvrnuo i na izjavu Vučića uoči odlaska u Berlin da dijalog sa Prištinom praktično ne postoji od kada je Kurti na vlasti.

- Dijalog je postojao u vreme Hašima Tačija, ali očigledno da ideja o razmeni teritorija nije odgovarala EU koja se plaši domino efekta. Pokazalo se i u ratu u Ukrajini kakve posledice sve situacija na Kosovu može da izazove. Razmena teritorije bi mogla da bude uvod u mnoge opasne stvari pogotovo kada imamo krizu u BIH i priče o velikoj Albaniji - analizira Popov.

Zbog čega baš u ovom trenutku Šolc organizuje odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, takođe, je jedno od pitanja koje intrigira javnost.

- Šolc očigledno želi da povrati uticaj Nemačke koji se gubi od kada je sa vlasti sišla Angela Merkel. Njen projekat je i Berlinski proces koji je trebalo da zbliži zemlje Zapadnog Balkana u zajednički­m projektima, ali se vremenom to pretvorilo u rutinu bez rezultata. Šolc sad želi to da promeni, ali pitanje je koliko će biti uspešan jer ne pokazuje liderske sposobnost­i i nema harizmu Merkelove - zaključuje Popov. ■

 ?? ?? predsednik vučić uvek Ističe važnost nemačke za srpsku privredu
predsednik vučić uvek Ističe važnost nemačke za srpsku privredu
 ?? ??
 ?? ?? Šolc želi da vrati uticaj Nemačke u EU, ali i šire, da se nametne kao lider kakva je godinama bila Angela Merkel
Šolc želi da vrati uticaj Nemačke u EU, ali i šire, da se nametne kao lider kakva je godinama bila Angela Merkel

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia