Blic

NASLEDNICI KRUNE, DVORSKE SPLETKE I PORODIČNA NESLAGANJA

Vest da je princ Petar Karađorđev­ić abdicirao u korist svog mlađeg brata kraljevića Filipa odjeknula je u Srbiji, a ovaj događaj je samo podgrejao varnice u već narušenim odnosima u kraljevsko­j porodici, koji pomalo podsećaju na meksičku novelu.

- MILICA MARKOVIĆ

Srbija nije monarhija, te poslednjih decenija srpski naslednici krune, čini se, s pravom nisu privlačili veliku pažnju javnosti. Ipak, kao što su ne tako davno ceo svet zaintrigir­ali porodični odnosi u britanskoj dinastiji, posebno slučaj princa Harija i njegove supruge Megan, tako je prošlog četvrtka abdikacija princa Petra Karađorđev­ića uzdrmala kraljevski tron u Srbiji i probudila kontroverz­e o odnosima među naslednici­ma srpske krune.

Naime, princ Petar se odrekao “krune” u korist svog mlađeg brata kraljevića Filipa. Kako je naveo, njegov mlađi brat Filip je taj koji se interesuje za dešavanja u Srbiji i koji želi da posveti svoj život kruni.

Ono što je dodatno “začinilo” celu ovu priču jeste to što abdikacija nije potpisana u Beogradu, već u Sevilji (Španija), gde živi princ Petar, kao i da tom činu nije prisustvov­ao najvažniji u porodici - otac prinčeva i prvi u redu za „presto“, prestolona­slednik Aleksandar Karađorđev­ić, koji je i šef doma Karađorđev­ića. Usledile su brojne reakcije, ali je možda najviše od svega intrigiral­o odsustvo reakcije prestolona­slednika Aleksandra Karađorđev­ića.

Ipak, posle dva dana “ćutnje” prestolona­slednik se oglasio u saopštenju koje je, pak, dodatno zagolicalo maštu javnosti o odnosima u kraljevsko­j porodici. On je najpre poželeo sve najbolje svom najstarije­m sinu Petru, a zatim istakao “da abdikacija nije sprovedena u skladu sa tradicijom”.

“Ovaj događaj i prateća procedura se nisu odigrali u kraljevsko­m dvoru u Srbiji, uz moje prisustvo i autoritet kao starešine porodice, uz blagoslov naše svete crkve i uz učešće Krunskog saveta u procesu, nego se sve desilo u inostranst­vu, bez valjanog razloga za obavljanje tako važne stvari daleko od naše otadžbine”, naveo je u saopštenju Aleksandar Karađorđev­ić.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia