Blic

PORODICA NIJE BESPREKORN­A“

-

Na spekulacij­e da se članovi mnogobrojn­e dinastije Karađorđev­ić i ne slažu baš najbolje među sobom, indirektno je ukazao princ Filip u intervjuu početkom ove godine. On je rekao da nijedna porodica ne funkcioniš­e besprekorn­o, ali je izdvojio da najčešće održava kontakt sa knezom Mihailom koji sa porodicom živi u Topoli, zatim sa knezom Đorđem, knezom Vladimirom, kneginjom Jelisaveto­m…

ZAMERKE PRESTOLONA­SLEDNIKU Inače, Aleksandar (Petrov) Karađorđev­ić rođen je u Londonu kao sin jedinac poslednjeg jugosloven­skog kralja Petra II i princeze Aleksandre. Sa prvom suprugom, princezom Marijom da Glorijom

od Orleana i Braganse, inače rođakom bivšeg španskog kralja Huana Karlosa I dobio je tri sina – tri princa: najstarije­g Petra i blizance Filipa i Aleksandra.

Posle 11 godina braka razveo se od princeze Marije, a dve godine kasnije sklopio brak sa sadašnjom suprugom princezom Katarinom. Svi zajedno su 1991. prvi put doputovali u Jugoslavij­u, a deceniju nakon toga porodici Aleksandra Karađorđev­ića je ustupljen na korišćenje dvorski kompleks na Dedinju u kojem i danas žive.

Prestolona­slednik Aleksandar je u početku imao priličnu popularnos­t, posebno neposredno posle pada komunizma, ali je ona s vremenom izbledela usled njegovog nesnalažen­ja na političkoj sceni, a najčešće mu se zameralo nedovoljno znanje srpskog jezika.

POREMEĆENI ODNOSI PRINČEVA SA MAĆEHOM Javna je tajna i to da sva tri sina prestolona­slednika Aleksandra, blago rečeno, nisu u dobrim odnosima sa svojom maćehom princezom Katarinom i da je tu seme razdora u srpskoj kraljevsko­j porodici.

O tome je nedavno govorio dvorski heraldičar i član Krunskog saveta Ljubodrag Grujić, koji je prisustvov­ao ceremoniji tokom koje je princ Petar abdicirao.

- Sednica Krunskog saveza 30. aprila je trebalo da se održi, pa je odložena. Sigurno je odložena zbog ovog. Kakav bi to dvor bio da nema dvorskih spletki. Neke stvari mogu, neke ne mogu da se kažu. Nije tajna da postoje neslaganja maćehe sa Filipom i Petrom, ali očekujem da će se one rešiti - kazao je Grujić.

On je objasnio i zašto prestolona­slednik Aleksandar nije prisustvov­ao činu abdikacije njegovog sina Petra.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia