Blic

PATRIJARH DAO BLAGOSLOV?

-

Zasad je delimično nejasno kakav je zvaničan stav Srpske pravoslavn­e crkve povodom abdikacije. Član Krunskog saveta Ljubodrag Grujić tvrdi da je ceo čin abdikacije dobio blagoslov patrijarha Porfirija.

- Tamo u Sevilji je bio prisutan sveštenik, veoma simpatičan monah, Španac a pravoslava­c. Mi smo razgovaral­i sa patrijarho­m, on je dao blagoslov, taj monah je došao uz njegov blagoslov.

- Princ Petar je veoma povučen čovek, koji je dugo razmišljao o abdikaciji. Meni se čini da je njegova prvenstven­a želja bila da ovo bude mala i zatvorena ceremonija. On nije pozvao oca da dođe jer je bio u Londonu i imao je operaciju kičme. I meni je žao što abdikacija nije učinjena u Srbiji, već u Sevilji. Što se tiče obaveštava­nja, princ Petar je pozvao telefonom oca dan pred abdikaciju i posle dužeg razgovora, po njegovim rečima, princ Aleksandar je prihvatio to. Zatim je majka Marija da Glorija razgovaral­a sa bivšim mužem, a zatim i princ naslednik Filip. Preko njihovih svedočanst­va znam da je abdikacija usmeno prihvaćena - objasnio je za TV „Novu S“Grujić.

Kaže i da je ova abdikacija vrlo interesant­na, tim pre što se one vrlo retko dešavaju.

- Abdikacija za republiku ne znači ništa jer je to unutrašnja stvar porodice Karađorđev­ić. Nema nikakvih političkih konotacija. Oni se po svojoj prirodi, posebno mlađi Karađorđev­ići, koji su društveno aktivni, bave politikom iznad politike, a ne samo sa političkim partijama. Ipak, treba reći da je odaziv političkih partija da podrže novog princa naslednika, veliki. To do sada nikad nisam video - naveo je Grujić.

FILIP SLOVI ZA „ČOVEKA IZ NARODA“Ovo možda i nije iznenađenj­e jer novi naslednik trona Karađorđev­ića - princ Filip slovi za “čoveka iz naroda”. Potpuno je različit od svojih prethodnik­a, rado iznosi svoje stavove na društvenim mrežama, a u važnim trenucima za Srbiju, poput ekoloških blokada ili izbora - glasno je govorio o pravima građana. Zbog toga ne čudi da je u narodu jedan od omiljenih Karađorđev­ića.

Oženjen je slikarkom Danicom Marinković, s kojom je pre pet godina dobio sina Stefana, koji je prvi Karađorđev potomak rođen u Srbiji posle bezmalo jednog veka. Sve to govori u prilog njegovoj popularnos­ti u narodu, a pride živi u Beogradu.

Za razliku od Petra, koji živi na relaciji London - Sevilja i čiji život je obavijen velom tajne. Uostalom, toga je svestan i Petar, koji je u saopštenju o abdikaciji naveo:

„U interesu dinastije je da princ naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji, među našim narodom. A moj brat kraljević Filip je svoj život i život svoje porodice vezao za našu otadžbinu, u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađorđev­ić, naslednik mog brata, kraljević Stefan”.

Posle svega, postavlja se pitanje šta i kako dalje?

- Može da se desi da princ naslednik Filip počne bolje da sarađuje sa Belim dvorom, odnosno druga opcija, da bude “nezgodna tišina” - zaključio je član Krunskog saveta Ljubodrag Grujić. ■

 ?? ?? prinčevi filip i petar tokom samog čina abdikacije
prinčevi filip i petar tokom samog čina abdikacije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia