Blic

VEZA SA ČAČANSKIM KRAJEM

-

da se završe sitni radovi i uređenje crkvene porte. Iz Rusije su stigla tri zvona i biće postavljen­a zajedno sa krstovima i zvonikom na crkvu. Oslikan je ikonostas i urađene su četiri velike freske - rekao je za Rinu Slobodan Kovačević, sestrić pokojnog patrijarha Irineja.

Crkva ima oko 90 kvadrata, pripada redu manjih, skromna je i po materijalu i po svemu, ali su se neimari trudili da na arhitekton­ski i svaki drugi način dobije jednu finu duhovnu dimenziju kakvu zaslužuje. Sa izgradnjom se počelo 2015. godine na inicijativ­u meštana i uz blagoslov tadašnjeg patrijarha Irineja. On je crkvu u Vidovi obišao nekoliko meseci pre svoje smrti.

- Najžalije mi je što ujak nije dočekao završetak gradnje crkve koju je silno želeo. Zadnji put kad je bio u našem selu, dolazio je samo zbog ove crkve. Insistirao je da svetinja bude što skromnija i da se ne razmećemo skupim detaljima,

Interesant­no je da su trojica poslednjih srpskih patrijarha na neki način pripadali čačanskom kraju. Patrijarh German (na čelu SPC 1958-1990) službovao je kao paroh u Miokovcima 12 kilometara od Čačka i predavao je veronauku u čačanskoj gimnaziji. Nasledio ga je patrijarh Pavle, zamonašen 1948. u Blagovešte­nju u Ovčar Banji kod Čačka. Od Miokovaca, preko Vidove do Ovčar Banje, ima samo 15 kilometara.

a jedina želja bila je da se ispred crkve nadogradi trem, što smo mi i učinili - ispričao je Slobodan.

Pored crkve sagrađen je

i konak, u kojem se nalazi patrijarho­va soba u koju će se staviti neke od njegovih ličnih stvari, dok će na spratu biti smeštena biblioteka.

Crkva je projektova­na po uzoru na crkve brvnare građene u Srbiji u doba vladavine Osmanlija. Po završetku svih radova planirano je i asfaltiran­je prilaznih saobraćajn­ica sa izgradnjom parkinga za posetioce.

Rodna kuća patrijarha Irineja nalazi se na 300 metra od mesta gde je sagrađena crkva. ■

Crkva je projektova­na po uzoru na crkve brvnare građene u Srbiji u doba vladavine Osmanlija

Irinej je crkvu u Vidovi obišao nekoliko meseci pre svoje smrti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia