Blic

LITAR GORIVA OD 152 DO 207 DINARA

Gde su najveće, a gde najmanje cene benzina u regionu Vlada Srbije je tokom prošle nedelje usvojila nekoliko uredbi koje se direktno tiču cena goriva na domaćim pumpama za narednih nedelju dana.

- NIKOLA VOJNOVIĆ

Prvo je doneta izmena uredbe o ograničenj­u visine cena derivata nafte kojom su propisane maksimalne cene benzina i dizela, a potom i odluku o privremeno­m smanjenju iznosa akciza na derivate nafte. Tim odlukama je smanjen iznos akciza sa 20 odsto na 15 odsto. Maksimalna propisana cena dizela do sledećeg petka je 206,2 dinara, a benzina 184 dinara.

S druge strane, cene u regionu se kreću u okvirno istim nivoima. Najmanje cene goriva su zabeležene u Mađarskoj u kojoj se prema zvaničnim podacima i za litar benzina i za litar dizela plaća oko 155 dinara ili 1,29 evra. Najskuplje gorivo na pumpama za jučerašnji dan, ima Crna Gora, gde dizel košta oko 207 dinara, a benzin oko 203.

Na drugom, izuzevši Srbiju, nalazi se Rumunija u kojoj se litar dizela trenutno prodaje po ceni od 151,8 dinara, dok je litar benzina 184,75 dinara tj. 1,57 evra. Odmah iza je Hrvatska u kojoj je dizel poskupeo na 203,58 dinara (oko 1,73 evra), a litar benzina na oko 1,63 evra tj. 191,81 dinar.

Bosna i Hercegovin­a, za koju se često smatra da je jedna od zemalja u regionu sa nižim cenama naftnih derivata, beleži nešto veće cene. Litar dizela se popeo na nivo od 1.59 evra, tj. 187,11 dinara, a litar benzina na 1,5 evra tj. 176,52 dinara.

U Bugarskoj benzin košta 168,5 dinara (oko 1,39 evra), a litar dizela se na pumpama ceni 1,56 evra tj. 183,5 dinara. U Severnoj Makedoniji litar benzina se plaća oko 1,32 evra (155,33 dinara), a litar dizela košta 1,37 evra tj. 161,22 dinara.

Najjeftini­je gorivo među komšijama ima Mađarska, koja je krajem aprila odlučila da produži ograničenj­a cena goriva do 1. jula ove godine. Stoga, litar dizela u Mađarskoj košta 1,29 evra tj. 151,80 dinara, a isto toliko košta i benzin. Zbog toga nije čudo što sve češće dolazi do pojave “benzin turizma”, te odlaska pre svega građana iz potgraničn­ih područja u Mađarsku, pošto za rezervoar od 50 litara mogu da uđštede skoro 25 evra.

Cene nafte na globalnom nivou poslednjih dana su zabeležile mali pad od 1,1 odsto zbog straha tržišnih aktera usled usporavanj­a privrednog rasta Kine i daljih poremećaja u snabdevanj­u naftom. Evropska nafta Brent za isporuku u junu (fjučers ugovori) pojeftinil­a je na nivo od oko 103 dolara tokom trgovanja u ponedeljak, 2. maja. S druge strane, cene američke WTI nafte su pale na nivo od oko 100 dolara tokom trgovanja u ponedeljak. Pad cena nafte, s druge strane, ograničava strah od moguće smanjene ponude na tržištu, budući da Evropska unija naginje ka zabrani uvoza ruske nafte do kraja godine, navodi Rojters pozivajući se na reči dvojice diplomata EU posle razgovora između Evropske komisije i zemalja članica tog bloka tokom vikenda. ■

155,3

161,2

Cene nafte na globalnom nivou poslednjih dana su zabeležile mali pad od 1,1 odsto zbog straha tržišnih aktera usled usporavanj­a privrednog rasta Kine

117,68

Sudeći prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), penzije u Srbiji se sve više isplaćuju iz doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, dok se udeo dotacija iz budžeta za ovu svrhu smanjuje. Tako su prihodi od doprinosa u prošlogodi­šnjem budžetu Fonda, a najveći deo tog budžeta ide upravo za isplatu penzija, činili 84,4%, a transferi iz republičke kase 14,8%. Prihodi ostvareni od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje lane su bili veći za 27,4% u odnosu na 2020, a transferi iz republičko­g budžeta manji za 49,4% nego godinu dana ranije.

 ?? ?? evropska unija naginje ka zabrani uvoza ruske nafte do kraja godine
evropska unija naginje ka zabrani uvoza ruske nafte do kraja godine
 ?? ?? Pad cena nafte ograničava strah od moguće smanjene Ponude na tržištu
Pad cena nafte ograničava strah od moguće smanjene Ponude na tržištu
 ?? ?? najvidljiv­ija i upečatljiv­ija Promena je veliki Qr kod
najvidljiv­ija i upečatljiv­ija Promena je veliki Qr kod
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia