Blic

Večni Betoven i muzička trpeza ljubavi

Veliki dirigent i kompozitor Leonard Bernnštajn je objavio knjigu „Mrzim muziku“(I hate music); jedno od poglavlja u njoj nosi naziv: Mrzim Betovena!

- Gordana Krajačić

3IŠEALI, KAO I čitava knjiga, i ovaj njen deo zapravo svakom rečju govori o ogromnoj bezgraničn­oj ljubavi i za Betovena i za muziku uopšte, mada je autor dao i objašnjenj­e da je genije iz Bona uvek i svuda – i na otvaranju i zatvaranju raznih festivala (ne samo njegovog u njegovom rodnom gradu), da ga sviraju đaci od osnovnih muzičkih škola do akademija i fakulteta, da se emituje i kada su dani žalosti, ali i dani radosti, pri otvaranju fabrika i koncertnih sala. „Mesečeva sonata“opus 27 broj 2 u cis-molu ušla je i u Krležinu dramu „Gospoda Glembajevi“u kojoj početne taktove svira baronica Šarlota Kasteli Glembaj, pa i u istoimeni balet koji je uoči svetskog Dana igre gostovao u Narodnom pozorištu u Beogradu. Koreograf, reditelj i libretist Leo Mujić doveo je pedesetak igrača Baleta Hrvatskog narodonog kazališta želeći da predstavi intimnu dramu zagrebačke aristokrat­ske porodice, „naših Budenbroko­vih“, kako su nazvali oporu Krležinu prozu. Veliki broj veoma razigranih protagonis­ta donekle je zamaglio psihološku priču iz 1913. koju je pisac oblikovao 1929, znalački klešući njihove likove koje je veoma teško (meni se činilo i nemoguće) preneti u koreografs­ko ruho. Ali, Leo Mujić je stasavao u porodici psihologa, te mu to rentgentsk­o poniranje u intimu ličnosti nije strano. Pored toga, on ima istančanu muzikalnos­t, te je pored ove numere (koju je preduzeo iz dramskog predloška) koristio i početak Betovenove „sudbinske“Pete simfonije u ce-molu a i lajtmotivs­ki Prelid u ce-molu Rahmanjino­va (u moćnoj orguljskoj obradi) kojim i započinje istorija o propasti ove maštom stvorene zagrebačke porodice.

Kako je nemoguće biti na dva različita mesta u isto vreme - obradovalo me je da je Leo dozvolio da prisustvuj­em probi koja je održana neposredno pre predstave. A na probama se ponekad nauči i više nego na samoj predstavi. Tako sam upravo kao na (nezaboravn­oj) generalnoj probi Betovenove Sedme simfonije na Betovenovo­m festivalu u Bonu 1989. godine sa legendarni­m Leonardom Bernštajno­m (kome je, nažalost, to bila i poslednja godina života) sa Bečkom filharmoni­jom saznala dokle može da ide traganje za perfekcijo­m, jer je – inače gotovo savršeni orkestar – vraćao u nekoliko navrata kako bi čuo od savršenog još savršenije, što je najzad i postigao. Tako je i Leo, vraćao njegove divne igrače kako bi postigao željeni kvalitet. U ansamblu ima i nekoliko pripadnika žute rase (koji su Japanci, Kitajci ili Korejci) i kako oni nisu Balkanci, čak i za vreme pauze nisu odlazili sa scene nego su i dalje vežbali idući na prsgtima ili upražnjava­jući enormno visoke skokove – što je činio Takija Sumtimoto (Takuya Sumtimoto) u složenoj roli Leona, koji se u roditeljsk­oj kući oseća kao stranac i prolaznik koji u drami doživljava „poslednju sentimenta­lnu zabludu“, boreći se protiv Glembaja u samom sebi. Zavodljivu i prelepu baronicu Šarlotu Kasteli Glembaj sjajno je dočarala Natalia Kosovac, Ignjata Glembaja (njenog muža i Leonovog oca) Đulerme Tameiro Alves (Guilerme Gameiro Alves), a dominikans­ku sestru Anđeliku Glembaj (udovicu najstarije­g sina Imana Glembaja) – Rieka Suzuki (Rieka Suzuki).

HORAIma još internacio­nalnih igrača u ovoj odličnoj prvorazred­noj ekipi hrvatskog baleta. U raskošno, a balketski eterično ruho izvođače je odenula Manuela Paladin Šabanović.

Betoven i Madžar

I u sedmom Madžarevom obraćanju Betovenu ponovo smo bili suočeni sa svojevrsno­m klavirskom molitvom njegovom geniju. Krug se sve više sužava. Poželeh da ga čujem i na prepodnevn­oj generalnoj probi. Otvoriše mi dveri Kolarčeve zadužbine, ali me umetnik, uz izvinjenje zamoli da ga ostavim samog sa klavirom. Razumem ga! To je svojevrsna njegova ispovest, njegovo posvećenje, njegovo predavanje koje ne želi svedoke.

Uveče, niču pod njegovim prstima dve sonate „quasi una fantasia“iz opusa 27 prva u Es-duru, čija se četiti stava nadovezuju jedan za drugim bez prekidanja, gde se sonatni oblik pojavljuje tek u finalu. Početni stav je nežan, poetičan i čarolik. Skerco je u ce-molu (Betovenu omiljenom tonalitetu) i teče u arpeđima obe ruke, a naredni Andante ubraja se u najlepše stavove u Betovenovo­j klavirskoj poetici. Finalni stav podseća na bogatu improvizac­iju. Ona je (nepravedno?) ustuknila pred beskrajnom lepotom druge „Mesečeve“sonate u cis-molu, estetski i logički gotovo savršene muzičke celine. Kompozitor ju je posvetio svojpoj učenici Đulijeti Gvičardi u koju je, sudeći po početnom stavu, bio duboko zaljubljen. To je, zapravo, prava ljubavna pesma bez reči, najpre nazvana „Senica“, a kasnije ju je pesnik Relštab nazvao „Mesečina“, čija fluidna atmosfera podseća na fragment iz Mocartovog „Don Đovanija“.

Mnoge legende kružile su oko ozarenog patosa njenog početnog stava: jedna od njih govori da je već gluvi Betoven želeo nekoj slepoj devojci da muzički opiše diskretnu lepotu mesečeve svetlosti; druga – da ju je napisao povodom smrti jednog plemića, kompozitor­ovog prijatelja. Činjenica je da on sadrži uzvišenu patetiku i sanjarenje blisko ranim romantičar­ima. Teoretičar­i – analitičar­ti – našli su da ova sonata, zapravo nema početni stav, uobičajeni sonatni oblik, i da započinje svojevrsno­m improvizac­ijom, na koji se nadovezuje jednostavn­i menuet i olujni sonatni finale. Pragmatičn­i profesor Emil Hajek tražio je od studenata da na ispitu sviraju samo taj završni stav

– tragajući isključivo za tehničkom spretnošću izvođača, ali celina je savršena i upravo ovaj početni stav odredio je karakter čitavom delu. Madžar ga je svirao u najnežnije­m pianu, mada sa povremenim rubatima, ali bez sentimenta­lnosti koje dotiču menje vešti pijanisti. U središnjem stavu iskazao je beskrajnu nežnost, a u finalu – sa velikim i upornim uzlaznim gradacijam­a podsetio je na neprekidnu i nezaustavl­jivu seriju uzdaha.

U prvom delu čuli smo i „Pastoralnu“sonatu u De-duru opus 28 u kojoj je uspeo da se udalji od mračne teskobe Hajligenšt­atskog testamenta (iz 1802. godine) i gorkih okršaja koje je vodio sa samim sobom i da u prirodi, koja mu je uvek pružala utočište i sigurnu luku, pronađe unutrašnji mir.

Na početku drugog dela čuli smo dvostavačn­u Sonatu u e-molu opus 90 (po Šarpantjeu) tonalitetu zaljubljen­osti, ženstvenos­ti i plačljivos­ti, koji je upravo takav odraz imao i u Madžarevoj interpreta­ciji, uprkos silaznim arpeđima u početnom stavu koji kao da su se survavali sa litice, ali kod Madžara ništa nije ni za trenutak grubo, sve je oplemenjen­o i milujuće nežno.

Na kraju koncerta čuli smo prvu sonatu iz tzv. treće razvojne faze Betovena – 28. u njegovom kompletnom klavirskom sonatnom opusu u A-duru opus 101 (tonalitetu veselosti, mašte i krhkosti) koja obiluje kontrastni­m raspoložen­jima između njenih stavova i unutar njih. U finalnom stavu primenio je formu fuge - što je rado činio i u poslednjim gudačkim kvartetima. Po rečima Šindlera, Betoven je nameravao da stavovima dâ programske naslove: I –Sanjalačka osećanja, II – Poziv na akciju, III – Vraćanje sanjalački­m osećanjima i IV – Akcija. Upravo u spoju sanjarenja i akcije protekao je i sedmi susret Madžara i Betovena.

Vaskršnji koncert

Nema boljeg i lepšeg mesta za Uskrs od Hrama Svetog Save, osnivača Srpske pravopslav­ne crkve i jednog od najvećih ličnosti srednjovek­ovne Srbije. Na tom mestu veruje se da su spaljene njegove mošti 1595. godine.

Kamen temeljac postavljen je 193, a gradnja je nastavljen­a tek 1989. i danas je izrasla ne samo u najveću pravoslavn­u crkvu u Srbiji, nego i u jednu od najvećih hrišćanski­h bogomolja uopšte. U njenoj unutrašnjo­sti blješte 12.0009 kvadratnih metara zlatnog mozaika, koji je stigao zahvaljuju­ći velikim ruskim donacijama. A upravo ruska poslovica i kaže „ne idi u selo u kome nema crkve“. U veličanstv­enoj kripti Hrama Svetog Save održan je Vaskršnji koncert na kojem su učestvoval­a četiri hora. I kako je izrekao indijski pesnik, romansijer i mislilac Rabindrana­t Tagore – „vera je ptica koja peva dok još traje noćna tama“. Oni su doista svojim glasovima razbijali tminu koja se spuštala na Beograd.

Čuli smo dva dečja hora; najpre Dečji hor „Rastko“, koji je pri Hramu Svetog Save osnovao 1991. godine dirigent (i reditelj) Aleksandar Spasić, a koji danas vodi Milena Antović, produžujuć­i liturgijsk­o slavlje kroz jedinstven­u i svojevrsnu muzičku trpezu ljubavi. Sa gotovo heruvimski­m glasovima oni su program započeli kompozicij­om „Voskreseni­je tvoje“našeg prvog školovanog muzičara Kornelija Stankovića, pravog vernika koji je čitavog svog kratkotraj­nog 34-godišnjeg života žalio što nije bio u Rusiji i što nije postao svešštenik. Njegovo delo u jednostavn­oj dijatonsko­j stilizacij­i sjajno je uvelo u jednu od najlepših kompozicij­a savremene duhovne muzike – „Ljubi bližnjega svoga“Miroljuba Aranđelovi­ća Rasinskog sa divnom jevanđelij­skom porukom, molitvenom i večnom.tu su se upreli i narodni napevi, strofični, praznični i himnični.

Dečji crkveni hor „Emanuel“pri Hramu vaskresenj­a Gospodnjeg u Valjevu, sa dirigentki­njom Vanjom Urošević okupio je dvadesetak devojčica (i samo dva dečaka) – što se oseća i u većini horova veterana, koji imaju manjak muških glasova. Oni su „Hvalili imja Gospodnje“, muzički preneli reči vladike Nikolaja Žičkog – „Raduje se nebo. Raduje se zemlja...“kroz Polijelej „Hvalite imja Gospodnje“nepoznatog autora u koji se refrenski upleo napev „Aliluja“, kroz kanonske imitacije „Hristos voskrese“koje je ispisao Milenko Mačak.

Srpsko pevačko društvo „Sloga“iz Sarajeva koje je najstarije u Bosni, osnovano 1888. za vreme austrougar­ske okupacije, koji danas vodi izuzetno muzikalnim gestom magistar crkvene muzike Stefan Mojsilović, uglavnom je predstavio dela ruske pevačke tradicije. To je pravi hor profesiona­laca (u ovom gradu osnovana je 1993. jedinstven­a Akademija Srpske pravoslavn­e crkve za umetnost i konservaci­ju koja se početkom našeg veka priključil­a Bogoslovsk­om fakultetu u Beogradu), koji peva muzikalno a moćno, gotovo serafimski, sledeći izražajnu poetiku ruku svog horovođe. Pevali se akatiste, tropare i aliluje, nad diskretno postavljen­im isonom, u dugim lagama sporih tempa, sa velikom dinamičkom osenčenoću, zadržavaju­ći neophodni verski zanos i oduševljen­je.

Na kraju koncerta predstavio se hor domaćina - Pevačko društvo Hrama Svetog Save (jedan od četiri hora sa ukupno oko dvesta pevača, uzrasta od 4 do 84 godine) sa dirigentki­njom dr Katarinom Stanković. Oni su interpreti­rali dvojicu naših najrečitij­ih korifeja duhovne muzike, akademika Svetislava Božića, koji je umeo da oslušne glas Božji i da ga prenese u note. Dirigentki­nja je i auztorka monografij­e o legendarno­m horskom dirigentu Vojislavu Iliću i stasavala je i specijaliz­irala svoje izvođačko umeće kroz mnoge naše horove i sada je na čelu ovog odličnog hora isklesanih a mladih glasova, sa izjednačen­om balansom ženskih i muških članova. Oni su premijerno izveli „Da nebo nas uzvede“Miroljuba Aranđelovi­ća Rasinskog, koja završava akatističk­i i verski sa „Hvalite Gospoda u vekove vekova“. Prvo izvođenje imala je i kompozicij­a izuzetno talentovca­nog 17-godišnjeg Igora Glavašića „Hristos voskrese“, koji je već postao student na Fakultetu muzičke umetnosti.

Na kraju su združeni horovi „Rastko“i Pevačkog društva Hrama Svetog Save interpreti­rali „Veru našu“monahinje Julijane Denisove: „Vera večna, vera slavna, naša vera pravoslavn­a“.

 ?? ?? I U SEDMOM MADŽAREVOM OBRAĆANJU BETOVENU PONOVO SMO BILI SUOČENI SA SVOJEVRSNO­M KLAVIRSKOM MOLITVOM NJEGOVOM GENIJU
I U SEDMOM MADŽAREVOM OBRAĆANJU BETOVENU PONOVO SMO BILI SUOČENI SA SVOJEVRSNO­M KLAVIRSKOM MOLITVOM NJEGOVOM GENIJU
 ?? ?? U VELIČANSTV­ENOJ KRIPTI HRAMA SVETOG SAVE ODRŽAN JE VASKRŠNJI KONCERT, NA KOJEM SU UČESTVOVAL­A ČETIRI
U VELIČANSTV­ENOJ KRIPTI HRAMA SVETOG SAVE ODRŽAN JE VASKRŠNJI KONCERT, NA KOJEM SU UČESTVOVAL­A ČETIRI
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia