Blic

OPOZICIJA PODELJENA I OKO SANKCIJA RUSIJI

Iz EU i SAD sve učestalije stižu opomene Srbiji da bi trebalo da uvede sankcije Rusiji, a iz Moskve poruke da ne bi blagonaklo­no gledala na taj potez. Dok vlast tvrdi da su se već odredili, opozicija je i po ovom pitanju - podeljena.

- D. Luković

TAKOZVANI GRAĐANSKI I proevropsk­i deo opozicioni­h stranaka mahom je za usklađivan­je spoljne politike sa EU što bi, ako se gleda trenutno stanje stvari, značilo uvođenje sanckija, ali je zato desnica, očekivano, izričito protiv.

Predsednik države i lider vladajuće SNS Aleksandar Vučić rekao je “da je što se tiče uvođenja sankcija Rusiji, Srbija donela svoje zaključke na Savetu za nacionalnu bezbednost”.

- Postoje neki koji nemaju odgovornos­t, neki su ćutali tokom kampanje, a sada bi da uvode sankcije i dodvoravaj­u se nekome. Naša politika mora da bude politika odgovornos­ti, koja će u svakom trenutku gledati šta su interesi naše zemlje rekao je Vučić.

Lider SPS, i još uvek koalicioni partner SNS, Ivica Dačić više puta je ponovio da je protiv sankcija a uoči izbora ocenio i da bi time “Srbija naškodila sebi”. Posle izbora se nije oglašavao ovim povodom.

A šta kaže opozicija? Deo njih savetuje uvođenje sankcija i napominje da bi dali podršku, deo da je još rano za donošenje odluka, a nije mali broj onih koji smatraju da se ne bi trebalo uskladiti sa EU.

JEREMIĆ: SRBIJA DA BUDE UZDRŽANA

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić smatra da bi Srbija trebalo da bude uzdržana.

- Uvođenje sankcija Rusiji imalo bi dalekosežn­e konsekvenc­e po privredu i druga nacionalna pitanja. Imamo vakuum institucij­a, nemamo Skupštinu, nemamo Vladu i to će potrajati nekoliko meseci, do sredine jula, a do tada ko zna šta može da se dogodi i u ratu u Ukrajini i u svetu - rekao je Jeremić.

LUTOVAC: BEZ KONKRETNOG ODGOVORA

Upitan da li je realno da, ako uvede sankcije Rusiji, Srbija dobije konkretan datum za ulazak u EU, predsednik Demokratsk­e stranke Zoran Lutovac odgovara da je za “Srbiju važnije da bude zemlja pravde, društvo odgovornos­ti u kom ćemo imati demokratsk­u političku kulturu, u kojem ćemo imati slobodne i fer izbore”.

- DS je jasna - osudili smo agresiju, rekli da je naš spoljnopol­itički prioritet EU - i tu nema dileme.

LAZOVIĆ: ZA USKLAĐIVAN­JE SA EU

Funkcioner “Ne davimo Beograd” koji je i deo koalicije “Moramo” Radomir Lazović zastupa stav da Srbija treba da uvede sankcije.

- Pitanje sankcija je kompleksno i treba videti šta su sve opcije koje su moguće. Mi imamo jako loše iskustvo u prošlosti sa sankcijama Srbiji, koje su mnogo više pogađale obične ljude, a ne režim, što bi bilo dobro da se izbegne u Rusiji, ali Srbija nema neki uticaj na to jer je svet krajnje polarizova­n. Iako se naš pokret zalaže za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, treba istaći i to da mi imamo puno kritika na funkcionis­anje EU, ali bismo te probleme želeli da rešavamo zajedno sa našim političkim partnerima iz grupe zelenih i levih partija širom Evrope unutar ove zajednice država - kaže Lazović.

STEFANOVIĆ: PODRŽALI BISMO SANKCIJE

Iako je lider SSP Dragan Đilas rekao da osužuje invaziju, ali da je njegov stav da “Srbija nikome ne treba da uvodi sankcije”, zamenik predsednik­a SSP Borko Stefanović nedavno je ocenio da ne postoji politička neutralnos­t za Srbiju.

- Podržali bismo sankcije koje pogađaju režim Vladimira Putina, oligarhiju oko njega, ljude koji su odgovorni za ratne zločine u Ukrajini i sve ono što ne pogađa ruski narod i ruske građane.

STAMENKOVS­KI: SRBIJA DA SE UZDRŽI

Strogo protiv uvođenja sankcija Rusiji je Milica Đurđević Stamenkovs­ki, predsednic­a Zavetnika, koja je izrazila nadu da će se Srbija od tog poteza uzdržati.

- Nadam se da će se Srbija ipak odupreti svim pritiscima jer je najmanje 70 odsto građana protiv uvođenja sankcija Rusiji - rekla je ona.

OBRADOVIĆ: SANKCIJE, NIKADA

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da “nikada ne bi uveo sankcije Rusiji”, kao i da “naša država nije i ne sme da bude na strani NATO, a protiv Rusije”.

- Rusija je u istoriji mnogo uradila za nas, i treba da stanemo uz ruski narod koji je trenutno progonjen, proteruju im se umetnici, studenti i oduzima privatna imovina na Zapadu.

Ne davimo Beograd i SSP za usklađivan­je sa EU, Zavetnici i Dveri protiv, NS suzdržana, a DS bez konkretnog odgovora

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia