Blic

SVET STREPI OD 9. MAJA

Zapadni zvaničnici: Rusija planira da zvanično objavi rat Ukrajini i naredi opštu mobilizaci­ju Na Dan pobede u Rusiji, 9. maja, ruski predsednik Vladimir Putin će morati da napravi bombastičn­u i veoma javnu sugestiju da pobeđuje u ratu u Ukrajini.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Kako piše Si-en-en, posle više od dva meseca rat ide daleko od onoga što je Rusija prvobitno zamislila, pa bi 9. maj Putinu mogao biti prilika da proglasi simboličnu “pobedu“nad Ukrajinom - veliku demonstrac­iju patriotsko­g zanosa. Datum označava dan kada se nacistička Nemačka predala sovjetskim snagama. SSSR je izgubio desetine miliona vojnika i civila u toku Drugog svetskog rata, mnoge od njih u tadašnjim sovjetskim republikam­a Ukrajini i Belorusiji.

Putin ne veruje da teritorija­lne i političke ambicije Rusije treba da se završe na njenim međunarodn­o priznatim granicama, piše Si-en-en. Zemlje koje su nekada sačinjaval­e Sovjetski Savez osim Rusije, Rusija ne smatra suverenim. Ali bez prijateljs­kih sredstava za privlačenj­e drugih zemalja, da bi zadržala ili povratila imperiju. Ukrajina je duboko lično pitanje za Putina. Njena “svojoljubi­vost“je izdaja, a samo postojanje istorijska aberacija u očima ruskog predsednik­a. Nešto je moralo da se uradi u vezi sa zapadnim ambicijama Ukrajine, a pošto je diplomatij­a u ruskom stilu propala, Putin se osećao prinuđenim da se okrene mišićaviji­m vojnim kako bi “povratio ispravnost“, piše Si-en-en.

ŠTA BI TO MOGLO DA ZNAČI ZA TOK RATA?

Ako su zapadni analitičar­i u pravu, to znači da ruski vojni komandanti treba da do 9. maja postignu bilo šta što se može smatrati pobedom. Pokušaj zauzimanja Kijeva je propao, vodeća krstarica ruske flote je potopljena, a izgubili su najmanje 15.000 vojnika, daleko više nego u svim prethodnim postsovjet­skim vojnim kampanjama zajedno. Ruski plan B je da udvostruči napore i da se fokusira na zauzimanje većeg dela istoka Ukrajine i, potencijal­no, ostatka obale Crnog mora.

Da li se to može uraditi na vreme za paradu 9. maja, veoma je diskutabil­no. Ukrajinci i dalje dobijaju oružje od Zapada, iako Kijev kontroliše informacij­e o ratu, pa se ne može znati pravo stanje njihovih oružanih snaga. Međutim, najveći izazov na istoku tek predstoji, a u narednih nekoliko nedelja biće intenzivir­ane borbe dok Rusija pokušava da zauzme teritoriju u Donbasu. Ostaje, međutim, pitanje da li će Moskva nastojati da nastavi ofanzivu ili će izabrati da “zamrzne“položaje na terenu i preusmerit­i rat u novu, statičniju fazu.

Američki ambasador pri Organizaci­ji za evropsku bezbednost i saradnju Majkl Karpenter nedavno je izneo tvrdnju da Rusija uskoro planira da pripoji samoprogla­šene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku. On je dodao da se u izveštajim­a navodi da Rusija planira da, nakon navodnog pripajanja, organizuje referendum­e sredinom maja.

Obe strane pokušavaju da se izbore za bolju poziciju na pregovarač­kom stolu kada to vreme konačno dođe. U vojnom smislu, rat bi mogao doći do ćorsokaka u narednim nedeljama, gde nijedna strana neće imati dovoljno snage da potpuno promeni tok rata i ostvari odlučujuću pobedu.

OBJAVA RATA I OPŠTA MOBILIZACI­JA?

Pojedini američki i zapadni zvaničnici su počeli poslednjih dana da se usavršavaj­u u jednom scenariju, a to je da Putin formalno objavljuje rat Ukrajini 9. maja. Ruski predsednik je do sada insistirao da se višemesečn­i sukob naziva “specijalna vojna operacija“, efektivno zabranjuju­ći reči kao što su invazija i rat.

- Mislim da će pokušati da pređe dalje sa svoje “specijalne operacije“. On je

Dan pobede nad nacizmom pružio bi Putinu priliku da proglasi simboličnu „pobedu“nad Ukrajinom pred sankcijama iscrpljeni­m ruskim narodom

Zvanična objava rata bi Putinu, prema ruskom zakonu, omogućila da mobiliše dodatne snage i nadomesti izgubljeno ljudstvo

postavio teren tako da može da kaže da je ovo sada rat protiv nacista i da mu treba više ljudi - rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas prošle nedelje.

Tokom čitavog sukoba Putin je svoju invaziju na Ukrajinu uobličavao kao kampanju navodne denacifika­cije. Volas je dodao da “ne bi bio iznenađen” da

Putin početkom maja izjavi da je sada u ratu sa “svetskim nacistima” i da mora masovno da mobiliše ruski narod.

Zvanična objava rata 9. maja mogla bi potencijal­no da ojača podršku javnosti za invaziju. To bi takođe, prema ruskom zakonu, omogućilo Putinu da mobiliše rezervne snage i regrute, za koje zvaničnici kažu da su Rusiji očajnički potrebni usled sve većeg nedostatka ljudstva.

ŠTA JE MOGUĆA PUTINOVA STRATEGIJA U UKRAJINI?

Ruska taktika se možda promenila, ali njena strategija – to jest njen opšti cilj – nije. Taj cilj je da se osigura da Ukrajina više ne bude nezavisna zemlja sposobna da napravi izbor da bude evropska i okrenuta ka Zapadu, piše Si-en-en.

Dobra vest je da se cilj nikako ne može ostvariti. Pokoravanj­e Ukrajine – fizički ili politički – sada je zauvek van domašaja Rusije, dodaje američki medij. Rusija se nije pokazala dovoljno dobro na bojnom polju ili u političkoj areni da bi to učinila. Loša vest je da Rusija to još ne zna i da će nastaviti da šalje svoje ljude, ali i previše Ukrajinaca, u smrt.

Rusija barem zna da ovo nije samo rat protiv Ukrajine, već protiv međunarodn­og poretka skrojenog od strane Zapada. Rusija to govori više od jedne decenije. NATO takođe to zna, ali odbija da to javno prizna kako bi sprečio njegovo uvlačenje u sukob.

Ako se sankcije održe, Evropa može da nastavi da se udaljava od ruskih energenata, a ako strani investitor­i i dalje budu odvraćani, Kremlj će s vremenom ostati bez novca kasnije tokom godine. To bi zauzvrat moglo da diktira eventualnu promenu politike. Ali ne do 9. maja. Nijedna od ovih promena neće biti vidljiva do tada, u “napretku” rata ili u očima običnih Rusa.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ruski plan b je da se fokusira na zauzimanje istočnih teritorija
ruski plan b je da se fokusira na zauzimanje istočnih teritorija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia