Blic

Vrhovni sud bi mogao da ukine pravo na abortus

-

IZVEŠTAČ “POLITIKA”, KOJI je objavio ta saznanja, precizirao je da je sudijsko mišljenje, objavljeno 10. februara, u međuvremen­u možda promenjeno. Rojters nije mogao do sada da potvrdi iz nezavisnih izvora ovu informacij­u, ali ako je tačna, bio bi to presedan da nacrt jedne odluke Vrhovnog suda dospe u javnost pre zvanične objave. Za sada su i Vrhovni sud SAD i Bela kuća odbili da komentariš­u napise portala “Politiko”.

“Ro je od samog početka učinio ozbiljnu grešku”, napisao je sudija Semjuel Alito u nacrtu mišljenja od 10. februara, prenosi “Politiko”.

Američki portal navodi da su još četvorica sudija koje su imenovali republikan­ci - Klarens Tomas, Nil Gorsuč, Bret Kavano i Ejmi Koni Baret - glasali kao i sudija Alito.

- Moguće je da je od tada (10. februara) došlo do nekih promena - izjavio je u ponedeljak za MSNBC izveštač „Politika“Džoš

Gerštajn, koji je i objavio priču.

U roku od svega nekoliko sati nakon što je “Politiko” objavio informacij­u, masa ogorčenih demonstran­ata je pozivala demokrate u Kongresu da preduzmu mere za zaštitu prava na abortus, istovremen­o osuđujući moguću odluku kojom bi se uskratilo to pravo koje smatraju osnovnim ljudskim pravom.

- Ovo je moralno pitanje,

a ako je u pitanju moralno pitanje ne bi trebalo da nam se uskraćuje pravo na samostalni izbor - kaže 19-godišnja studentkin­ja Eni Mekdone.

Demonstran­ti su nosili transparen­te na kojima je pisalo “Pravosuđe, napolje iz moje vagine” i “Volim nekoga ko je abortirao”, a pojavio se i manji broj aktivista protiv abortusa koji su pevali i skandirali sa bubnjevima i gitarama, dok su im pristalice abortusa uzvraćale da je abortus sastavni deo zdravstven­e zaštite.

Abortus je jedno od pitanja koja izaziva najveće podele u američkoj politici i traje skoro pola veka.

Anketa istraživač­kog centra Pju iz 2021. pokazala je da 59 odsto odraslih Amerikanac­a veruje da bi pobačaj trebalo da bude legalan u svim ili u većini slučajeva, dok 39 odsto smatra da bi abortus trebalo da bude nezakonit u većini ili u svim slučajevim­a.

Verujem da je pravo žene na izbor fundamenta­lno naveo je američki predsednik Džo Bajden i rekao da ne zna da li je procurela odluka konačna

 ?? ?? Prvobitna, nezvanična većinska sudska odluka, koja je procurila u javnost, sugeriše da će Vrhovni sud SAD glasati za poništavan­je odluke donete u slučaju Ro protiv Vejda kojom je legalizova­n abortus širom SAD 1973. godine, preneo je američki portal “Politiko”.
Prvobitna, nezvanična većinska sudska odluka, koja je procurila u javnost, sugeriše da će Vrhovni sud SAD glasati za poništavan­je odluke donete u slučaju Ro protiv Vejda kojom je legalizova­n abortus širom SAD 1973. godine, preneo je američki portal “Politiko”.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia