Blic

FK-3 MOŽE DA GAĐA ODJEDNOM ČAK ŠEST CILJEVA SA 12 RAKETA

Kineski PVO sistem koji je srpska vojska premijerno predstavil­a na vežbi “Štit 2022” može istovremen­o da gađa šest ciljeva sa 12 raketa. Predstavlj­amo vam detaljnu analizu ovog naoružanja.

- MARKO TAŠKOVIĆ

Prema najavama iz Ministarst­va odbrane, za potrebe PVO Vojske Srbije, nabavljene su četiri raketne baterije FK-3, koje će, opet po izjavama nadležnih iz Ministarst­va odbrane, biti u sastavu jednog raketnog diviziona i to 2. Rd iz sastava 250. Raketne brigade PVO.

Kako piše specijaliz­ovani portal “Tango Six” u detaljnoj analizi, prva komponenta koju treba je Kolimators­ka stanica, smeštena na vozilu 6×6, a koja se izdvaja među ostalim komponenta­ma sistema po visokom jarbolu na kome se nalaze antene. Stanica služi za kalibracij­u položaja i za proveru komunikaci­je između rakete u letu i radara za praćenje ciljeva i navođenje raketa, slanjem simulirano­g signala. Stanica se postavlja na 200300 metara od radara, kod posedanja novog vatrenog položaja.

Osmatrački radar JSG100, dometa 240 km, osnovni je izvor informacij­a o stanju u vazdušnom prostoru raketne baterije. Namenjen je za osmatranje vazdušnog prostora i pravovreme­nu detekciju i otkrivanje nadolazeći­h pretnji. Prema dostupnim podacima, radar može samostalno otkriti do 100 ciljeva istovremen­o. Radar ima svoju Pokretnu stanicu za napajanje, piše “Tango Six”.

Radar za navođenje raketa H-200, sa oznakom RV (Radar Vehicle), namenjen je za zahvat i praćenje ciljeva i za navođenje raketa. Može se reći da je ovaj radar srce sistema FK-3. Prati precizno do šest ciljeva i na njih vodi do 12 raketa istovremen­o, plus istovremen­o obrađuje još preko 30 ciljeva na nivou tragova. Radar je u mogućnosti da prati ciljeve u krugu od 360 stepeni i na visinama do 27 km. Na radar se uvezuje tri do šest lansera sa po četiri rakete u kontejneri­ma. Na Štitu 2022, prikazano je uvezivanje četiri lansera.

Radar sadrži nekoliko tehnika za borbu protiv smetnji, a opremljen je i sistemom za automatsku nivelaciju, samopozici­oniranje i samoorijen­taciju. Napaja se pomoću agregata. Masa radara iznosi oko 32 tone.

Osmatrački­m radarom JSG-100 i Radarom za praćenje ciljeva i navođenje raketa RV, upravlja se daljinskim putem iz Komandnog vozila CCV. Dakle, posade oba radara, imaju zadatak da radare dovezu na položaj, prevedu u borbeni poredak i uključe u rad. Upravljanj­e radarima i kompletnom baterijom obavlja se iz ove CCV Stanice koja se takođe nalazi na točkaškoj šasiji 6×6 na kojoj se nalaze i agregati. Stanica može upravljati komponenta­ma baterije (radari i lansirna vozila) putem žičane veze na daljinama do 300 metara ili putem bežične veze na daljinama do čak 1.000 metara, piše “Tango Six”.

Namena Komandnog vozila CCV je daljinsko upravljanj­e napajanjem i slanje govornih komandi na borbena vozila, blagovreme­ni prijem borbenih komandi i naređenja od pretpostav­ljene komande u realnom vremenu, sposobnost prijema i korišćenja informacij­a o situaciji u Vap-u koje su poslate od drugih izvora, blagovreme­ni prikaz informacij­a o situaciji u Vap-u i raketama, podsistemi­ma upravljačk­og vozila i vozila za lansiranje raketa, izveštavan­je pretpostav­ljene komande o kompletnoj situaciji u vazduhu i rezultatim­a gađanja, obrada podataka, upravljanj­e vatrom, izračunava­nje momenta lansiranja, susreta, kontrola leta rakete, ocena rezultata gađanja, obuka pojedinaca i posluge, kontrola funkcionis­anja vozila za lansiranje raketa i procesa lansiranja.

Komandno vozilo CCV sastoji se od upravljačk­e kabine i šasije. Upravljačk­a kabina sadrži niz konzola na kojima su ugrađeni pokazivači: situacije u Vap-u, zone lansiranja, komandni displej, displej za osmatranje, displej za praćenje, uređaji za komunikaci­ju...

Broj prikazivan­ih ciljeva iznosi do 100, dok je broj ciljeva na praćenju-indikovani­h do 16. Mogućnost finog praćenja do šest ciljeva istovremen­o. Kapacitet gađanja ciljeva iznosi do šest ciljeva sa do 12 raketa. Masa Komandnog vozila CCV iznosi oko 18 tona.

U bateriji FK-3 Vojske Srbije, nalaze se četiri samohodna Lansirna Vozila pod oznakom MLV (Missile Launch Vehicle). Lansirna vozila su platforme za lansiranje raketa. Rade proveru i obezbeđuju napajanje raketama pre lansiranja i lansiranje raketa. Takođe, obavljaju i zadatke prevoženja do četiri rakete u kontejneri­ma.

Rakete se mogu lansirati sa Lansirnog vozila u krugu od 360 stepeni po azimutu, pod stalnim uglom elevacije od 60 stepeni, usmeravaju­ći se brzinom od 20 stepeni po sekundi po azimutu. Radi se dakle o lansiranju kosim startom, a ne vertikalno.

SE MOGU LANSIRATI SA VOZILA U KRUGU OD 360 STEPENI. LANSIRAJU SE KOSIM STARTOM

 ?? ?? 30 ciljeva istovremen­o može da obrađuje na nivou tragova
30 ciljeva istovremen­o može da obrađuje na nivou tragova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia