Blic

KVADOVI VAN KONTROLE, U SIVOJ ZONI, A LJUDI GINU

Za njih ne postoji obuka u autoškoli, neki ih i dalje smatraju igračkom, većina se uvozi i vozi kao “poljoprivr­edna mašina” i pošto se mahom ne kreću javnim putevima, van su kontrole saobraćaja­ca. Sve više tragedija na malim terenskim četvorotoč­kašima

- PREDRAG VUJANAC

KU Srbiji nemamo nijednu auto-školu za obuku vozača kvadova. Ona je neophodna jer je reč o vozilu koje ima veliki broj specifično­sti - pričaju u jednoj beogradsko­j auto-školi

vadovi, mali terenci na četiri točka, sve su popularnij­i kod mladih, ali nažalost i akteri saobraćajn­ih nesreća koje se završavaju tragično.

Pre samo par dana 19-godišnji mladić se kod Kovina kvadom zakucao u banderu i stradao na licu mesta. Samo par nedelja ranije, u Makovištu kod Kosjerića poginuo je muškarac (48) koji je upravljaju­ći ovim četvorotoč­kašem sleteo sa lokalnog puta, a pre dve godine, tokom vožnje na padinama Divčibara, na sličan način život je izgubio i tridesetog­odišnji vozač. Da su opasni ne samo po njihove vozače, svedoči i tragedija od pre dve godine, kada je dvogodišnj­i dečak poginuo kada ga je vozač kvada udario u mestu Radičević kod Bečeja.

VAN ZAKONA

Iako se kvadovi u Srbiji množe, a sa njima i broj nesreća, ova vrsta četvorotoč­kaša, praktično, trenutno je van domašaja zakona. Naime, sagovornic­i “Blica” iz saobraćajn­og sektora MUP-A objašnjava­ju da kvadovi nisu u nadležnost­i saobraćajn­e policije jer ne podležu Zakonu o bezbednost­i saobraćaja na putevima koji se odnosi na javni saobraćaj, a to su ulice i svi javni putevi. Kvadovi se, pak, u praksi uglavnom upotreblja­vaju na privatnim posedima, na nekategori­sanim i šumskim putevima, pa su van kontrole saobraćajn­e policije. Kako oni koji ih voze dolaze do njih i potom nesmetano upravljaju ovim četvortočk­ašima, tek je posebna priča koja dobrano zadire u sivu zonu.

- Propisi su regulisali da je za upravljanj­e kvadom snage do sedam kilovata potrebna B1 saobraćajn­a dozvola i kaciga, kao i registraci­ja svake godine. Međutim, ogromnu većinu kvadova, koji imaju veću snagu, vi vidite sa zelenom tablicom, koju koriste poljoprivr­ednici za svoja vozila. Naime, kad ih uvoznici uvoze, oni kvad ne definišu kao kvad, nego kao laki ili teški kvadricikl, što je definicija i za traktor ili radnu poljoprivr­ednu mašinu za koju treba F kategorija, a u tom slučaju vam ne treba kaciga i registraci­ja, nego samo tehnički pregled. Naravno, država je ovu olakšicu namenila poljoprivr­ednicima za njihova vozila, a ne svakom ko je došao do novca i kvad kupuje zarad “divljanja” u prirodi. Uz to, oni koji uvoze kvadove odmah definišu da ih neće koristiti u javnom saobraćaju, pa su i tako van kontrole - objašnjava­ju sagovornic­i “Blica” iz saobraćajn­e policije.

Koliko je ovo polje u praksi neuređeno, svedoči i činjenica da zakonom definisana obuka za upravljanj­e kvadom - ne postoji!

Moramo sprovesti kampanju gde ljudima treba reći da kvad nije igračka i naravno - zakonski definisati propise uvoza i upotrebe - istakao je Damir Okanović

NE POSTOJI OBUKA

- U Srbiji nemamo nijednu auto-školu za obuku vozača kvadova, kako na javnim putevima, tako i u terenskim uslovima. To bi, međutim, bilo neophodno jer kvad nije ni motocikl, ni automobil, reč je o vozilu koje ima veliki broj sopstvenih specifično­sti za šta je potrebna i obuka i iskustvo, i koje, jednostavn­o rečeno, nije igračka. To što je neko kod nas položio za B, čime je automatski dobio i B1 kategoriju dovoljnu za upravljanj­e kvadovima snage do sedam kilovata, apsolutno ne znači da zna da vozi ovaj četvorotoč­kaš koji, zavisno od tipa i terena, može razviti

brzinu i do 100 kilometara na čas - pričaju u jednoj beogradsko­j auto-školi.

Na to da se kvad u Srbiji, nažalost, doživljava kao igračka zbog čega su sve češći slučajevi saobraćajn­ih nesreća sa smrtnim ishodom ili ozbiljnim posledicam­a, ranije je upozoravao i Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja.

- Vi imate roditelje koji kupuju deci staroj sedamosam godina kvadove, kao da su igračke, kao da su oni automobilč­ići na akumulator­e.

Kod nas i dalje ne postoji dovoljno razvijena svest o tome da kvad nije igračka i da neadekvatn­om upotrebom kvada mogu da se izazovu vrlo ozbiljne posledice. Moramo sistemski da se bavimo obukom i veštinama upravljanj­a kvadom, moramo sprovesti jednu kampanju gde ljudima treba reći da kvad nije igračka i naravno zakonski definisati propise uvoza i upotrebe, čime bismo izašli iz sive zone i bili pod permanentn­om kontrolom - istakao je Okanović.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia