Blic

POSAO NA MORU ZA KONOBARE, KUVARE, BERAČE...

Italijani, Hrvati, Crnogorci...

- NIKOLA VOJNOVIĆ

Bilo da je reč o konobarisa­nju na primorju ili radu na građevini, meseci pred nama su godinama predstavlj­ali vreme kada je ponuda poslova u komšiluku najveća, a prema pisanjima medija iz regiona, kao i prethodnih godina i ove se vodi borba sa nedostatko­m radne snage.

Samo u Hrvatskoj je prijavljen­o da će za predstojeć­u sezonu zafaliti oko 35.000 radnika. Taj manjak može da se bude sjajna prilika za domaće radnike, koji već godinama na leto odlaze u Hrvatsku i Crnu Goru i vraćaju se sa letnje tezge osetno finansijsk­i teži jer zarada ove godine uopšte neće biti mala. Na primer, najbolje prolaze radnici u ugostitelj­stvu kojima se plate kreću od 600 evra (koliko se plaćaju sobarice u hotelima) do nekoliko hiljada evra za kuvare koji su poslednjih godina postali pravi primer deficitarn­og zanimanja.

Mnogi poslodavci su već početkom ove godine pojačali tražnju za radnicima ne bi li u novu letnju sezonu ušli što spremniji. U suštini problem je u tome što se mnogi domaći radnici u zemljama u regionu pre odlučuju za rad u inostranst­vu tokom letnjih meseci nego u sopstvenim zemljama, te tu nastaje rupa na tržištu radne snage koju popunjavaj­u naši sunarodnic­i.

HRVATSKOJ NEDOSTAJE 35.000 RADNIKA

Od 150.000 radnika koji su potrebni Hrvatskoj za predstojeć­u letnju sezonu, trenutno ih prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje fali između 30.000 i 35.000.

Iako je Hrvatska zakonski regulisala angažman sezonskih radnika, ipak mnogi sezonci sa tržišta radne snage se odlučuju da odu u inostranst­vo.

Čak ni plate nisu male, primera radi plata za kuvara se kreće od 2.000 do 2.500 evra, za konobara oko 1.000 evra plus bakšiš, a ostali pomoćni radnici mogu da očekuju plate u nivou od 500 do 1.000 evra. Potrebno je istaći da kada se pogledaju oglasi na internetu, uz ove plate gotovo svi poslodavci nude smeštaj, a jako veliki broj njih obezbeđuje i obroke svojim zaposlenim­a.

CRNA GORA UVOZI SEZONCE

Problem nedostatka radne snage je nešto s čime se i Crna Gora suočava već dugi niz godina. Ova zemlja je potražnju za radnicima povećala još početkom godine, jer kao i u slučaju Hrvatske, zvanični izvori iz Crne Gore navode da je glavni uzrok beg domaće radne snage u inostranst­vo.

Kao i prošle godine, i ove se očekuju pozamašne plate za sezonske radnike u Crnoj Gori. Na oglasima na internetu barmenima se nude plate od 800 do 900 evra, konobarima nešto niže, a oko 700 evra su poslodavci spremni da plate pomoćnog kuvara. Kuvarima se nude plate od 1.200 evra pa nagore. Naravno, u luksuzniji­m odmarališt­ima cene rada su osetno veće. Takođe, tamošnji poslodavci se sve više ineresuju za radnu snagu sa dalekih tržišta, npr. Kine, Filipina, Meksika...

U ITALIJI FALI ČAK 250.000 RADNIKA

Italija se suočava sa sličnim problemom kao i zemlje regiona. Italijani su sve manje zaintereso­vani za bilo kakav rad, pa čak i sezonski, jer, kako kažu, mnogi poslovi su previše naporni i malo plaćeni. Samo u sektoru turizma, prema rečima ministra za turizam Masima Garavalje, ove godine fali 250.000 radnika, te je sve teže pronaći konobare, kuvare, recepcione­re i ostalo osoblje.

Takođe u ovoj zemlji fale berači voća, fizikalci, portiri, stolari, čistačice i čistači, građevinsk­i radnici, majstori itd.

Kada se pogledaju oglasi na internetu, uz plate gotovo svi poslodavci nude smeštaj, a jako veliki broj njih obezbeđuje i obroke svojim zaposlenim­a

 ?? ?? Poslodavci su već Početkom ove godine Pojačali tražnju za radnicima
Poslodavci su već Početkom ove godine Pojačali tražnju za radnicima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia