Blic

ZAPALIO ŽENI K NON-STOP JOJ I DALJE JE NA S KUĆU, PRETI, A LOBODI

- BOJANA BOGOSAV Slađana Damnjanovi­ć

Zapališ bivšoj ženi kuću, priznaš, dobiješ zabranu prilaska, prekršiš je jednom, pa drugi, treći put, svaki put uz jezive pretnje, i ostaneš na slobodi. Ovako ukratko izgleda slučaj Slađane Damnjanovi­ć iz Pirota kojoj je u novembru prošle godine bivši suprug Dragan Pejčić zapalio kuću.

Nakon što se 2020. godine Slađana Damnjanovi­ć rastala od svog tadašnjeg supruga Dragana Pejčića, ova žena prolazi pravu golgotu. Pretnje, uvrede, uhođenje postali su deo njenog života, a institucij­e kao da ne čuju njene vapaje.

U septembru prošle godine, Pejčića je bivša supruga prijavila policiji zbog porodičnog nasilja i pretnji da će je ubiti i zapaliti. Dan kasnije, 15.septembra isto je učinila i unuka preplašene žene koja je prisustvov­ala pretnjama. Njemu su tada, po nalogu Osnovnog tužilaštva u Pirotu određene hitne mere zabrane prilaska, koja je zbog opasnosti da nasilje eskalira na još strašniji način produžena za 30 dana.

Pa, ipak, nasilnika to nije zaustavilo.

PALJENJE KUĆE

Nekoliko nedelja kasnije, u novembru prošle godine, Pejčić je zapalio Slađani kuću. Na sreću niko nije povređen, a sve što je ova žena godinama gradila odnela je vatrena stihija. Pejčić je priveden, pa pušten na slobodu i to uz obrazložen­je da je priznao delo?!

Njemu je mera zabrana prilaska ponovo produžena. Pa još jednom. A onda su se on i Slađana našli pred sudom.

U januaru ove godine, tačnije 28. januara, Osnovni sud je razmatrao prijave iz septembra, kada je Pejčić pretio Slađani. Sud je tada doneo odluku da se Pejčiću odredi zabrana približava­nja

Slađani na udaljenost­i manjoj od 50 metara, zabrana pristupa u prostor oko mesta stanovanja tužilje i zabrana ponovnog uznemirava­nja žrtve. Ova vrsta mere po nalogu suda traje do januara naredne godine.

KAZNA

Kao obrazložen­je sud je naveo da se “iz navedenih dokaza utvrđuje da je tuženi i ranije psihički uznemirava­o tužilju, vređanjem, pretnjama, da prekomerno konzumira alkohol te da postoji verovatnoć­a da je požar u kući tužilje izazvao on, sud je ocenio da je radi zaštite tužilje neophodno izricanje mera zaštite od nasilja u porodici.”

“Osim zaštitnog ovim merama se ostvaruje i preventivn­o dejstvo jer sprečavaju dalju eskalaciju nasilja, koja je u ovom slčaju moguća i to s obzirom na ekstremnos­t preduzetih radnji tuženog, na kontinuira­no zloupotreb­u alkohola i na taj način ispoljeni ograničeni kapacitet tuženog da kontroliše svoje postupke”, navodi se u odluci suda.

Ali, kao i prethodni put, mera zabrane prilaženja nije zaustavila nasilnika.

Presudom Osnovnog suda u Pirotu od januara ove godine Pejčiću je izrečeno da ne sme Slađani da priđe na manje od 50 metara narednih godinu dana

NOVA MERA

Već 12 dana kasnije, on se ponovo pojavio pred kućom svoje bivše supruge. Pijan, sa 2,19 promila alkohola, kako stoji u prijavi protiv njega, došao je do ograde bivše žene uznemirava­o je i obraćao joj se rečima: “Gde si pile?”.

“Pa kada ga je upozorila da se udalji, prijavljen­i je to učinio, pa se vratio i uputio joj reči: “Je l taj taksista bolji od mene, mamu ti j*** k***”? Imajući u vidu napred navedeno, osnovan je zaključak nadležnog zastupnika optužbe da postoji sumnja na naslje i da sve okolnosti ukazuju

na moguć slučaj od nasilja”, navodi Osnovno tužilaštvo u Pirotu, koje je uprkos činjenici da je Pejčić prekršio odluku suda kojom mu je navedeno da Slađani ne sme da se približi narednih godinu dana, doneo novu odluku o zabrani prilaska.

Tako je Pejčić u februaru imao određene dve zabrane prilaska u odnosu na Slađanu. Jednu od strane suda, drugu od tužilaštva. Pritvor zbog činjenice da krši meru nije mu određen, nije odveden kod sudije za prekršaje iako bi morao, već je pušten na slobodu i onda ponovo prekršio zabranu prilaska.

HAPŠENJE

Osmog aprila Pejčić se ponovo našao pred vratima svoje bivše supruge. I to dva puta tokom istog dana. Ponovo pijan, ovaj put sa 2,06 promila alkohola, Pejčić je stao pred

Slađanine kapije i poručio joj: “Videćeš ti šta će da se desi za nekoliko dana”.

Drugi put se vratio uveče, nakon čega je uhapšen. U pritvoru koji je trebalo da traje 30 dana proveo je tek 20, nakon čega je 30. aprila pušten na slobodu. U nedelju, prvog maja, tužilaštvo je ponovo donelo naredbu da mu se odredi zabrana prilaska u odnosu na Slađanu.

Kako je “Blic” ranije pisao, Pejčić i Slađana su pet godina bili u braku.

- Pet godina smo bili u braku, a 10 u vezi. Kada je počeo da pije, počeo je i da me maltretira, psihički i fizički. Krajem prošle godine smo se razveli ali on to nije mogao da prihvati. Dolazio je kod mene, uhodio me, presretao na ulici, bilo je strašno - rekla je za “Blic” Slađana Damnjanovi­ć.

Dolazio je u njenu kuću kada ona nije bila tamo.

- Govorio mi je da kada dođem kući i zateknem katanac na kapiji okrenut ka spolja, da znam da je dolazio. U noči kada je izbio požar, okrenuo je katanac upravo tako, a u lanac je zabio cveće - kaže ova žena.

I tada, uprkos obavezi da Pejčića zadrže u pritvoru, policija i tužilaštvo su potpuno zakazali. Nakon dve prijave policiji za nasilje i pretnje, Pejčić je samo upozoren, a posle požara u kojem je zapaljena kuća on je priznao delo, a tužilac je procenio da je dovoljna mera zabrana prilaska koju je već ima.

se plaši za svoju bezbednost jer njen bivši suprug neprestano krši zabranu prilaska koja mu je određena

 ?? ?? Dragan Pejčić se sumnjiči da je Slađani zapalio kuću u novembru prošle godine. Takođe, sumnjiči se da je i pre toga, ali i posle, upućivao pretnje bivšoj ženi
Dragan Pejčić se sumnjiči da je Slađani zapalio kuću u novembru prošle godine. Takođe, sumnjiči se da je i pre toga, ali i posle, upućivao pretnje bivšoj ženi
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia