Blic

PROTIĆEVE ULOGE U SRPSKOJ UMETNOSTI

Umetnost, pa samim tim i muzeji koji je čuvaju i izlažu, podižu nivo globalne svesti - reči su čuvenog umetnika Midraga B. Protića (Vrnjačka Banja, 10. V 1922 - Beograd, 20. XII 2014)

- TATJANA NJEŽIĆ

Povodom stogodišnj­ice od rođenja ovog velikog i svestranog stvaraoca Galerija RIMA u Beogradu priređuje izložbu njegovih slika iz šeste i sedme decenije 20. veka, koja se otvara 5. maja.

Traje, kako kažu u pomenutoj galeriji, „tokom meseca Protićevog rođenja“, a njome započinje godina posvećena sećanju na Protićevu ličnost i brojna postignuća kojima je ostavio snažan trag.

U pratećem katalogu prof. dr Ješa Denegri podseća da je „Protić tokom niza decenija istovremen­o delovao kao slikar, likovni kritičar, istoričar i teoretičar moderne umetnosti, polemičar, pisac memoarske literature, aktivni učesnik umetničkih procesa, pre svega kao osnivač i dugogodišn­ji upravnik Muzeja savremene umetnosti, autor prve stalne postavke, brojnih retrospekt­iva i decenijski­h izložbi slikarstva, skulpture i grafike u tadašnjem jugosloven­skom kulturnom prostoru“.

U intervjuim­a datim nekoliko godina pre odlaska sa ovoga sveta, između ostalog, je rekao:“Likovna umetnost nije umrla. Kako može da

umre kad je Luvr krcat? Samo kod nas se ponašaju kao da jeste. Taj osećaj je proistekao iz naše situacije u kojoj je umetnost skrajnuta. Nekad nije bilo tako”.

U najavi izložbe se kaže da je postavka u Galeriji RIMA posvećena Miodragu B. Protiću i kao slikaru i kao teoretičar­u slikarstva:“kontinualn­o sa svojim umetničkim stvaralašt­vom Protić je i teorijski obrazlagao prirodu sopstvene slike koju je temeljio na „trinomu linija-boja-predmet“i postupku „semantičko­g ključa. (...) Dela izložena u Galeriji RIMA pružaju dobre primere „semantičko­g ključa“, postupka koga je Protić naslovio, definisao i primenjiva­o, a kojim se predmet u slici preobražav­a od sopstvene realne pojavnosti do mentalnog znaka, likovno prikazanog geometrijs­kom formom“. Postavku, kako se navodi, čine radovi iz porodične zaostavšti­ne Miodraga B. Protića i privatnih kolekcija, među kojima je posebno dragocena retko izlagana „Horizontal­na mrtva priroda“iz 1956 godine. Muzej savremene umetnosti

u Beogradu za ovu izložbu pozajmio je četiri reprezenta­tivne slike iz svoje zbirke. Izložbena publikacij­a dopunjena je reprodukci­jama drugih značajnih Protićevih dela, među kojima su i slike iz Savremene galerije Zrenjanin i Narodnog muzeja Crne Gore, a upotpunjen­a je dokumentar­nom građom koja zaokružuje predstavu o Protićevoj svestranoj ličnosti i njegovoj složenoj ulozi u našoj istoriji umetnosti. Izložba je otvorena do 5 juna.

 ?? ?? U okviru pratećeg programa izložbe, na dan Protićevog rođenja, u utorak 10. maja, Galerija RIMA priređuje javni razgovor sa prof. dr Ješom Denegrijem - “Sećanje na Miodraga B. Protića”
U okviru pratećeg programa izložbe, na dan Protićevog rođenja, u utorak 10. maja, Galerija RIMA priređuje javni razgovor sa prof. dr Ješom Denegrijem - “Sećanje na Miodraga B. Protića”
 ?? ?? wwhwor.bizloinct.arlsna mrtva Priroda, 1956, ulje na Platnu, 50x130 cm
wwhwor.bizloinct.arlsna mrtva Priroda, 1956, ulje na Platnu, 50x130 cm
 ?? ?? Samostalna izložba, Salon moderne galerije, beograd, 1963.
Samostalna izložba, Salon moderne galerije, beograd, 1963.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia