Blic

BEZ RUSA, LAKŠI PUT ZA SRPSKE KLUBOVE

-

Kao što se i očekivalo, Izvršni komitet UEFA zvanično je izbacio ruske klubove iz evropskih takmičenja naredne sezone, a korist od toga će imati srpski timovi. Promena se ogleda u tome što će Srbija dobiti predstavni­ka u Ligi Evrope za razliku od prošle godine. To će biti pobednik Kupa Srbije ili drugoplasi­rani u prvenstvu (ako Crvena zvezda odbrani titulu). Taj tim će takmičenje početi od trećeg kola kvalifikac­ija, odnosno imaće samo dva rivala do plasmana u grupnu fazu. Makar u ovom, najrealnij­e je da taj tim bude Partizan koji je favorit u polufinalu Kupa sa Vojvodinom, dok je trenutno drugi na tabeli domaćeg prvenstva pa pravo na to mesto može da polaže na dva fronta.

Ujedno, Zvezda bi, ako ostane šampion, mogla da preskoči drugo kolo kvalifikac­ija za Ligu šampiona odakle je kretala do sada. To znači da će, i ako ne uspe da prođe dalje, imati zagarantov­ano mesto u Ligi konferenci­ja.

Što se tiče dva predstavni­ka u Ligi šampiona, srpski fudbal će na to morati da pričeka sezonu 2023/24. kada će imati direktnog predstavni­ka u grupnoj fazi i još jednog u kvalifikac­ijama.

Kada je plasman u Ligu konferenci­ja u pitanju, Srbija će i naredne sezone imati dva predstavni­ka. Trenutno te pozicije na tabeli zauzimaju Čukarički i Voždovac.

Što se Rusa tiče, sankcije utiču na sve klubove i reprezenta­cije. Najbitnija odluka odnosi se na to što će ruska kandidatur­a za organizova­nje EP 2028. i 2032. biti odbijena. Takođe, fudbaleri neće igrati u Ligi nacija gde je trebalo da nastupi u Grupi 2 Lige B. Automatski će ispasti u Ligu C.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia