Blic

ENGLESKA SE POKLONILA SRBIMA

Nemanja je posle pet godina odigrao poslednju utakmicu na “Old Trafordu”, dok je Mitrogol sa Fulamom ubedljivo osvojio Čempionšip, a on je sa 43 gola postao novi rekorder lige.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Prvo “Krejven kotidžom” u Londonu, a zatim i na “Old Trafordu” prolomio se aplauz u čast dvojice srpskih fudbalera. Dvostruki strelac Aleksandar Mitrović je u pobedi Fulama nad Lutonom (7:0) srušio rekord Čempionšip­a po broju golova u jednoj sezoni - 43. Fulam je overio titulu i povratak u Premijer ligu, a Mitrogol ima još jedan meč do kraja da još više pomeri granicu.

I, dok su se u zapadnom Londonu ispijale pinte piva, 335 kilometara severnije, u Mančesteru, 73.482 gledaoca pozdravila su jednog čoveka. Nemanja Matić je odigrao poslednji meč na “Teatru snova”. On je u 70. minutu svoje mesto na terenu ustupio Fredu i bio je to znak da se stane sa fudbalom i da se ovacijama isprati Matić, koji na leto napušta junajted. Klub iz

Mančestera će da odigra još dva meča, oba u gostima, sa Brajtonom i Kristal Palasom.

Aplauz za Matića je poveo Kristijano Ronaldo, koji je odmah dotrčao do srpskog fudbalera, zagrlio ga i stavio mu do znanja da će svima nedostajat­i. Nemanja je jedva zadržao suze, a najemotivn­ije je bilo kada se okrenuo prema loži u kojoj su sedeli supruga Aleksandra sa sinom i ćerkicama. Svi su nosili crveni dres sa prezimenom Matić i brojem 31.

Matić je u Mančester junajted stigao u julu 2017, direktno iz rivalskog Čelsija, a nasledio je upravo broj 31 koji je ostao slobodan odlaskom Bastijana Švajnštajg­era. Srčan i borben do poslednje sekunde, brzo je postao ljubimac navijača i za klub je odigrao 188 mečeva, postigao četiri gola i upisao 11 asistencij­a. Na njegovu žalost, bio je deo jedne od najlošijih generacija “đavola”, tako da za pet godina nije osvojio nijedan trofej.

Iako je ušao u 34. godinu, Nemanja je pokazao da u njemu ima još dosta dobrog fudbala. Zasad teško je pretpostav­iti gde bi mogao da nastavi karijeru. Prva opcija je da ostane u Engleskoj, najviše zbog porodice, a nikad se ne zna, mogao bi i u Fulam kod Mitrovića. Pominjalo se i da je zaintereso­van da se oproba u Bundesligi, dok i dalje ima otvorene pozive Dijega Simeonea (Atletiko Madrid) i bivšeg učitelja Žozea Murinja (Roma). Naravno, stoji i poziv selektora Dragana Stojkovića da se predomisli i vrati posle dvogodišnj­e penzije.

Sve je izvesnije da će Matića u crvenom dresu da zameni drugi Srbin, Sergej Milinković Savić, za kog engleski mediji pišu da je prvi pik novog trenera Erika Ten Haga. Reprezenta­tivac “orlova” je na listi želja Pari Sen Žermena, ali u Junajtedu smatraju da je Sergej pravi igrač za njih i neće da odustanu. Mitrović se sigurno neće ljutiti na nas što je u drugom planu jer njegovo vreme tek dolazi. Nakon “sedmice” sa Lutonom, istakao je da je radostan što je rekord oborio pred svojim navijačima.

- Nisam razmišljao o rekordu, ali kako sam mu se približava­o, svi su počeli da pričaju. Tako da naravno da sam želeo da ga oborim. Večeras se desilo. To je nešto posebno. Rekord u poslednjem minutu. Ostvarili smo veliku pobedu. Mislim da smo završili sezonu kao u snovima, onako kako smo želeli, pobedom kod kuće, pred našim navijačima, još sam oborio i rekord, tako da je sve bilo savršeno - poručio je Aleksandar Mitrović.

Bez obzira što igra mundijalsk­u sezonu i što bi Fulam ne njemu mogao dobro da zaradi. Mitrović ne pomišlja da okrene leđa klubu.

Dobio je novu priliku da igra u engleskoj eliti i od njega se očekuje da naredne sezone bude meću top 10 strelaca u Premijer ligi. Sa Matićem pored sebe, to bi mu bilo mnogo lakše...

 ?? ??
 ?? ?? Mitrović je pomogao Fulamu da se posle jedne sezone vrati u Premijer ligu, a titulu i trofej najboljeg strelca proslavio je sa sinom Lukom
Mitrović je pomogao Fulamu da se posle jedne sezone vrati u Premijer ligu, a titulu i trofej najboljeg strelca proslavio je sa sinom Lukom
 ?? ?? Supruga Aleksandra sa decom je, takođe, veoma emotivno ispratila poslednji meč Nemanje Matića na „Old Trafordu“
Supruga Aleksandra sa decom je, takođe, veoma emotivno ispratila poslednji meč Nemanje Matića na „Old Trafordu“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia