Blic

POLITIČKA SCENA U SRBIJI MOGLA BI ZNATNO DA SE PROMENI

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, o posledicam­a rezultata aprilskih izbora

- LANA GEDOŠEVIĆ MARKO TAŠKOVIĆ

Ruska invazija na Ukrajinu pokazala je da se za nepuna dva meseca svet može okrenuti naopačke, po svemu sudeći ni građani Srbije iz svega toga neće biti ni izopšteni ni pošteđeni.

Neće biti izopštena ni srpska politička scena, koja je delom zbog toga, a delom i zbog dešavanja na unutrašnje­m planu, posledice već osetila. Kako će ona izgledati u vremenima koja dolaze, teško je pitanje, ali je sasvim sigurno da promene “kucaju na vrata”.

Rezultati aprilskih izbora u Srbiji su dokaz koji govori u prilog ove teze, jer se na srpskom mikro planu moglo videti i raspoložen­je javnog mnenja u vezi sa ratom u Ukrajini, sa aktuelnom vlašću, koje političke snage su u porastu i zbog čega, i koje promene mogu da se naslute.

“Očekuju nas dramatični­je promene političkog života u narednih godinudve dana”, rekao je izvršni direktor Cesida Bojan Klačar gostujući na TV „Nova S“, dok za “Blic” pojašnjava da je sa ovim, aprilskim izborima, “završena jedna era i period u kome se stranački život odvijao uz manjak pluralizma, van parlamenta, sa više vaninstitu­cionalnih aktivnosti, sa manjkom dijaloga...”.

- Izašli smo iz faze samodestru­kcije opozicije, koja se više bavila bojkotom, umesto osnaživanj­em svojih stranaka kaže on, dodajući da se došlo i u fazu u kojoj desnica u Srbiji više nije na marginama.

Međutim, to

U novom 13. sazivu Skupštine Srbije svoje predstavni­ke imaće čak 35 stranaka, pokreta ili udruženja, a broj poslanički­h grupa, sasvim je izvesno, biće najveći od 1990, kada je obnavljeno višestrana­čje u Srbiji

nisu jedine stvari koje su se desile, niti jedine koja će uticati na to da politička scena u Srbiji izgleda potpuno drugačije u narednom periodu, sa mogućnošću da se trajno promeni.

Na to bi moglo da utiče nekoliko stvari.

1. DESNICA U PORASTU

Ono na šta su pojedinci ukazivali, obistinilo se stranke desnice, i to njih nekoliko, ušle su u parlament.

- Ti podaci su neupitni. Desnica je dobila najviše glasova u proteklih 10 godina. Te stranke, kada se sabere, danas imaju podršku od oko 18 odsto, što je više i u odnosu na 2012. godinu kada je ona bila oko 16 odsto, i 2016. kada je bila oko 14 odsto kaže Klačar.

Dileme nema, objašnjava, da je tome pogodovala situacija sa Ukrajinom, odnosno stavovi ovih stranaka u odnosu na Rusiju i njenu invaziju, koje su listom za to da Srbija ne treba da se odrekne Rusije, koje su protiv uvođenja sankcija Moskvi i koje nalaze u postupcima Kremlja, čini se, čak i opravdanje.

2. NOVI POLITIČKI ARANŽMANI

Izbori se, maltene još nisu ni završili, a na srpskoj političkoj sceni, naročito opoziciono­j,

desio se raskol. Međutim, negde se naslućuju i nove, potencijal­ne saradnje i aranžmani.

- Dveri i Zavetnici najavili su postizborn­u saradnju, ali ne treba isključiti ni neku buduću, predizborn­u - priča Klačar.

Takođe, jedna od stvari o kojoj se za sada samo govori, što ne znači da se u narednom periodu neće i desiti, jeste ulazak predsednič­kog kandidata Zdravka Ponoša u političku arenu, ali ovoga puta sa svojom političkom organizaci­jom.

- Takođe, jasno je da Ujedinjeni za pobedu Srbije gotovo sigurno neće nastupati kao na aprilskim izborima, tako da se tu otvara prostor za neke nove stranke i nove saveze.

3. PROMENE U SNS

Dodaje da su izbori pokazali još jednu stvar, a to je da je Srpska napredna stranka (SNS), iako je na svim nivoima dobila najviše glasova, ostvarila najlošiji rezultat od 2012. godine.

- Oni će sigurno reagovati na to, tako da se i tu očekuju promene, ali kakve će one biti, videćemo. Možda će jedna od njih biti i odlazak lidera stranke Aleksandra Vučića sa njenog čela - priča

Klačar. Da bi to moglo da se desi, sugerisao je i sam Vučić, koji je u nekoliko navrata rekao da će voditi stranku do izbora, i da će se nakon njih povući.

4. SPS DA NAĐE “DRUGE KARTE”

Prema Klačarovim rečima, ne treba zaboraviti još jednu parlamenta­rnu stranku - Socijalist­ičku partiju Srbije (SPS) koja će, kako kaže, “morati drugačije da se postavi jer neće imati karte na koje će da igra”.

- Oni su do sada imali mekši stav prema Rusiji, to su koristili. Međutim, moraće da se prilagode novonastal­im okolnostim­a jer svet nakon svega ovoga neće biti isti priča Klačar.

Kako navodi, sve ovo će direktno uticati na prekompozi­ciju političke scene.

5. SASTANAK VUČIĆ - ĐILAS

On dodaje da je, po njemu, važna još jedna stvar - sastanak koji su lideri SNS i SSP Aleksandar Vučić i Dragan Đilas imali pre izvesnog vremena. Kako pojašnjava, on bi mogao da bude naznaka promena u političkom životu Srbije, i to u smislu smirivanja političke situacije i spuštanja tenzija.

- Oštre kritike i sučeljavan­ja će svakako postojati, ali da nemamo ovakvo stanje koje smo imali od 2019. do 2022. kada nije bilo nikakve komunikaci­je, niti poverenja da se uopšte razgovara. Ne mislim da će situacija biti idilična, ali mislim da bi mogla da bude demokratič­nija - rekao je on.

Kako dodaje, promene u svetu se toliko brzo dešavaju i menjaju, događaji su svakodnevn­i, dešavaju se maltene dan za danom.

- Jako je teško predvideti šta će se dešavati i za godinu dana, a kamoli na neki duži period. Kontekst je sada drugačiji, i globalni i u okruženju i unutrašnji, i takav će biti i za stranke i za birače.

MESEC DANA JE PROŠLO OD IZBORA, ALI MORATI ĆEMO NA KONAČNE REZULTATE JOŠ DA PRIČEKAMO

Jasno je da Ujedinjeni za pobedu Srbije neće na nekim narednim izborima nastupati kao na aprilskom glasanju, tu se jasno otvara prostor za neke nove stranke i nove saveze, smatra Bojan Klačar

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia