Blic

Skupština do leta, Vlada možda krajem avgusta

-

PROŠLO JE MESEC dana od predsednič­kih, parlamenta­rnih i beogradski­h izbora, a i dalje nisu poznati konačni rezultati?! Zbog prigovora, žalbi, ponavljanj­a izbora, ali i novog Zakona o izboru narodnih poslanika koji je “rasteglio rokove” sva je prilika da će se nova skupština formirati tek početkom juna, dok novu vladu ne bi trebalo očekivati pre kraja leta.

Republička izborna komisija (RIK) je dužna da u roku od 10 dana od objavljiva­nja konačnih rezultata izbora dodeli mandate kandidatim­a za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi. Prva sednica novog parlamenta mora da se održi najkasnije 30 dana od proglašenj­a konačnih rezultata izbora, dok Vlada treba da se formira najkasnije 90 dana od konstituis­anja Skupštine.

Gradska izborna komisija u Beogradu odbila je u ponedeljak šest prigovora, ali su moguće nove žalbe, dok objavljiva­nje konačnih rezultata parlamenta­rnih izbora koči ponovljeno glasanje u Velikom Trnovcu gde je u sredu Opštinska izborna komisija odbila žalbu SPS-A.

Na taj način će u parlament ući Šaip Kamberi sa liste “Koalicija Albanaca doline”, a socijalist­i će ostati bez jednog mandata. Međutim, lider SPS Ivica Dačić je najavio novu žalbu i krivičnu prijava protiv člana biračkog odbora.

- Još nemamo konačne rezultate ni na nacionalno­m, ni na beogradsko­m nivou. Nećemo ih znati verovatno sve do druge polovine maja - smatra Bojan Klačar.

Kako kaže, dva su razloga zbog čega su se svi postizborn­i procesi otegli.

- Jedan je pravne prirode pošto su svi rokovi produženi novim Zakonom o izboru narodnih poslanika, a u budućnosti ćemo rezultate znati mnogo kasnije nego do sada. Drugi su mnogi zahtevi za poništavan­je, prigovori, žalbe...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia