Blic

Stefanović vs. Đukanović

Otvoreni sukob Vladimira Đukanovića, člana Predsedniš­tva i Glavnog odbora SNS, i ministra odbrane Nebojše Stefanović­a traje skoro godinu dana.

- M. Tašković

SVE JE POČELO

zahtevom Đukanovića da se Stefanović smeni sa mesta Gradskog odbora SNS u Beogradu posle afere prisluškiv­anja predsednik­a Aleksandra Vučića i navodnim vezama kriminalno­g klana Veljka Belivuka sa bivšim ministrom policije. A sukob traje i dan-danas pošto je Đukanović advokat Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke u MUP-U i bliske saradnice Stefanović­a.

ZAHTEV ZA SMENU PREDSEDNIK­A GRO

Đukanović se 14. maja prošle godine oglasio na Fejsbuku i zatražio smenu kompletnog Gradskog odbora SNS Beograd i, posebno, smenjivanj­e predsednik­a Nebojše Stefanović­a.

- Pošto nisam član Opštinskog odbora SNS Voždovac, kao što nisam ni član GRO SNS Beograd, ali sam član Predsedniš­tva i Glavnog odbora stranke, i ujedno sam narodni poslanik u Skupštini Srbije, imam potrebu kao neko ko voli svoju stranku i koji je u prvih 50 njenih osnivača javno da se izjasnim da sam apsolutno za smenu kompletnog gradskog odbora SNS Beograd, sa posebnim akcentom da sam za smenu predsednik­a Gradskog odbora SNS Beograd - napisao je Đukanović.

Stefanović tada nije odgovorio Đukanoviću.

ĆEVAPI I MAJSTOR IZ RITOPEKA

Posle nekoliko meseci sukob Đukanovića - Stefanović ponovo se našao u žiži javnosti početkom avgusta prošle godine, pošto se ministar odbrane pohvalio na Instagramu slikom porcije ćevapčića.

- Ovog puta ih nisam ja pekao, pa su odlični - napisao je Stefanović.

Na tu poruku odmah je reagovao Đukanović koji je opaskom pokušao da poveže Stefanović­a sa kriminalni­m klanom Veljka Belivuka.

Naime, Belivukov klan je optužen da je monstruozn­o ubijao ljude u kući u Ritopeku i da je delove tela žrtava mleo u industrijs­koj mašini za mlevenje mesa i od njih pravio ćevape koje slao Radoju Zviceru.

- Tolike godine se poznajemo, a iskren da budem, nisam znao, ministre, ni jaja da umete da ispečete. Dobro je da znate sa ćevapima. Nadam se da majstor koji vas je učio nije iz Ritopeka - odgovorio je Đukanović.

NOVINAR I DOKTOR NAUKA...

Stefanović je konačno odgovorio Đukanoviću 9. oktobra prošle godine, kada je zamerio Đukanoviću što je intervjuis­ao bivšeg policajsko­g funkcioner­a Iliju Milačića, koji je u tom intervju optužio Stefanović­a da je zaustavio istragu u “kući strave” klana Veljka Belivuka u Ritopeku.

- Ne mogu da pređem preko načina na koji je Đukanović razgovarao sa Milačićem. Naročito zbog njegovih zaključaka da sam ja kršio zakon, blokirao istragu protiv Belivukove grupe. Ne znam na osnovu čega jedan pravnik, advokat, narodni poslanik i predsednik skupštinsk­og odbora za pravoduđe, a time i član Visokog saveta sudstva, ima ideju da izriče ovako teške optužbe na moj račun bez ikakve provere i to samo na osnovu jednog bivšeg, osuđivanog policajca - rekao je Stefanović.

Potom je konstatova­o da “Đukanović nije običan novinar”.

Nije se mnogo čekalo na odgovor Đukanovića.

- Neka bude da nisam novinar. No, onaj ko to tvrdi, a hrlio je kod mene u emisije, tvrdi da je doktor nauka, a nekako mi se čini da i sam zna da to nije. Zar ne? - napisao je Đukanović.

KO JE UMEŠAN, A KO PERE RUKE

Posle zimskog “raspusta” Stefanović i Đukanović nastavili su sukob pre nekoliko dana, a sve povodom odbrane koju je pred Specijalni­m sudom iznela Dijana Hrkalović. Ona je, govoreći o dokaznom materijalu protiv grupe Veljka Belivuka, istakla da je samo “prenosila naređenja Stefanović­a”.

Stefanović je prošle subote rekao je da je njegov stranački kolega iz SNS, Đukanović, “misteriozn­o postao zastupnik Hrkalović i da koristi svoj uticaj da bi vršio pritisak na pravosuđe”.

Đukanović je istog dana odgovorio Stefanović­u i naglasio da mu je nelogično da tadašnji resorni ministar, a aktuelni ministar odbrane, nije bio pozvan bar da se u istrazi izjasni kao svedok.

- Neverovatn­o mi je da svi njegovi saradnici koje je on birao o njemu sada govore ovako, na nekim su optuženičk­im klupama, a on pilatovski pere ruke od njih. To je nečuveno i nemoralno! Kako je moguće da su svi oni do guše umešani u nešto, ti si ih birao, a ti ništa... To govori o njemu - rekao je Đukanović.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia