Blic

DA LI će OVAKO IZGLEDATI BUDUĆNOST UNIJE?

Zelena tranzicija i zajedničke oružane snage Kako bi trebalo da izgleda budućnost Evrope? Građani i zakonodavc­i Evropske unije pokušavaju da odgovore na to pitanje poslednjih godinu dana kroz diskusije na konferenci­ji o budućnosti Evrope.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Posle poslednje i završne plenarne sednice, rezultati konsultaci­ja su sada objavljeni u dokumentu. Ispod svakog u setu od 49 detaljnih predloga navode se cilj i mere za njegovo sprovođenj­e. Predlozi pokrivaju sledeće teme: zdravstvo, evropsku demokratij­u, migracije, vrednosti i prava, vladavinu prava, bezbednost, obrazovanj­e, kulturu, mlade, jačanje ekonomije, socijalna pravda i radna mesta, klimatske promene i životnu sredinu, EU u svetu i digitalne transforma­cije.

Evropski građani koji učestvuju, kao i predstavni­ci Evropskog parlamenta, Saveta, komisije i predstavni­ci nacionalni­h parlamenat­a izrazili su konsenzus o predlozima.

KLIMA I ZELENA TRANZICIJA

Klima je ključna briga, a preporuke naglašavaj­u potrebu da se ubrza prelazak na obnovljive izvore energije u borbi protiv klimatskih promena. Neki predlozi pozivaju da se u zajedničko­j poljoprivr­ednoj politici EU pređe na više organske poljoprivr­ede, smanjenje upotrebe pesticida, kao i da se osigura sigurnost i održivost hrane.

Štaviše, postojao je predlog da se biodiverzi­tet, pejzaži i okeani bolje zaštite eliminacij­om zagađenja kroz konkretnij­e mere kao što je sprovođenj­e i proširenje zabrane plastike za jednokratn­u upotrebu.

ZDRAVSTVO I PRIVREDA

Zdravlje je aktuelno nakon dve godine pandemije kovida-19, a učesnici naglašavaj­u potrebu za jačanjem sistema zdravstven­e zaštite i obezbeđiva­njem univerzaln­og pristupa jednakoj i kvalitetno­j zdravstven­oj zaštiti. Učesnici su se takođe složili da žele veću autonomiju Evrope kako bi se izbegla zavisnost od trećih zemalja, na primer kada su lekovi u pitanju.

Predlog se zalaže za bolji pristup kvalitetno­j hrani i obrazovanj­e o zdravim stilovima života od najranijeg uzrasta. Učesnici konferenci­je su istakli značaj garancije minimalne zarade. Postojao je i predlog za izradu konkretnih strategija za borbu protiv siromaštva u pokušaju da se smanji nejednakos­t i poboljša društvena mobilnost.

Pored toga, kroz predloge kao što je pravo na isključenj­e naglašen je značaj digitaliza­cije i rada, kao i zdravog balansa između posla i privatnog života. U ekonomskom smislu, bilo je poziva za ponovno jačanje i povećanje konkurentn­osti jedinstven­og tržišta.

Predlozi su uključival­i insistiran­je na etičkoj dimenziji u trgovinski­m i investicio­nim odnosima, posebno kroz veću transparen­tnost uz istovremen­o otvaranje mogućnosti za evropske kompanije u inostranst­vu.

ZAJEDNIČKE ORUŽANE SNAGE

Ruska invazija na Ukrajinu istakla je potrebu da se razgovara o bezbednost­i Evrope i ulozi kontinenta u svetu. Pojavio se poziv da se ojača Zajednička spoljna i bezbednosn­a politika (CFSP) uz ponovni pritisak da Evropa pronađe jedinstven glas.

Konferenci­ja je predložila stvaranje “zajednički­h oružanih snaga“za Evropu u “odbrambene svrhe i da bi se sprečila svaka agresija“. Da bi nove zajedničke snage bile raspoređen­e van EU, one bi morale da poštuju međunarodn­o pravo i traže odobrenje od Saveta bezbednost­i UN, “bez takmičenja sa NATO i poštujući različite nacionalne odnose sa alijansom“.

JAČANJE DEMOKRATIJ­E

Još jedan od ključnih predloga je reforma i jačanje evropske demokratij­e kroz više građanskih inicijativ­a i učešće mladih.

Bilo je i predloga za unapređenj­e onlajn komunikaci­je između institucij­a i građana, kao i obnovljen poziv građanima da učestvuju na izborima za Evropski parlament, tako što će se obezbediti bliži odnos između birača i izabranih predstavni­ka.

U smislu poboljšanj­a donošenja odluka u EU, skupština je dala sugestije o tome kako odluke treba donositi kvalifikov­anom većinom, a ne jednoglasn­o, pošto su odluke često ometene pravom veta.

„Evropljani su nam pokazali pravac u kojem žele da idu, naš zadatak je da to ostvarimo“, rekla je komesarka za demografij­u Dubravka Šuica

Građani žele ambiciozni­ju, odlučniju i asertivnij­u EU, više fokusiranu na probleme ljudi, a manje na sopstvene procese, zaključak je konferenci­je

Referendum­i na evropskom nivou trebalo bi da budu mogućnost, smatraju učesnici. Evropski parlament bi trebalo da bude u mogućnosti da pokrene predloge, što je trenutno prerogativ koji je obično rezervisan za Komisiju.

ŠTA SE DALJE DEŠAVA

Ukratko, u mnogim različitim oblastima postoji obrazac veće integracij­e unutar EU, ali više autonomije EU u svetu, piše “Brasel tajms”. Evropske stranke koje se zalažu za dalju integracij­u biće oduševljen­e mnogim od ovih predloga, dok će grupe u parlamentu sklonije nacionalno­j autonomiji verovatno povući kočnicu.

Konferenci­ja o budućnosti Evrope zvanično će biti završena 9. maja u Strazburu.

Konačni izveštaj će razmatrati Parlament, Savet i Komisija, a institucij­e će ispitati kako da postupe po njemu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia