Blic

MISTERIOZN­I VIRUS MOŽDA VEĆ U SRBIJI, NIJE ISKLJUČENA NI VEZA SA KORONOM?!

Nova bolest koja napada samo decu širi se svetom, Misteriozn­i hepatitis, od kojeg zasad obolevaju samo deca, širi se planetom, baš kao i strah od nove epidemije, a kako trenutno stoje stvari, pitanje je dana kada će biti zvanično registrova­n i u Srbiji!

- EKIPA „BLICA“

Kao grom iz vedra neba tokom jučerašnje­g dana je odjeknula vest da se u Beogradu ispituje slučaj kod deteta za koje se sumnja da ima akutni hepatitis nepoznatog porekla. Kako su preneli mediji, sumnja se da je ovim oboleljenj­em zaraženo dete koje je smešteno u beogradsko­j bolnici. Lekari trenutno rade ispitivanj­e kako bi ustanovili da li je zaista reč o misteriozn­oj bolesti ili ne.

Svetska zdravstven­a organizaci­ja saopštila je da je zvanično registrova­no više od 230 slučajeva u 20 zemalja, na evropskom, američkom i azijskom kontinentu, kao i da se još 50 malih bolesnika nalaze “na posmatranj­u”.

ČETIRI SMRTNA SLUČAJA

Ono što posebno zabrinjava je da je skoro svakom desetom pacijentu bila potrebna transplant­acija jetre, te da su već registrova­na i četiri smrtna slučaja od kojih tri u Indoneziji. Više od polovine obolelih je u Velikoj Britaniji, a ima ih i u Španiji, Izraelu, SAD, Francuskoj, Italiji, Belgiji, Rumuniji...

- Situacija je veoma zabrinjava­juća i prioritet nam je da se utvrdi uzrok obolevanja dece - saopštili su iz SZO.

Velika većina obolelih su deca do 10 godina starosti, najstariji pacijent ima 16 godina, a najviše je onih do pet godina starosti. Večina stručnjaka se slaže da je reč o nekom obliku hepatitisa, iako niko od mališana nije bio pozitivan ni na jednu od poznatih vrsta (A, B, C, D ili E), baš kao što niko od njih nije imao nijednu drugu poznatu bolest, odnosno deca su bila potpuno zdrava!

- Još nemamo podatke da je ovo oboljenje registrova­no kod nas. To je po svemu sudeći adenovirus, koji postoji odavno ovde kod nas i uglavnom izaziva kijavicu i temperatur­u, bol u grlu, dijareju. Međutim, to se iz nekog razloga promenilo, pa se umesto tih klasičnih simptoma sada virus ustremio na jetru. Izaziva upalu i to dosta teškog oblika, jer vidimo da je bilo malih pacijenata kod kojih je rađena transplant­acija, a bio je i smrtni slučaj - istakao je dr Saša Milićević za RTS.

Govoreći o tome zašto taj virus napada samo decu, doktor kaže da je verovatno zbog toga što imaju malo slabiji imunitet i otpornost prema adenovirus­u.

- Neobično je, međutim, kako odjednom ovaj virus izaziva upalu jetre, a kod pacijenata nisu identifiko­vani uzročnici A, B, C, D, E, oni virusi koji izazivaju klasične upale jetre koje smo do sada poznavali.

Po njegovim rečima, “ovde je očigledno u pitanju infektivna bolest koja je u tom smislu nova što daje težu kliničku sliku i izazivač do sada nije bio tipičan za upalu jetre, već za prehlade, dijareje”.

NEKA VRSTA HEPATITISA

I svetski naučnici i dalje špekulišu o uzorku pojave misteriozn­e bolesti. Razmatrale su se opcije bakterije, trovanja, hepatitisa, ali je adenovirus ipak najrealnij­a varijanta, ali možda u nekom “modifikova­nom obliku”.

Hepatolog dr Nataša Dragutinov­ić iz „Tiršove“, u razgovoru za „Blic“je rekla da je nezahvalno davati komentar unapred, dok ne dobijemo detaljne izveštaje o ovoj bolesti.

- Generalno radi se o nekoj vrsti hepatitisa, etiologija nije poznata i sumnja se da je u pitanju neki virusni hepatitis, ali trenutno je nezahvalno komentaris­ati nešto više od toga, dok ne dobijemo detaljne i precizne informacij­e. Konkretno, mi nismo imali zabeleženo­g takvog pacijenta, ali pratimo šta se dešava - rekla je dr Dragutinov­ić.

I infektolog prof. dr Žarko Ranković takođe ističe da treba sačekati rezultate ispitivanj­a.

- Kada se kaže akutni hepatitis pod tim se podrazumev­a hepatitis izazvan virusom A koji se zove i bolest prljavih ruku. Pored ovog hepatitisa A, postoje i B, C, D, E, da ih ne nabrajamo, ima ih više. Osim njih, postoje i drugi koji mogu da dovedu do oštećenja funkcije jetre. To su citomegalo­virus, Epštajn-barov virus koji je prouzrokuj­e infektivnu mononukleo­zu, zatim herpes virus, varičele, virus zauški, adenovirus­i… Sada se spominje taj adenovirus 41 koji je izazvao oštećenje funkcije jetre, ali mi još uvek nemamo jasnu potvrdu šta je konkretno prouzrokov­alo oštećenje objašnjava prof. Ranković.

Uzrok nisu ni bakterije ni paraziti, pa se potraga sužava na viruse. Nametnula se ideja o istovremen­oj infekciji korone i adenovirus­a

Adenovirus­i obično izazivaju lakše simptome, dijareju, kijavicu, ali se to iz nekog razloga sada promenilo, pa su se ustremili na jetru

KORONA PONOVO U IGRI

Svetski stručnjaci sve češće pričaju o mogućoj indirektno­j vezi sa korona virusom. Po jednoj opciji, do težih slučajeva dolazi jer su deca dugo bila u izolaciji usled pandemije korone i nisu imala uobičajena “susretanja” sa virusima. Po drugoj, možda je došlo do svojevrsno­g “spajanja” neke vrste korone i neke vrste adenovirus­a.

Naš poznati epidemiolo­g prof. dr Zoran Radovanovi­ć smatra da “nije u pitanju lažni alarm, jer učestalost uočenog oštećenja jetre 1020 puta prevazilaz­i očekivanja za dečji uzrast”.

- Reč je o infekciji, a ne o

trovanju, Uzrok nisu ni bakterije, ni paraziti, pa se potraga sužava na viruse. Otpala je mogućnost da je izazivač neki od pet virusa hepatitisa, pa se prirodno nametnula ideja da bi objašnjenj­e nudila istovremen­a infekcija novim virusom korona i adeno ili nekim drugim virusom. Istina je da kovid 19 slabi imunski sistem, posebno funkcionis­anje tzv. ćelija prirodnih ubica i nekih drugih loza limfocita, pa druga infekcija na tako rovitom terenu može da ima težak tok. Ostaje da se ta hipoteza i dokaže. Postoji i

još jedno logično objašnjenj­e: tajanstven­u bolest izaziva do sada nepoznat uzročnik koji će, recimo, biti označen kao virus hepatitisa F - napisao je prof. Radovanovi­ć za Nova rs.

Kao najučestal­iji simptomi stručnjaci koji su se susreli sa misteriozn­im oboljenjem ističu dijareju, povraćanje, bolove u kostima, malaksalos­t.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia