Blic

DOLAR U APRILU SKOČIO SA 106 NA 112 DINARA

Kurs dinara prema evru stabilan je poslednjih desetak godina, ali su građani poslednjih nedelja mogli da primete “anomaliju” da je došlo do skoka vrednosti dolara. Evro stabilan, ali raste vrednost američke valute

-

Ajoš drastičnij­a razlika je ako se zna da ste početkom februara dolar plaćali “samo” 102,6 dinara, dakle njegova vrednost je skočila za skoro deset odsto.

Kako objašnjava­ju stručnjaci došlo je do rasta vrednosti američke valute prema evru, što se onda odrazilo i na naš dinar. A do toga je došlo, između ostalog, i zbog rata u Ukrajini pošto je kriza mnogo više pogodila Evropu i zemlje Evropske unije nego Ameriku.

Pre pet godina evro je vredeo 1,29 dolara, a sada samo 1,05. Dakle, evropska novčanica je u odnosu na američku valutu slabija 19 odsto, pri čemu je vidljivo da se dve trećine pada desilo otkako su počeli oružani sukobi u Ukrajini.

Takođe, drugi razlog je što su kamatne stope u SAD počele da rastu kako bi zauzdale rekordnu inflaciju u poslednjih nekoliko decenija, a procene su da će tako biti i bar još nekoliko godina. Na drugoj strani EU još nije reagovala povećanjem svoje referentne kamatne stope.

Ovo potvrđuje i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, Ljubodrag Savić. Osvrćući se na jačanje dolara na svetskim tržištima, pa i kod nas, on ističe “da je do trenutnog jačanja američke valute došlo zato što tamošnja privreda nije pogođena ni sankcijama Rusiji, ni preteranim udarima energetske krize, te je veća tražnja za valutom”.

- Većina građana kod nas ima smešno niske štednje u dolarima, tek nekoliko stotina dolara. Ta pomeranja od dinar, dva ni najsiromaš­nijima ne znači. Ljudi me pitaju šta da kupe od deviza, ali na tako male iznose je bukvalno svejedno - istakao je Savić.

On kaže da ako je cilj obezbediti stabilnost i sigurnost na dugi rok, i to za veliku količinu novca tj. kapitala, najstabiln­ija valuta za štednju i ulaganje je švajcarski franak.

Da jačanje dolara ne ugrožava našu ekonomiju smatra i ekonomista Ivan Nikolić.

- Ovde je valuta kojom se trguje evro, a mali deo spoljnotrg­ovinske razmene se obavlja u dolarima, pre svega kupovina energenata. Poslednjih godina vođena je strategija smanjivanj­a dolarskog udela u spoljnom dugu, zbog prethodnih loših iskustava naglog jačanja dolara, koje se nepovoljno odražavalo na nominalnu vrednost duga u evrima. Sada smo neuporediv­o manje izloženi ovom dvostrukom valutnom riziku - rekao je

Nikolić krajem 2021. kada je takođe došlo do rasta vrednosti dolara.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković nedavno je istakla “da iako su se sada tri krize spojile u jednu, Srbija je uspela da održi relativnu stabilnost kursa” i dodala da je u martu na odbranu dinara potrošeno 1,16 milijardi evra.

- Nije lako predvideti šta će se dalje dešavati, uvezena inflacija se oseća, ali NBS garantuje stabilnost, te se ne savetuje građanima prekomerno kupovanje deviza - rekla je tada Jorgovanka Tabaković.

Sličnog mišljenja je i profesor Ljubodrag Savić.

- Država brani kurs ili kupujući ili prodavajuć­i devize, i cilj je da se održi stabilan kurs. Mi pamtimo ne tako davno šta se dešavalo, te se za stabilan kurs slobodno može reći da je jedan stabilizir­ajući faktor za celu ekonomiju. Ipak, to održavanje ima i cenu i posledice - objašnjava Savić.

On ističe da se kupoprodaj­om na međunarodn­om tržištu neupitno utiče na domaću ekonomiju.

- Kada drugi kursevi rastu, kada imamo inflaciju, a kada je kurs kod nas stabilan, to je situacija koja ne pogoduje izvoznicim­a, ali pogoduje uvoznicima. Dok izvoznici trpe gubitike od promene kursa, pogotovo sada kada rastu cene svih ostalih inputa, uvoznicima roba dođe jeftinija, i to potencijal­no može da bude problem u budućnosti - zaključuje Savić.

Indeks dolara je u aprilu ojačao za pet odsto, što je njegov najbolji mesečni učinak od januara 2015. godine

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia