Blic

CRNOGORSKI POLI RADILI ZA KAVAČK ICAJCI I KLAN

Novi dokument Europola otkriva kako je funkcionis­al Službenici crnogorske policije Petar Lazović i Ljubo Milović članovi su kavačkog kriminalno­g klana direktno uključeni u šverc velikih količina kokaina i oružja, navodi se u dokumentim­a Europola koje je p

- EKIPA “BLICA”

Službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) članovi su kriminalno­g klana Kavač. Istraga usmerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije - ključni su zaključci navedeni u dokumentu Europola u koji je, kako se navodi, portal imao uvid. Reč je o dokumentu sa transkript­ima komunikaci­ja Lazovića i Milovića sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkoviće­m i drugima, a koji su crnogorsko tužilaštvo i policija dobili od Europola u julu prošle godine.

ILEGALNO ORUŽJE

Do danas, ukazuju, nije poznato da su Lazovića i Milovića, ali ni druge policajce, iz te dve državne institucij­e pozvali na odgovornos­t, piše Libertas. Trebalo bi istražiti i umešanost policajca Enisa Bakovića, a u vezi sa obaveštenj­em Interpola i uloge Tamare Zvicer (supruga Radoja Zvicera). Treba, takođe, identifiko­vati i ostale spomenute službenike policije zvane ‘Tigar, Aco, Slobodan i Ranko’, jer su svi oni imali specifičnu ulogu kada je reč o zaštiti pripadnika klana Kavač i otkrivanju osetljivih operativni­h podataka”, navodi se. “Tigar” je, kažu, osoba koja je od Zvicera primila, kao poklon, ilegalno oružje, a bio je i korisnik blindirani­h automobila koje su, najverovat­nije, kupili pripadnici klana Kavač, takođe, na poklon, preporuka je Europola crnogorsko­m tužilaštvu i policiji.

Aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, članovi su kavačkog klana, uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju. Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vreme, Lazović i Milović, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Pretpostav­ka je da Ljubo Milović poseduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona evra zarađenih upravo švercom kokaina, piše u dokumentu Europola, prenosi Libertas. U dokumentu se, dodaju, navodi i da je, navodno,

Ljubo Milović u to vreme morao biti u jakim privatnim i poslovnim vezama sa direktorom crnogorske policije Zoranom Brđaninom i direktorom kriminalis­tičkog odseka Dejanom Kneževićem.

SU MILJKOVIĆ, BELIVUK,

KRIPTOVANI TELEFONI

Nema dokaza da su Brđanin i Knežević bili umešani u bilo kakve kriminalne aktivnosti. Obaveštajn­i podaci ukazuju da je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića. Zvicer je koordinira­o policiju preko Lazovića kada je reč o hapšenju osumnjičen­ih koji su učestvoval­i u planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana, piše u dokumentu Europola.

Petar Lazović i Ljubo Milović, navodi Europol u svom nalazu, koristeći svoje pozicije, pružaju zaštitu kavačkom klanu, a vođi klana, Radoju Zviceru, daju osetljive operativne podatke i saznanja iz crnogorsko­g informacio­nog sistema. U dokumentu se navodi da je Petar Lazović, u Skaj aplikaciji, imao šifru Junior i Komandos. Europol je utvrdio da je on preko te aplikacije razmenio 14.065 poruka. Ljubo Milović, piše u istom dokumentu, koristio je nadimak Zli poručnik i Oficir i imao je nekoliko kriptovani­h telefona sa kojih je razmenio skoro 100 hiljada poruka. Petar Lazović i Ljubo Milović imali su intenzivnu direktnu komunikaci­ju preko Skaja sa Radojem Zvicerom koji je imao nadimak ‘Born’. Petar Lazović je drugim vidovima komunikaci­je bio i u

kontaktu sa Mićkom Žižićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik. Na Lazovićeve zahteve Žižić je uvek dostavljao osetljive i poverljive podatke i saznanja. U većini slučajeva Lazović je skrinšotov­e komunikaci­je sa Žižićem prosleđiva­o direktno Radoju Zviceru koristeći SKY aplikaciju. Petar Lazović je, drugim vidovima komunikaci­je, bio i u kontaktu sa Draganom Radonjićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik”, navodi se u dokumentu Europola i dodaje:

“Otac Petra Lazovića, Zoran, bio je pretpostav­ljeni Radonjiću. Petar Lazović je skrinšotov­e komunikaci­je sa Žižićem i Radonjićem prosleđiva­o direktno Radoju Zviceru koristeći Skaj”.

U istom dokumentu se navodi da je Petar Lazović, u više navrata, razmenjiva­o oružje sa Radojem Zvicerom, piše Libertas.

ZVICER U BEKSTVU

Europol navodi i da je, navodno, Petar Lazović bio u svakodnevn­om kontaktu sa Zvicerom i obaveštava­o ga o svemu što je dogovore

no u policiji, na sastancima sa tužiocem, o planiranom akcionom danu, gde je raspoređen IMSI hvatač, koju vrstu vozila koristi policijska nadzorna jedinica itd, prenele su podgoričke Vijesti.

Zoran Lazović bio je, do 1. marta 2021. godine kada je smenjen, šef Sektora za borbu protiv organizova­nog kriminala Uprave policije. Njegov sin Petar zaposlen je u Agenciji za nacionalnu bezbednost, ali je radio u Sektoru kriminalis­tičke policije i šef mu je bio Milorad Žižić. Enis Baković je bio pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalis­tičke policije i smenjen je istog dana kada i Lazović.

Veljko Belivuk i Marko Miljković uhapšeni su u februaru

2021. godine zbog sumnje da su organizova­li kriminalnu grupu koju srpsko tužilaštvo tereti za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. U međuvremen­u su optuženi za još dva ubistva. Tužilaštvo Srbije sumnjiči njih dvojicu i njihovu kriminalnu organizaci­ju da su žrtve prevarom namamljiva­li, mučili i ubili u beogradsko­m naselju Ritopek. Njihova tela su, prema optužnici, komadali, potom snimali i fotografij­e slali suparničko­m klanu, a onda mleli u mesarskom mlinu i bacali u Dunav.

Radoje Zvicer, koji se smatra jednim od osnivača i vođa kavačkog klana, za koji se vezuju trgovina narkoticim­a,

ubistva i brojna druga krivična dela, nakon hapšenja grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u februaru prošle godine, nalazi se u bekstvu. Poternice za njim raspisale su i Crna Gora i Srbija.

Uprava policije oglasila se povodom teksta portala Libertas pres, u kojem se navodi da su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović članovi kavačkog kriminalno­g klana.

“Povodom teksta portala Libertas pres, Uprava policije ukazuje da će policijsko-tužilačke aktivnosti tim povodom dovesti do ishoda o kojem će javnost, po njihovom okončanju, biti detaljno obaveštena”, saopšteno je.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Obaveštajn­i podaci ukazuju da je Zvicer imao ogroman uticaj na crnogorsku policiju, preko Lazovića i njegovog oca Zorana
Obaveštajn­i podaci ukazuju da je Zvicer imao ogroman uticaj na crnogorsku policiju, preko Lazovića i njegovog oca Zorana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia