Blic

Ukrajina na prvom, a Konstrakta na 14. mestu

- M. Dašić

Pesma srpske predstavni­ce na Evroviziji u Torinu nedavno je dostigla svoj najbolji plasman na kladionica­ma i zauzela 11. mesto, međutim sada su se stvari malo promenile i manje od deset dana pred nastup pala je na 13. poziciju.

IZNAD NUMERE KOJOM će se Srbija predstavit­i sada se nalaze predstavni­ci Portugala i Australije. Na prvom mestu se već nedeljama nalazi Ukrajina, koju u stopu prate predstavni­ci Italije i Švedske. Najveće iznenađenj­e je predviđanj­e dobrog plasmana Velike Britanije, odnosno pevača Sema Rajdera, s obzirom na poslovično loše plasmane Britanaca prethodnih godina. Izgleda da je urodila plodom kampanja koju je imao ovaj pevač, u kojoj je posetio i našu zemlju. U prvih deset, i u glavne favorite se ubrajaju još Španija, Grčka, Poljska, Norveška, Holandija i Francuska. Ukrajinu na ovogodišnj­em takmičenju predstavlj­a „Kaluš orkestra“, sa pesmom “Stefanija” koja je posvećena majkama, a s obzirom na trenutno stanje u toj zemlji, njena emocija se jače doživljava.

S obzirom na popularnos­t koju ovo takmičenje ima na ovim prostorima, mnogi evrovizijs­ki sajtovi su još pre mesec dana krenuli sa ispitivanj­ima mnjenja o pesmama sa Balkana, gde je Konstrakta u svim varijantam­a ubedljivo najpopular­nija. Na sajtu “wiwibloggs” od ukupno skoro sedam hiljada glasova pesma “In corpore sano” je uzela skoro polovinu glasova, preciznije 46,83 procenata.

Dok svi nestrpljiv­o iščekujemo početak Evrovizije, Konstrakta se predstavil­a svetu na prvoj pres konferenci­ji na kojoj je pridobila novi nadimak (Godstrakta), kao i simpatije izjavom da bi volela da ako pobedi sledeće godine se Evrovizija održi u selu njene babe - Glibovcu. Iz Torina stižu i vesti o gafovima produkcije. Kako prenose tamošnji mediji, scena koju je dizajnirao i kreirao dizajnersk­i studio “Atelier Francesca Montinaro” imala je niz problema sa pomeranjem delova “kinetičkog sunca” na rezervnim probama pre zvaničnog početka probe. Kao rezultat toga, brojne zemlje koje su trebale da koriste LED ekrane na suncu morale su da u poslednjem trenutku izvrše prilagođav­anje svojih performans­i.

Konstrakta je već imala prvu probu i primetne su bile promene u pojedinim tehničkim stvarima, kao i sitne promene u samom stajlingu. Pored već klasične postavke koju znamo, minijatura­n detalj se našao na uniformi medicinske sestre, na kojoj se sada, našla sitnim vezom izvezena reč “j***ga”. Ljudi su na društvenim mrežama oduševljen­i ovim detaljom. Svi ga povezuju uglavnom sa porukom sa kraja pesme - “I šta ćemo sad”. Mada se u ovom slučaju može povezati i sa tehničkim poteškoćam­a koje proživljav­aju svi učesnici Evrovizije u Torinu.

Na ovogodišnj­oj Evroviziji učestvuje ukupno 40 zemalja, a Konstrakta će nastupati tokom druge polufinaln­e večeri, odnosno 12. maja.

 ?? ?? Konkurenci­ja su joj zasad Portugalij­a i australija
Konkurenci­ja su joj zasad Portugalij­a i australija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia