Blic

TRUD SE ISPLATIO, OSEĆAM SE DOBRO

Đoković zadovoljan startom u Madridu Novak je potvrdio da je meč sa Gaelom Monfisom najbolji koji je odigrao ove godine. Juče je bio slobodan, a danas ga očekuje duel sa Endijem Marejom.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Za nekoga je treća sreća, za nekog peta ili možda deseta... Međutim, za Gaela Monfisa to nije ni 18, bar ne kada je s druge strane mreže Novak Đoković. Prvi teniser sveta u 2. kolu Madrida odigrao je verovatno i najbolji meč sezone za pobedu nad Monfisom sa 6:3, 6:2, protiv kog sada vodi sa 18:0.

Francuz je odigrao bolje nego što to rezultat otkriva, ali je, na njegovu žalost, naišao

na raspoložen­og Đokoimao vića. Da je ovo bio meč iz neke bilo koje druge godine, a ne iz 2022, rekli bismo da je Novak rutinski odradio posao. Ali, posle skora od 5-3, i šest uzastopnih mečeva u kojima je izgubio prvi set, ovo je bila velika pobeda.

- Slažem se da je ovo bio meč godine za mene. Kada sam napravio brejk za 3:2, sve se otvorilo. Osetio sam olakšanje i generalno sam zadovoljan posle sporijeg i težeg početka kada sam morao da spasavam brejk lopte - rekao je Đoković.

On je pokušao da povuče paralelu između mečeva u Beogradu i sada u Madridu...

- Sve do sada nisam igrao dobro, nisam imao pravi ritam. Ovde je drugačije nego u Beogradu, veća je nadmorska visina, drugačiji su uslovi, odskok loptice... U Beogradu sam odigrao tri naporna meča u tri seta i stigao u finale. Ipak, više nisam mogao, ostao sam bez snage. Za Madrid sam

sedam, deset dana da se odmorim i dobro pripremim. Uradio sam sve što sam mogao u tom vremenu i mislim da je bilo dobro. Drago mi je što se uložen napor isplatio i osećam se dobro na terenu. Svaki dobijen meč mi doprinosi boljitku u mentalnom i emotivnom smislu, tako da, odličan početak.

Španske medije je zanimalo i šta Novak misli o Nadalu, jer je ovo prvi put da su na istom turniru još od prošlogodi­šnjeg Rolan Garosa.

- Da, ludo je. Iskreno, nisam razmišljao o tome. Naravno da na mene utiče to što je Rafa u mom delu žreba. Ali, ima još dosta dobrih tenisera, mladih koji žele da se probiju. Sve se polako menja i moramo da igramo najbolje kako bismo ostali na vrhu.

Novak je pobedom protiv Monfisa osigurao da još jednu nedelju ostane na vrhu ATP liste. Juče je bio slobodan, a na teren će ponovo u četvtak protiv velikog prijatelja Endija Mareja, koji je, posle Dominika Tima eliminisao i velikog favorita Denisa Šapovalova sa 6:1, 3:6, 6:2.

- Pratio sam Endijeve mečeve koliko sam mogao. Gledao sam ga i ovde u Madridu u prvom kolu sa Timom. Dobro se kreće, igra sve bolje i bolje. Sjajno je što je ponovo među nama jer je on važan

Pratio sam Endijeve mečeve koliko sam mogao. Gledao sam ga i ovde u Madridu. Dobro se kreće, igra sve bolje i bolje, ističe Đoković

deo našeg sporta. Ostavio je trag u tenisu kao višestruki osvajač grend slem turnira, zlatne medalje na Olimpijski­m igrama i prvog mesta na ATP listi. On je jedno od najvećih imena u tenisu. S obzirom na operaciju i sve kroz šta je prolazio prehodnih godina, lepo je videti ga kako igra. Njegov fajterski duh je inspiracij­a za mnoge. Ja ću biti spreman - poručio je Đoković. ■

Naravno da na mene utiče to što je Rafa u mom delu žreba. Ali, ima još dosta tenisera, mladih, koji žele da se probiju, poručuje Nole

Karijere Novaka i Endija se preklapaju još od prvih teniskih koraka, ista su generacija (rođeni su 1987. godine), a Škot je stariji samo sedam dana. On će 35. rođendan da proslavi 15. maja, Đoković nedelju dana kasnije. Marej je uspeo da se posle brojnih operacija i povreda vrati na teren. U 2022. ima skor od 12 pobeda i osam poraza, a trenutno je 78. teniser planete.

- Novak je broj 1, a ja imam metalni kuk. Zato, u teoriji, nemam velike šanse da ga pobedim. Međutim, ovo je velika prilika za mene da vidim dokle sam stigao i koliko mogu u ovom trenutku. Nismo dugo igrali jedan protiv drugog, ali smo odigrali dosta mečeve, velikih mečeva, mislim u finalima sva četiri grend slema... Iskreno, posle svega, nisam ni očekivao da ću ponovo dobiti priliku da igram sa Novakom - rekao je Marej, kome je turnir u Madridu prvi na šljaci još od 2020. i Rolan Garosa.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia