Blic

MENTALNA ČUDOVIŠTA

Liverpul je najjači kad je najteže

- VELJKO IVANOVIĆ

Baš tako je nazvao svoj tim Jirgen Klop, koji je overio svoje četvrto finale Lige šampiona posle preokreta u drugom poluvremen­u i pobede u Viljarealu (3:2). I - nije pogrešio... Sinoć se u Madridu igralo drugo polufinale između Reala i Sitija, prvi meč pripao je “građanima (4:3).

Vrtoglavic­a, pa rapsodija u crvenom. Na taj način se može opisati rasplet u revanš meču Lige šampiona, koji je u utorak uveče odigran u Viljarealu. U Španiju je ekipa Jirgena Klopa donela pobedu od 2:0 iz Engleske, sve je mirisalo na novu lekciju “redsa” simpatično­m španskom klubu, kad ono...

“Žuta podmornica” održala je čas fudbala smušenim gostima, ispalivši dva torpeda u mrežu Liverpula u prvom poluvremen­u. U naletu su strahovito­m bili domaćini, a čim je sudija Dani Mekeli označio kraj prvih 45 minuta, njihov trener Unaj Emeri bukvalno je istrčao sprint do svlačionic­e. Osetio je krv, želeo je veliki skalp. Imao je produžetke u rukama, a grogirani rival bio je centriran za još koji gol. Istorija se smešila Viljarealu.

I kada su svi očekivali da će gosti da budu dotučeni, istrča na teren “Madrigala” neka nova ekipa. Zapravo, ista, a opet drugačija. Krenuo je mlin da melje, tri komada spakovali su gosti španskoj ekipi i srušili im snove. Preokret, koji kao da je režirao Alfred Hičkok.

Liverpul je u finalu, Klop je overio svoje četvrto, računajući i ono sa Borusijom iz Dortmunda. Kakav je to majstor...

- Osećam se kao da mi je prvo finale Lige šampiona - ispalio je presrećni Jirgen. Nemac je to, ne zadovoljav­a se nikada.

Logično, posle takva dva lica u dva poluvremen­a, sve u Evropi je zanimalo šta je to u pauzi Klop rekao svojim igračima, pa su istrčali u drugom delu kao Spartanci.

- Rekao sam svojim igračima da sutradan želim naslove u novinama o mentalitni­m čudovištim­a, koja su se izdigla iz situacije poručio je trener Liverpula. I - nije pogrešio.

Ljudi moji, kakav je to tim. Talenat nije sporan, imena u timu su svetska, ali, ono što je najvažnije, mentalna snaga čini “redse” tako moćnima. Neverovatn­u stabilnost i ravnotežu, u momentima kada preti ispadanje sa šina, imaju samo velike ekipe. A, Liverpul je u utorak još jednom pokazao da to jeste.

- Bilo nam je jako teško, igrali smo revanš na strani i bilo nam je jasno da će nam rano primljeni gol zadati mnogo muka u nastavku utakmice. Nismo uradili ono što smo hteli. Rekao sam momcima sve u čemu su grešili, da moramo da okrenemo sve negativne stvari i dovedemo ih u pozitivnu ravan, da igramo kako znamo. Morali smo opet da igramo fudbal. Da smo ostali bez ideje i da je Viljareal nastavio da igra kako jeste, izbacili bi nas. Bili smo fokusirani, izašli smo i dominirali, vratili momentum utakmice i prošli dalje. Kada smo zatresli mrežu, otvorio se dodatni prostor koji nam je dao mogućnost da napredujem­o. Ideja je bila da idemo napred, da igramo više u njihovom polju, da se otresemo pritiska. Imali smo više lopte u nogama, morali smo više da se krećemo, što smo i uradili, bili smo na njihovoj polovini i to nam je dalo sigurnost - zaokružio je Klop svoju doktorsku disertacij­u na “Madrigalu”.

A Viljareal? Posle ovoga svakako će se teško oporaviti. Imali su na dohvatu ruke slavu, ali brutalno su im raspršeni snovi.

- Prvi deo utakmice je bio ono o čemu smo pričali u najoptimis­tičnijim scenarijim­a. Ali, na kraju je trebalo malo više. Nismo imali kapacitet da odgovorimo impresivno­m Liverpulu - istakao je trener Unaj Emeri.

Osećam se kao da mi je prvo finale Lige šampiona. Bilo nam je jasno da će rano primljeni gol zadati mnogo muke, ali nismo ostali bez ideja, kaže Klop

 ?? ?? Jirgen Klop je overio svoje četvrto finale Lige šampiona. Triput na klupi „redsa“, jedanput vodeći Borusiju Dortmund
Fudbaleri Liverpula su na poluvremen­u u Španiji gubili rezultatom 2:0, a onda su u drugom delu nokautiral­i Viljareal
Jirgen Klop je overio svoje četvrto finale Lige šampiona. Triput na klupi „redsa“, jedanput vodeći Borusiju Dortmund Fudbaleri Liverpula su na poluvremen­u u Španiji gubili rezultatom 2:0, a onda su u drugom delu nokautiral­i Viljareal

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia