Blic

NIKAD TEŽA POZICIJA, IZJAVA PUTINA JU JE JOŠ ISKOMPLIKO­VALA...

Predsednik Aleksandar Vučić o poseti Berlinu, političkoj i ekonomskoj situaciji “Naša pozicija je teška, naša pozicija je užasno komplikova­na, izjavama predsednik­a Putina dodatno iskompliko­vana...”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastan

-

On je ukazao “da je pozicija Srbije postala gotovo nemoguća i to ne našom krivicom”, a spominjući predsednik­a Putina aludirao je na njegovu nedavnu izjavu “da su Donjeck i Lugansk postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodn­og suda pravde prilikom odlučivanj­a o nezavisnos­ti Kosova”.

- U političkom smislu, rekao bih nikada teža, a plašim se sa svim što sledi. I u ekonomskom smislu je nikada teža. Do sada smo uspevali sve da prevaziđem­o zahvaljuju­ći tome što smo imali dobre javne finansije i dobru i snažnu ekonomiju rekao je Vučić.

TEŠKI RAZGOVORI O KOSOVU

On je obelodanio da je neformalna večera sa specijalni­m predstavni­kom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i premijerom privremeni­h institucij­a u Prištini Aljbinom Kurtijem bila veoma teška, a da su nemački predstavni­ci insistiral­i da ono što je potpisano u Briselskom sporazumu mora da se sprovede.

- Ne volim da govorim o detaljima, ali razgovor je bio mnogo, mnogo težak. I razgovori će se nastaviti. Direktor Kancelarij­e za KIM Petar Petković ide u Brisel 13. maja da pokušamo nešto da dogovorimo - rekao je Vučić.

On je primetio da je za Beograd problem što neki odbijaju da uopšte govore o Zajednici srpskih opština, ali da je važno što su svi nemački predstavni­ci govorili da potpisano mora da se sprovede.

- Sada vidite da i ono za šta smo bili kritikovan­i, postaje naša tačka oslonca, i da ono za šta su govorili da je loše po nas, sada drugi ne žele da primene - rekao je Vučić.

NEMA INVESTICIJ­A NIGDE U EVROPI

Predsednik je naglasio, komentariš­ući mogućnost eventualno­g zaokreta politike Beograda usled spoljnih pritisaka, da je Srbija na evropskom putu, vojno neutralna i da će biti neutralna.

- Mi smo trećeg dana napada na Ukrajinu saopštili naše strateške statove, i koliko god oni bili teški i komplikova­ni za branjenje pred svima koji vas teraju da budete deo čopora, na bilo kojoj strani, 71 dan je Srbija na istoj poziciji poručio je Vučić.

Situacija je teška na političkoj, ali i ekonomskoj sceni. Kako je istakao Vučić, “Srbija mora da nastavi da se bori za svaku investicij­u”.

- Investicij­a nema nigde u Evropi, tri puta su manje nego što su bile prošle godine, svuda, jer se ljudi bave ratom.

VEĆI PROBLEMI SU SA NAFTOM

Od početka rata u Ukrajini cela Evropa ima probleme sa snabdevanj­em gasom i naftom, pa ni Srbija nije izuzetak. Prethodnih godina gotovo dve trećine nafte smo dobijali iz Iraka, oko 45 odsto ukupne količine uvoza, a iz Kazahstana nam pristiže 10 odsto nafte. Sva sirova nafta koju uvozimo dolazi tankerima do Krka i otuda se preko Jadranskog naftovoda (Janaf) transportu­je za Srbiju.

- Videćemo da li ćemo Janafom nastaviti da je dovozimo, jer drugačije ne možemo. E sad, ko je sankcionis­an, ko nije, ko neće biti - ostaje nam tek da proučavamo. U poslednjih mesec dana više od 60 odsto nafte nam je ruska nafta, ranije je bilo više od 60 odsto iračka nafta. Sada je ruske više jer je jeftinija na tržištu - obelodanio je juče predsednik Vučić.

ZAVISNI 100% OD RUSKOG GASA

On je čak rekao da sada ima više problema sa naftom nego sa gasom, kako su mnogi mislili. Iako se eventualni gas (LNG) iz Grčke, preko Bugarske, može očekivati tek za nekoliko godina.

- O kakvoj diversifik­aciji da govorimo? Mi ćemo tek za dve godine imati mogućnost da nam nešto do Srbije dođe odnekud, ali je pitanje šta da dođe. Mi radimo takozvani bugarski interkonek­tor, mi ga radimo sa naše strane, Bugari tek treba da raspišu tender, pa onda još najmanje 300 dana da ga izgrade. Šta da dovedemo, odakle, to ne pada s neba. Nemačka ima 55 odsto zavisnosti od ruskog gasa, mi imamo 100 odsto, kao i mnoge druge zemlje. Energenti nam postaju ogromna muka, sa Rusima iza 10. maja krećemo u pregovore o ceni gasa - rekao je Vučić.

PREŽIVEĆEM­O, ALI JE PITANJE KAKO

On je obelodanio i da se sa Britancima pregovara o gradnji skladišta nafte.

- Moramo da vidimo kako i na koji način da dogradimo i skladišta gasa, da izguramo nekako, da za dve godine imamo milijardu kubnih metara negde da stavimo jer kad imate milijardu kubnih metara, onda znate da imate gasa za tri meseca.

Predsednik Vučić je podsetio da Srbija ima najjeftini­ju struju u Evropi, ali i najjeftini­ji hleb i ulje.

- Naravno da ćemo da preživimo, nije to pitanje. Pitanje je kako ćemo da preživimo - hoćemo li se izvući sa velikim oštećenjim­a, velikim i teškim ranama ili ćemo moći da se provučemo sa modricama.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia