Blic

RAT U UKRAJINI U BROJKAMA

Desetine hiljada mrtvih, 13 miliona raseljenih i 72 dana krvavih borbi Pre više od 70 dana, 24. februara ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je početak vojne akcije protiv Ukrajine. Borbe se trenutno mahom odvijaju na istoku i jugu zemlje,

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Veliki broj civila je poginuo, ali i ruskih i ukrajinski­h vojnika, a gotovo sve najveće sile Zapada uvele su sankcije Rusiji zbog napada na susednu zemlju. Ujedinjene nacije procenjuju da je oko pet miliona civila pobeglo iz Ukrajine, što predstavlj­a najveću izbegličku krizu u Evropi od Drugog svetskog rata.

POGINULI CIVILI: 3.000

U Ukrajini je do sada ubijeno više od 3.000 civila, saopštila je u ponedeljak Kancelarij­a Ujedinjeni­h nacija za ljudska prava (OHCHR). Tačnije, od početka ruske invazije OHCHR je zabeležio 3.153 smrtna slučaja civila u Ukrajini, ali se procenjuje da će stvarni broj verovatno biti “znatno veći”.

Kako prenosi BBC, moguća odstupanja u zabeleženi­m brojkama proizilaze iz poteškoća u primanju informacij­a iz određenih delova zemlje i izveštaja koji još uvek čekaju potvrdu. Ovo uključuje nedostatak verifikaci­je velikog broja civilnih žrtava iz mesta poput Marijupolj­a.

UN veruje da je većina civila širom zemlje ubijena eksplozivn­im oružjem kao što su projektili ili vazdušni udari, ali u izveštajim­a nije preciziran­o ko je odgovoran za žrtve.

POGINULI RUSKI VOJNICI: 1.744-24.000

Ukrajinske oružane snage objavile su u utorak dnevnu procenu broja stradalih ruskih vojnika. Kijev procenjuje da je Moskva dosada izgubila 24.200 vojnika, što je daleko veće od procene bilo kojeg drugog izvora.

Rusija nije objavila podatke o svojim gubicima od marta, kada je iznela podatak da je stradao 1.351 ruski vojnik.

Revizija javnog izveštavan­ja obavljena krajem aprila, uključujuć­i izjave ruske vlade, otkrila je 1.744 smrti ruskih vojnika, uključujuć­i 317 oficira. NATO je prošle nedelje procenio gubitke ruskih trupa na između 7.000 i 15.000. Iako

je zvanični broj poginulih ruskih vojnika u Kremlju otprilike 10 puta manji od procena NATO i Ukrajine, portparol Dimitrij Peskov je rekao da je došlo do “značajnih gubitaka u trupama i da je to ogromna tragedija za nas“.

POGINULI UKRAJINSKI VOJNICI: 2.000-14.000

Tačan broj nastradali­h ukrajinski­h vojnika je još teže utvrditi. Rusija je 23. marta iznela tvrdnju da su njene snage “eliminisal­e 30.000” ukrajinski­h trupa, uključujuć­i 14.000 poginulih i 16.000 povređenih.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 15. aprila procenio ukrajinske vojne gubitke na 2.500 do 3.000, uz oko 10.000 ranjenih. Američki obaveštajn­i

zvaničnici su nedavno naveli veći broj, od 5.500 do 11.000 ukrajinski­h vojnika ubijenih od početka invazije.

POGINULI RUSKI GENERALI: 12

Rusija je 1. maja izgubila još jednog generala u vojnoj operaciji u Ukrajini, prema najvišim ukrajinski­m zvaničnici­ma. General-major Andrej Simonov navodno je ubijen u blizini grada Izjuma u oblasti Harkov, koji je trenutno okupiran od ruskih snaga, saopštile su ukrajinske vlasti. Rusi uvek nisu potvrdili ove navode.

Pre samo dve nedelje prikazan je grob osmog poginulog ruskog generala Vladimira Frolova u Sankt Peterburgu.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su od početka invazije ubili oko 12 ruskih generala na bojnom polju, preneo je “Njujork tajms”. Zapadni analitičar­i veliki broj stradalih najviših ruskih komandanat­a objašnjava­ju lošom komunikaci­jom i problemima u komandnoko­ntrolnim strukturam­a.

Ujedinjene nacije procenjuju da je, pored sedam miliona interno raseljenih Ukrajinaca, više od pet miliona ljudi pobeglo iz zemlje

UKUPNO RASELJENIH UKRAJINACA: 13 MILIONA

Visoki komesarija­t Ujedinjeni­h nacija za izbeglice izvestio je da je više od 5,3 miliona izbeglo iz zemlje. Najnovija anketa Međunarodn­e organizaci­je za migracije interno raseljenih Ukrajinaca pokazala je da je 7,7 miliona, ili jedan od šest, bilo interno raseljeno.

Iako je dnevni broj izbeglica znatno smanjen od marta, UNHCR očekuje da će još tri miliona Ukrajinaca napustiti zemlju do kraja godine.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? čeličana je poslednje uporište ukrajinski­h boraca u marijupolj­u
čeličana je poslednje uporište ukrajinski­h boraca u marijupolj­u

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia