Blic

JETRA STANJU”

-

SLIČNI SLUČAJEVI JOŠ 1995?

Infektolog Dragan Delić smatra da hepatitis koji se širi svetom nije nikakav misteriozn­i hepatitis, kako se pominje u javnosti, već akutni hepatitis, samo što nije poznat njegov uzrok.

- Hepatitis predstavlj­a akutno zapaljenje jetre koju mogu ošteti virusi, a uzrok oštećenja mogu biti i autoimune i metaboličk­e bolesti.

Brojni uzroci mogu dovesti do akutnog oštećenja jetre, a ovaj koji sada uzrokuje bolest kod dece je još uvek nepoznat - naveo je Delić za Tanjug.

Kako kaže to nije nije ništa novo i da smo se prvi put sa nepoznatim uzrokom koji oštećuje jetru kod dece susreli još 1995. godine.

- Najviše liči na virusno oštećenje, i kod nas i u svetu vrše se istraživan­ja kako bi se utvrdilo koji je to virus.

Naveo je da se sa akutnim hepatitiso­m susreće redovno u svojoj praksi i da od šest do osam odsto pacijenata na njegovom odeljenju godišnje ima oštećenja jetre nepoznatog uzroka.

- Postoji sumnja da je reč o adenovirus­u koji nam je poznat, a on je dokazan još 1953. godine. To je virus koji se prenosi kapljičnim putem, ali i putem vode, u bazenu.

Najčešće obolevaju predškolsk­a ili školska deca i kod njih adenovirus uglavnom izaziva upalu ždrela, povišenu telesnu temperatur­u i uvećane žlezde - naveo je Delić.

PROMENJENI ILI NOVI VIRUS

Može, navodi, da izazove i upalu mozga, pluća, kao gastroente­ritis koji prate povraćanje i dijareja.

- Da li se ovaj virus promenio, jer do sada nije imao osobinu da oštećuje jetru, još uvek se ne zna, kao ni to da li se možda pojavio neki novi virus - rekao je Delić.

Naveo je da mnogi hepatitis preleže bez simptoma i da je opasno ako ostane posledica.

- Ne daju svi virusi hroničnu bolest jetre, ali bolest koja traje duže od šest meseci ostavlja za sobom oštećenja. Virus ostane u jetri, razmnožava se i daje hroničnu bolest, iako jetra ima moć regeneraci­je i veliku zalihu ćelija. Često nam se dešava da pacijenti sa hepatitiso­m dođu u bolnicu sa cirozom, a da nisu ni znali da imaju hepatitis.

“Dezinfekci­ja i higijena ruku je u svakom momentu neophodna, te je potrebno kontrolisa­ti decu da ne uzimaju hranu prljavim rukama”, izjavio je pre nekoliko dana u razgovoru za „Blic“infektolog prof. dr Žarko Ranković.

- Kada govorimo o infekcijam­a inače, prvi simptom na pojavu žutice ili akutnog hepatitisa može biti povišena temperatur­a, mučnina, gađenje, povraćanje, pojava žute prebojenos­ti beonjača, zatim po celom telu, promena boje mokraće koja postaje tamna, stolica postaje bela…. To su simptomi na koje roditelji treba da obrate pažnju i da se jave lekaru, i to je nešto što već znamo - istakao je infektolog Ranković za „Blic“.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia