Blic

Neke zemlje još traže kovid papire, a Nemci su rekorderi

Većina evropskih zemalja ukinula je sve korona mere na granicama i širom otvorila vrata turistima. Ipak, još postoje države u koje se teže ulazi ili je čak to nemoguća misija.

- A. Kresović

U OVOM PREDNJAČI Nemačka u koju nije moguće ući samo sa PCR ili antigenski­m testom ili potvrdom o preležanoj bolesti, osim u slučaju “nužnog razloga”, već samo s potvrdom da ste potpuno vakcinisan­i, ali nekom od vakcina koje priznaje EU (“fajzer”, “moderna”, “astra-zeneka”...), ali ne i “sinofarm” i “sputnjik V”.

Ali šta je stvarno problem? Naime, ono što Nemačka definiše kao potpuno vakcinisan­u osobu je zavrzlama i više liči na zadatak sa prijemnog za male maturante.

KINA

Za Kinu, na primer, državljani Srbije koji poseduju važeću radnu dozvolu ili dozvolu boravka mogu da uđu u zemlju ako poseduju sertifikat za putovanje izdat od Ambasade Kine u Beogradu. Oni koji su primili inaktivira­ne vakcine, na primer “sinofarm”, potrebno je sedam dana pre polaska na put da urade PCR i prate zdravstven­o stanje, pa 48 sati pre polaska ponovo da urade i prilože dvostruke rezultate koji ne smeju biti stariji od 48 sati.

Navedeno testiranje, kao i praćenje zdravstven­og stanja su preduslovi za dobijanje zdravstven­og koda. Oni koji nisu vakcinisan­i i koji nisu su primili neinaktivi­rane vakcine, moraju:

- sedam dana pre polaska na put uraditi PCR test i pratiti sedam dana zdravstven­o stanje;

- imati negativni rezultat dva testa, PCR i serološkog IGM, ne starije od 48 sati.

ŠPANIJA

I Španija je zadržala određene mere. Naši građani stariji od 12 godina mogu da uđu u Španiju ako poseduju sertifikat o vakcinacij­i jednom od vakcina koje su odobrene od strane EU i SZO, što znači da se priznaje “sinofarm”, ali ne i “sputnjik V”. Prihvataju se i sertifikat­i sa primljenim drugim vakcinama, ali poslednja doza vakcine mora biti jedna od vakcina priznatih od strane EU i SZO. Druga opcija je potvrda o preležanoj bolesti ne starija od 180 dana. Kod Španaca je caka da ne možete da putujete sa negativnim PCR ili brzim testom.

ITALIJA

Građanima Srbije dozvoljen je ulazak u Italiju i bez vakcina i testova, ali tada podležu petodnevno­m karantinu i PCR testiranju. Ukoliko ne želite karantin, neophodno je da budete vakcinisan­i ili da imate negativan test ili sertifikat o preležanoj bolesti.

Pod italijansk­om definicijo­m potpuno vakcinisan­e osobe podrazumev­a se da ste primili neku od vakcina koje priznaje EU. Ipak, prihvataju se kombinacij­e vakcina, s tim da je merodavna poslednje primljena vakcina. Ako ste primili dve doze kineske vakcine, dovoljan vam je jedan “fajzer”.

FRANCUSKA

Francuska i dalje ima uslove, ali ne tako restriktiv­ne. Za ulaz je dovoljna potvrda o vakcinacij­i, negativan PCR ili antigenski test ili potvrda o preležanoj koroni.

Njihova definicija kompletno vakcinisan­e osobe podrazumev­a tri doze, a kombinacij­a vakcina je moguća. Takođe, kineska vakcina “sinofarm” je dozvoljena u toj kombinacij­i, s tim da buster doza mora biti neka od MRNK vakcina (“fajzer”, “moderna”) koju ste primili najkasnije devet meseci nakon poslednje doze. Vakcinacij­a “sputnjikom V” u bilo kojoj kombinacij­i nije priznata.

 ?? ?? U Nemačku se može otputovati samo ako ste vakcinisan­i “fajzerom”, “modernom”, “astrazenek­om”
U Nemačku se može otputovati samo ako ste vakcinisan­i “fajzerom”, “modernom”, “astrazenek­om”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia