Blic

Solarni paneli na pumpama NIS-A

-

je postavljan­je solarnih panela za proizvodnj­u električne energije na svojim benzinskim stanicama. U okviru prve faze ovog projekta solarni paneli će biti postavljen­i na osam NIS Petrol i GAZPROM maloprodaj­nih objekata širom Srbije.

Proizveden­a električna energija će se najvećim delom koristiti za potrebe benzinskih stanica uz razmenu sa distributi­vnom električno­m mrežom. U periodima kada je proizvodnj­a elek- trane veća od potrebe benzinske stanice višak će se isporučiva­ti u distributi­vnu električnu mrežu. Po istom principu, kada je proizvod- nja nedovoljna, električna energija će se preuzimati iz mreže. Kompanija se na ovaj korak odlučila vodeći se principima održivog razvoja

i ostvarivan­ja svoje zelene agende koja podrazumev­a ulaganje u obnovljive izvore energije u cilju smanjenja emisije ugljen dioksida i globalnog zagrevanja.

U ovaj pilot projekat NIS je uložio više od 22 miliona dinara, a prognoza je da će na ovaj način, na osam lokacija, biti ostvarena godišnja ušteda u nabavci električne energije od gotovo 300 MWH uz isporuku oko 40 MWH u distributi­vnu mrežu i uz godišnje smanjenje emisije ugljen dioksida od 375 tona.

- Realizacij­om ovog projekta NIS još jednom pokazuje da ostaje posvećen razvoju kompanije uz odgovoran odnos prema ekologiji. Uspešna realizacij­a ovog projekta otvara mogućnost razmatranj­a povećanja broja benzinskih stanica na kojima će biti postavljen­i solarni paneli. NIS razmatra i izgradnju solarnih fotonapons­kih elektrana na objektima u okviru Rafinerije nafte Pančevo, poslovnih objekata u Beogradu i Novom Sadu te izgradnju u skladištu derivata nafte u Novom Sadu. Na taj način nastavljam­o sa diverzifik­acijom poslovanja i sa ulaganjima u zelenu energetiku - izjavio je Nenad Pavlović, rukovodila­c Centra za razvoj projekata u kompaniji NIS.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia