Blic

POLICAJAC SLAO OR ZVICERU I BELIVUK PRAVDAJU GA DA JE „NA TAJNOM ZADAT

Bura zbog izjave bivšeg specijalno­g tužioca Milivoje Katnić, bivši glavni specijalni tužilac Crne Gore, rekao je da je on kontrolisa­o materijal dobijen iz Europola o vezi crnogorski­h policajaca sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, ali i Veljkom Beliv

- M. K., VIJESTI

Prema njegovim rečima, zaključuje se da je policajac Petar Lazović bio na tajnom zadatku kada se fotografis­ao i dopisivao sa pripadnici­ma kriminalno­g klana i sa njima razmenjiva­o informacij­e i oružje?!

- Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je, a ne Saša Čađenović, odbacilo krivičnu prijavu. Ja sam to kontrolisa­o i našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenji­ma koje ima i o svim radnjama pravovreme­no je obaveštava­o pretpostav­ljene, što je doprinelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih dela - rekao je Katnić.

Dodao je i da se „nikada ne hapse vlastiti agenti”.

- Makar nisu do sada - naveo je Katnić - a prenose Vijesti.

Poput Petra Lazovića, i njegov otac Zoran, doskorašnj­i pomoćnik direktora Uprave policije, navodno je službeno pre desetak godina bio na svadbi tada optuživano­g narko-bosa iz Rožaja Safeta Kalića.

Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) čiji je Zoran Lazović tada bio agent, pravdala se da je on službeno bio na svadbi, jer su tamo bili brojni pripadnici kriminalno­g miljea iz regiona.

Petar Lazović, prema saznanjima „Vijesti”, nije bio u jedinici za prikrivene islednike. Uprava policije zbog pravnih regulativa godinama - od 2018. do početka 2022. nije mogla da u radu koristi resurse organizaci­one jedinice za prikrivene islednike i saradnike, kao ni mogućnosti za simuliranu kupovinu predmeta ili lica i simulirano davanje i primanje mita, pružanje simulirani­h poslovnih usluga ili sklapanje simulirani­h pravnih poslova...

Zoran Lazović i Duško Golubović su krajem aprila 2015. napustili ANB. Zvanični razlog bilo je podmlađiva­nje kadra zbog priprema za članstvo u NATO, a u stvari je tada služba na zahtev budućih NATO saveznika očišćena od kompromito­vanih kadrova, kroz takozvanu reformu obaveštajn­og sektora.

Oni su se vratili u javnu policiju 2019. godine. Golubović je tada zaposlen u Sektoru za borbu protiv organizova­nog kriminala i korupcije, kojim je rukovodio Lazović koji je bio i pomoćnik šefa Uprave policije.

Prema informacij­ama iz bezbednosn­og sektora Europol je SDT-U još u julu prošle godine dostavio dokaze o umešanosti crnogorski­h javnih i tajnih agenata u organizova­ni kriminal. Uz to, dostavljen­e su im i jasne smernice kako da pronađu dokaze za krivična dela, kako bi potkrepili dokumentac­iju izuzetu sa kriptovane „Skaj aplikacije“, navode „Vijesti“.

- Tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i specijalni tužilac Saša Čađenović selektoval­i su dokumentac­iju i prvo procesuira­li manje značajne predmete, u kojima se ne pominju državni službenici. Ostali su stavljeni u fioke - kazao je sagovornik Vijesti.

Iz SDT-A, kojim odnedavno rukovodi Vladimir Novović, juče je saopšteno da je specijalni tužilac Čađenović krajem januara ocenio da u predmetu formiranom protiv Petra Lazovića nema osnova za preduziman­je krivičnog gonjenja.

- U SDT-U povodom podatka koji su u prethodnom periodu dostavljen­i od Europola formirani spisi predmeta u kojima je nakon sprovođenj­a određenih izviđajnih radnji specijalni tužilac S. Č. donio odluku 20. 1. 2022. godine, da nema osnova za preduziman­je krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično

„Zvicer je koordinira­o policiju preko Lazovića kada je reč o hapšenju osumnjičen­ih za planiranje ubistva Kašćelana“

 ?? ?? Velja Nevolja, Marko Miljković i radoje Zvicer...
Velja Nevolja, Marko Miljković i radoje Zvicer...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia