Blic

KO JE GAZDA?

Soccer analiza: Mančester siti i Liverpul do poslednjeg daha U naredna četiri kola dobićemo novog šampiona Engleske. Pitanje je samo jedno – Pep Gvardiola ili Jirgen Klop?

- VLADIMIR ŠOŠKIĆ

Ovo je njihova sezona. Samo je pitanje da li će neko ostati tako blizu bez ičega. Pep Gvardiola i Jirgen Klop su pretvorili ovu sezonu Premijer lige u dvoboj. U redu, imaju i ostali zbog čega da igraju, međutim, razlika u kvalitetu je prisutna i ne treba je kriti.

Da odmah razuverimo one koji će odmah početi da broje petrodolar­e u kasi Sitija. Nije ni Liverpul sinonim za štednju. Ono za šta se mora skinuti kapa Klopu jeste sjajan skauting tim koji poseduje.

Uslov koji bi odlučio prvaka u slučaju istog broja bodova jeste gol-razlika. Ona kaže da je Siti postigao 84 gola, dva manje od najvećeg protivnika u trci za titulu, ali je i primio jedan manje (21) od Klopove čete.

„Građane” u nedelju očekuje težak duel protiv Njukasla. Kažemo težak, jer ovaj Njukasl i onaj koji su četiri puta uzastopno ostavili bez boda i još mu svaki put u ta četiri duela postigli 2+, nije isti. Ovaj je kuražan, oseća

i on petrodolar­e, ali i želju da se ne doživi sudbina većine onih koji su bili tu prve sezone kada su Arapi ušli na Etihad. Od te ekipe više nema nijednog u Sitiju.

Posle toga slede dva gostovanja Sitiju i neće biti prijatna. Vulverhemt­on je menadžersk­o čedo gde se tabela najmanje gleda, a lična promocija je u prvom planu. Ono što je dobro za navijače Mančestera je što su Vulvsi dosta slabiji ove sezone u odnosu na neke prethodne. Jure to mesto koje bi ih odvelo u evropska takmičenja, a bitku vode protiv Vest Hema.

„Čekićari” će biti protivnik Sitija kolo pre kraja. Nemaju momci sa Etihada poraz od Vest Hema 12 utakmica. Za to vreme su im momci iz Londona uzeli samo jedan bod.

U poslednjem kolu na Etihad dolazi Aston Vila. Ni oni nemaju baš neku sreću protiv Sitija. U poslednjih 10 susreta, uzeli su jedan bod. Ipak, na klupi im je Stiven Džerard. Najveći ljubimac navijača Liverpula u poslednjih nekoliko decenija i tragičar gubitka one jedne titule mogao bi sada u ulozi menadžera da bude taličan za klub koji mu je u srcu.

Ako Jirgen Klop uspešno završi ovaj vikend, nastaviće da prenosi pritisak na Siti i to još jačim intenzitet­om. Hari Kejn, Son Min i ostali iz Totenhema već su navikli da ih zovu večitim gubitnicim­a. Ima nešto u tom delu Londona što ne da „pevcima” da naprave iskorak. Antonio Konte uspeo je triput da osujeti Klopove ekipe da ga pobede. Upravo je poslednji put to učinio sa Totenhemom u decembru (2:2). Prethodno je savladao Nemca sa Čelsijem 2018, usput je imao i dva remija u duelima istih klubova 2017. godine, da bi jedini poraz doživeo u prvom odmeravanj­u snaga protiv Nemca. Tada je vodeći Čelsi poražen na Stamford bridžu 1:2.

Stivi Dži će dvostruko moći da zaduži bivši klub. Prvo, kada 10. maja, nadaju se navijači „redsa”, doživi poraz kao strateg Aston Vile od Liverpula, a onda kada dodatno pomogne i saplete Siti u poslednjem kolu. Samo, za ovo drugo se pita više klub iz Mančestera, nego bivši kapiten tima sa Enfilda.

Sautempton ne bi smeo da predstavlj­a problem Klopovim učenicima, posebno jer bi klub iz luke trebalo do tada da i matematičk­i potvrdi opstanak. U poslednjih 9 dvoboja, Sautempton je dobio jedan protiv Liverpula. Jedina muka za gostujuće navijače je što se to desilo u poslednjem duelu na Sent Merisu.

Poslednje kolo bi moglo da donese situaciju da očima navijači Liverpula budu na Enfildu protiv Vulvsa, a dušom uz Džerarda na Etihadu. Ne bi smeli da zabrljaju protiv Vulverhemp­tona.

 ?? ?? četiri kola pre kraja, mančester siti ima dva boda više od liverpula
četiri kola pre kraja, mančester siti ima dva boda više od liverpula

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia