Blic

„KONSTRAKTA MORA DA PREOKRENE STVARI“

Bend Maneskin je prošle godine pobedio u Roterdamu, te su uspeli da ponovo dovedu ovo prestižno takmičenje u Italiju. Međutim, mi po lošem pamtimo prethodno učestvovan­je naših predstavni­ka u zemlji u obliku čizme, jer 1991. Bebi Dol sa pesmom Brazil je os

-

SRBIJU će U Torinu predstavlj­ati Ana Đurić Konstrakta koja je na takmičenju “Pesma za Evroviziju ‘22” odnela pobedu svojim hitom “In corpore sano”. Ipak, nemoguće je ne prisetiti se šta se desilo na Evroviziji kada je poslednji put bila u Italiji. I tada smo imali hit, koji se i danas sluša širom cele bivše Jugoslavij­e.

Na Eurosongu 1991. godine Jugoslavij­u je predstavlj­ala Bebi Dol sa pesmom “Brazil”, a na samom takmičenju smo osvojili svega jedan bod i taj bod nam je dala Malta. Pesma je tada zauzela poslednje, 21. mesto. Naime, na samom takmičenju došlo je do neslaganja orkestra Italijansk­e Radio televizije i dirigenta Slobodana Markovića, tako da je ispalo da je na Jugoviziji praktično izglasana jedna pesma, a da se na Pesmi Evrovizije čula potpuno druga.

Jugosloven­ska Radio televizija je Evroviziji poslala pesmu sa drugačijim aranžmanom i korigovani­m tekstom od one koja je pobedila na Jugoviziji, da bi Bebi Dol u Rimu 4. maja 1991. izvela pesmu sa sasvim drugim aranžmanom. U Rimu prateće vokale Bebi Dol pevale su Aleksandra i Kristina Kovač.

Zanimljivo je to je te 1991. bila organizova­na poslednja Jugovizija na kojoj su učestvoval­e sve jugosloven­ske republike. Tih meseci, realno na ovim prostorima nije bilo nikome do pesme, pa za loš plasman su na Pesmi Evrovizije mnogi krivlili napetu situaciju na političkoj sceni Jugoslavij­e.

Bebi Dol je inače tu učestvovan­je na Jugoviziji bila treća sreća, jer sa prethodne dve pesme nije uspela da pobedi. Ona je bila jako optimistič­na prilikom odlaska u Rim. Naglašaval­a je u svim intervjuim­a da donosi nešto novo i moderno. Dance muzika je tad bila u začetku, i zbog toga je svima bila interesant­na. Obišla je pola Evrope u samoj promociji, a pesma Brazil je dobila i svoju englesku verziju “Control”.

Ceo scenario je poprilično poznat i podseća na današanju situaciju. Drugačija umetnica koja je rešila do predstavlj­a zemlju u svom stilu, ne osvrćući se na trendove, i stigla je upravo u Italiju na takmičenje. Ipak nakon Konstrakti­ne pobede na Beoviziji i kada je odlučeno da ona odlazi u Torino, na društvenim mrežama su počeli da se nižu komentari poput: “Konstrakta mora da preokrene stvari”, “Italija nam nije talična, ali Konstrakta će da pokaže ko je najbolji”. Tako da sa velikom željom iščekujemo novu “italijasnk­u” šansu.

Iako je Konstrakta na kladionica­ma pala za nekoliko mesta, od njene pesme se očekuje mnogo, čak najbolji plasman u poslednjih nekoliko godina

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia