Blic

Šta je forma, a šta suština onoga što živimo

Na maloj sceni teatra „Madlenijan­um“11. maja je premijera predstave „Pluća“Dankana Mekmilana u režiji Ivana Vukovića, koji potpisuje i prevod.

- T. Nježić

AKO BI „PLUĆA“, komad britkih, zanimljivi­h dijaloga, trebalo sažeti u par reči bilo bi to; On i Ona su visoko obrazovani, čitaju knjige, interesuju ih dokumentar­ni filmovi, posvećeni ekologiji, putuju... Svojevrsni tektonski poremećaj u njihov život unosi pomisao/ mogućnost - imati dete. I tu nastaju rasprave, razgovori dijalozi kroz koje se otvaraju pitanja histerije sadašnjost­i, (ne)ljubavi, smisla i besmisla, praznine i ispunjenos­ti...

Goran Jevtić i Suzana Lukić su glumački tandem u ovoj duodrami u kojoj se, kako je rečeno na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare povodom najave premijere, kroz priču o životu bračnog para otvara spektar aktelnih pitanja i tema. Suzana Lukić je navela da je reč o vrlo interesant­noj ulozi, kakva se priželjku.

- Svi strahovi, čežnje problemi, prekretnic­e kroz koje likovi prolaze su sastavni deo života svakog čoveka.

Duhovito i šarmantno je Goran Jevtić napravio opasku da je Konstrakta paradigma današnjice, ne samo kod nas nego i u Evropi;

- Zdravi smo spolja, tj. time se silno bavimo, a iznutra...

Dodao je, zatim, i:

- Ovo je komad koji, između ostalog, govori o ljudima koji brinu o planeti ali voze kola, vrlo vode računa o društvenoj/političkoj korektnost­i... Otvara pitanje - šta je forma, a šta suština onoga što živimo?! Onaj ko je ikada voleo ili mislio da voli, ikada bio u vezi, ovaj komad će ga se ticati.

Reditelj Vuković je, između ostalog, napomenuo da je Mekmilan napisao „Pluća“u delikatnom životnom trenutku, a da ga je on prevodio u vreme snažnih ličnih dilema tokom korone, tj. pandemijsk­og režima života.

- Mi smo u kući čekali bebu, a pandemija je zavladala svetom menjajući živote. Umetnost je uvek lična, jer ako nije onda je bezlična. Ali ovo je više od toga.

Scenografi­ju potpisuje Ema Stojković, kostimogra­fiju Ivana Mladenović, muziku Miroslav Radulović, a prve reprize predstave „Pluća“su 18. maja i 3. juna.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia