Blic

REAL IMA VEZU KOD FUDBALSKIH BOGOVA

Madriđani su u meču za pamćenje obezbedili finale Lige šampiona Pep Gvardiola i Mančester siti su odigrali kukavički u trenutku kada su mogli da nokautiraj­u kraljeve.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Najveća noć u istoriji “Santijaga Bernabeua”! Real Madrid je gubio sa 0:1 u revanšu, ukupno 3:5, u 89. minutu drugog meča polufinala protiv Mančester sitija. I plasirao se u veliko finale 28. maja u Parizu, gde će igrati sa Liverpulom. Ako je Pari Sen Žermen (0:1, 3:1) već bio neobjašnji­v, ako je Čelsi (3:1, 2:3) već bio neverovata­n, duel sa “građanima” (3:4, 3:1) je jednostavn­o najbolja noć na stadionu koji ih je video u svim bojama. I, to je malo reći. Ne umanjujući povratke prethodnih generacija kraljevsko­g kluba, ali ono što je viđeno u sredu uveče, ne nalazi poređenje u bogatoj istoriji Madriđana. Za važnost utakmice, za momenat u kojem se ekipa penje, za nagradu, za rivala, za sve...

Kada je Rodrigo u 90. pogodio za 1:1, grč je prošao kroz kičmu Real Madrida. A, istu jezu mora da je osetio i Mančester siti, čiji su fudbaleri počeli da vide senke i duhove prošlosti. Ispostavil­o se da je Pep Gvardiola napravio visoku kulu, ali sa slabim temeljima, kulu od papira koja se srušila pred uraganskim naletom Reala.

Ančeloti na startu nije komplikova­o. Povukao je hijerarhij­u i poštovao linije tima sa nekoliko višestruki­h prvaka Evrope, poput Modrića, Krosa, Kazemira i Benzeme. Simptomati­čna je bila stvar na sredini terena jer nijedan od trojice godinama nedodirlji­vih nije završio utakmicu na terenu. Prvi je otišao Kros, zamenjen ogromnim Kamavingom, a potom su ga pratili Modrić i Kazemiro, koji su istovremen­o napustili teren.

Veliki italijansk­i stručnjak je u jednom jedinom meču, u najvažnije­m meču sezone, napravio smenu generacija i dozvolio je da “deca” naprave podvig koji ih je, već sada, upisao zlatnim slovima u fudbalsko tkanje najtrofejn­ijeg kluba na planeti.

Da prepričava­mo utakmicu odlučenu posle produžetak­a, nema potrebe. Ako je niste gledali, vi ste na gubitku. Istina je da bismo sada pisali o velikom Gvardioli

i o tome kako je utišao “Bernabeu” da je Džek Griliš iskoristio jedan od dva zicera pri 1:0. Bio bi to šah i mat Reala koji je u tom trenutku bio na ivici ponora. Međutim, nije dovoljno da se potroše stotine i stotine miliona na igrače, da bi se kralj gurnuo u provaliju potrebno je više. Upravo to više u svojim redovima nije imao Gvardiola kog od Aljaske do Australije predstavlj­aju kao najvećeg krivca za prolaz. I, Španac, uistinu to i jeste. Pokazalo se da Gvardiola bez Lea Mesija ne može da osvoji Ligu šampiona, pa makar imao velikih 5:3 na minut pre kraja meča.

Od odlaska iz Barselone više puta se pokazalo da Pepovi timovi pucaju kada je najvažnije. Jednostavn­o, igrači nemaju pobednički mentalitet, iako su to sve imena od kojih može da vam se zavrti u glavi. Čovek koji je fudbalsku igru doveo gotovo do savršenstv­a, ne ume da zada poslednji udarac.

Brojke to potvrđuju. Jedan od najboljih trenera u istoriji odigrao je tačno 34 nokaut utakmice u gostima na klupi Barselone, Bajerna i Mančester sitija, tri kluba koja su u svakom trenutku njegovog mandata bila jedni od favorita Ligi šampiona. Pep je ostvario više poraza nego pobeda - 11:12, uz 11 remija. Svoju prvu pobedu u gostima dočekao je u osmoj utakmici, kada je s Barsom minimalno slavio protiv Šahtjora.

Naravno, nokaut-faza Lige šampiona donosi i teške protivnike pa postoji i očekivan pad u odnosu na druge utakmice. Ali, Pepove ekipe su u gostujućim utakmicama LŠ - običan prosek. Treba se setiti da je

ispadao od Monaka, Liona i Totenhema, s Barselonom se branio protiv Šahtjora i Štutgarta, a s Bajernom je izgubio u Portu i jedva izvukao remi u Lisabonu.

Neverovatn­o je da tim koji je stvorio “milion” šansi u dva meča na kraju ostane kratak za jedan gol? Neverovatn­o je, ali kada je Real u pitanju, tu je sve moguće.

Fudbalski bogovi su ponovo udlučili da kraljevi moraju u finale, iako su za ukupno 210 minuta pokazali malo. Kažem malo, u odnosu na Siti koji je dominirao u svim segmentima igre. Ali, kao što kaže Flojd u legendarno­j “Nacionalno­j klasi”: Gde ste kad treba da se stisne gas, kad treba da se pokažu m*da? ■

 ?? ?? da može, benzema bi trebalo da dobije tri „zlatne lopte“
da može, benzema bi trebalo da dobije tri „zlatne lopte“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia