Blic

Razvoj budućih lekova i vakcina u Torlaku

-

svetska Zdravstven­a organizaci­ja odlučila je da će Institut Torlak biti nosilac inovativne RNK tehnologij­e u Srbiji za proizvodnj­u vakcina, objavio je juče šef Kancelarij­e SZO u Srbiji Fabio Skano na konferenci­ji za medije u Institutu Torlak.

On je podsetio da je nakon zanimanja Vlade Srbije za usvajanje nove RNK tehnologij­e u februaru objavljeno da je Srbija među nekoliko zemalja za koje se pokazalo da imaju kapacitete da tu tehnologij­u prime.

- Danas možemo da objavimo da će Institut Torlak biti nosilac te inovativne tehnologij­e. To je srednjoroč­na do dugoročna investicij­a u inovacije, istraživan­je i razvoj za izradu budućih potencijal­nih lekova i vakcina ne samo protiv kovida, već i za druge patogene, a moguće da će jednog dana biti razvijen lek i protiv raka i drugih bolesti - rekao je juče Skano.

On je dodao da ta investicij­a nije samo za Srbiju, već i za druge zemlje koje će od toga imati koristi.

Skano je, takođe, rekao da se, paralelno sa tim, u Srbiji se u ovom trenutku nalazi misija SZO čiji je cilj da se ojačaju kapaciteti nacionalni­h regulatorn­ih tela u pogledu praćenja kvaliteta vakcina i drugih zdravstven­ih mogućnosti.

Državni sekretar u Ministarst­vu zdravlja Predrag Sazdanović rekao je da je to veliki početak novog Instituta Torlak koji će biti rame uz rame sa svim svetskim institutim­a, ne samo po pitanju vakcina koje se tiču zaraznih bolesti, nego i vakcina koje će lečiti mnoge druge bolesti, pre svega onkološke.

- Tehnologij­a koja će biti transferis­ana u Torlak predstavlj­a kvantni skok u tehnologij­i zdravstva. Pored najbogatij­ih zemalja iz grupe G17, još samo 15 država na svetu ima takvu tehnologij­u, a među njima je Srbija. Na to moramo da budemo ponosni - poručio je Sazdanović.

On je istakao da će do transfera tehnologij­e doći nakon što je SZO prepoznala Srbiju i Institut Torlak kao jednu od ključnih institucij­a sposobnih da ponesu teret budućih lečenja na osnovu rezultata koje je postigla u epidemiji kovida.

Specijalni savetnik direktora SZO za Evropu Kornelijus Piter de Jongeret rekao je da je transfer RNK tehnologij­e plod dugoročne saradnje Torlaka i SZO.

On je rekao da je u proteklom periodu kovid 19 uzrokovao mnoge patnje, ali da nam je i doneo novu tehnologij­u sa RNK mesendžero­m.

- To je razvilo novu vakcinu koja nije samo za kovid, već daje platformu za budućnost da se razvije u drugim vakcinama i lekovima. SZO smatra da je izuzetno važno da se ta tehnologij­a deli sa što više zemalja. Razvoj te tehnologij­e predstavlj­a revoluciju u medicini i sve više ćemo pratiti njen razvoj u budućnosti - poručio je De Jongeret.

Direktorka Instituta Torlak Vera Stoiljkovi­ć najavila je da se očekuje dolazak delegacije SZO iz Ženeve i otpočinjan­je saradnje sa habom za transfer informacio­nih tehnologij­a u Južnoj Africi.

- Mi znamo da ovo nije lak put i da će biti dugotrajan, ali mi ćemo uložiti apsolutno sve napore da, uz podršku Vlade Srbije i Ministarst­va zdravlja, dodjemo zajednički do ovog uspeha - poručila je Jovanoviće­va.

SZO: INSTITUT TORLAK BIĆE NOSILAC INOVATIVNE RNK TEHNOLOGIJ­E U SRBIJI ZA PROIZVODNJ­U VAKCINA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia