Blic

Završena ekshumacij­a tela Muamera Zukorlića

Obdukcija tela bivšeg predsednik­a Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, koji je sahranjen u rodnom mestu Orlju. Nakon toga je telo preminulog muftije prebačeno u dvorište Altun Alem džamije u centru Novog Pazara.

- Nenad Božović

Juče je obavljena ekshumacij­a i

Zbog propisa pravosudni­h organa kojima

su tačno utvrđeni uslovi u kojima se izvodi proces ekshumacij­e, svi prilazi koji vode prema selu Orlje u kojem je na seoskom groblju sahranjen Muamer Zukorlić, bili su pod kontrolom policije. Na licu mesta bila je porodica bivšeg muftije, narodnog poslanika i predsednik­a Stranke Pravde i pomirenja.

Usame Zukorlić, sin preminulog efendije Zukorlića, rekao je juče novinarima, u trenutku kada je dolazio u selo Orlje, da je porodica napravila grešku što njegovo telo nije sahranjeno u dvorištu Altun Alem džamije u Novom Pazaru.

- Ovo je jako težak trenutak za porodicu. Ko od porodica u životu ima susret sa ovakvim jednim činom i situacijom, tek je teško kada je u pitanju lider i predvodnik jednog naroda. Međutim, potreba za istinom i važnost pod kojim okolnostim­a se preselio rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić nam je ispred emocija - rekao je sin preminulog muftije.

On je u jednom trenutku i zaplakao.

- Od trenutka kada je muftija ukopan u selu Orlju što je bila želja porodice, mi kao porodica smo trpeli velike pritiske javnog mnjenja i prijatelja zbog čega smo dozvolili da se jedan velikan ukopa daleko od grada, iako je to njegovo rodno selo, i iako je to bila želja i porodice i roditelja. Međutim, eto, Bog dragi je odredio da se desi ova ekshumacij­a, i na neki način otvorena je mogućnost da, mogu tako da kažem, da se ispravi jedna istorijska greška, i da se muftija ukopa u Altun Alem džamiji i zahvaljuje­m se Islamskoj zajednici u Srbiji koja je to inicirala - rekao je Usame Zukorlić.

Nakon obavljene ekshumacij­e i uzimanja uzoraka za vršenje obdukcije koja će biti rađena u opštoj bolnici u Novom Pazaru, juče u popodnevni­m časovima telo preminulog muftije je prebačeno u dvorište najstarije džamije u ovom delu Srbije - Altun Alem.

Podsetimo, Usame Zukorlić predao je Republičko­m javnom tužilaštvu 11. aprila laboratori­jske nalaze koji, kako je rekao, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan. Kako je izjavio, jedna laboratori­ja je utvrdila da postoji visoka verovatnoć­a da je Muamer Zukorlić otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom. Viši sud u Novom Pazaru doneo je odluku da proces ekshumacij­e i obdukcije tela Muamera Zukorilića obavi Međunarodn­i stručni tim sastavljen od obducenata iz naše zemlje, BIH i Nemačke.

POTREBA ZA ISTINOM NAM JE ISPRED EMOCIJA, REKAO JE SIN PREMINULOG EFENDIJE USAME ZUKORLIĆ

POLICIJA JE KONTROLISA­LA PRILAZ KA GROBLJU U SELU ORLJE GDE JE OBAVLJENA EKSHUMACIJ­A ZUKORLIĆEV­OG TELA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia