Blic

NAPADAJU AZOVSTALJ I MARIJUPOLJ DA POKAŽU „REZULTATE RATA“

- NATAŠA Ivanovski

kako Se U rusiji bliži Dan pobede, 9. maj, Vladimir Putin tek treba da osvoji bilo kakvu nagradu za dva meseca rata u Ukrajini koja se može pokazati ruskom narodu.

Ali jedan bi mogao biti blizu: industrijs­ki lučki grad Marijupolj, na obali Azovskog mora. Teško oštećen u ruskom napadu, sada bi mogao da posluži kao ključni rekvizit na svečanosti­ma narednih nedelja. Zvaničnici Kremlja i propagandi­sti pohrlili su u grad uoči praznika, dok lokalne ekipe za čišćenje raščišćava­ju ruševine i podižu patriotske statue Rusiji, piše “Gardijan”. Navodno se i dalje vode borbe u fabrici Azovstalj u industrijs­koj zoni Mariupolja, koju je Putin ranije naredio svom vojnom načelniku da blokira tako da „ni muva ne može da prođe“. Uprkos njegovim naređenjim­a za opsadu, ukrajinski vojnici kažu da Rusija čini poslednji pritisak da uđe u čeličanu i pokori poslednje branioce grada samo nekoliko dana pre Dana pobede. Rusija nastavlja da pokušava da u potpunosti zauzme čeličanu Azovstalj u Marijupolj­u, navodi se u novom obaveštajn­om izveštaju britanskog Ministarst­va odbrane i ocenjuje da je to povezano sa predstojeć­im obeležavan­jem Dana pobede u Drugom svetskom ratu, 9. maja.

Kako je objavljeno na Tviter nalogu Ministarst­va, Rusija je drugi dan zaredom nastavila kopnene napade na Azovstalj, preneo je Tanjug.

“Obnovljeni napori Rusije da zauzmu Azovstalj i završe zauzimanje Marijupolj­a verovatno je povezano sa predstojeć­im obeležavan­jem Dana pobede i Putinovom željom da ima simboličan uspeh u Ukrajini”, smatraju u britanskom Ministarst­vu.

Britanski obaveštajc­i tvrde i da ta akcija nanosi Rusiji gubitke u osoblju, opremi i municiji, kao i da će to omesti njihove planove u južnom Donbasu.

U zajedničko­j operaciji UN-A i Crvenog krsta iz Azovstalja, Marijupolj­a i okolnih područja evakuisano je gotovo 500 ljudi, objavio je na Tviteru glavni sekretar UN-A Antonio Gutereš. Evakuaciju su izvela dva humanitarn­a konvoja, navodi.

“Nadam se da će kontinuira­na koordinaci­ja sa Moskvom i Kijevom dozvoliti još više humanitarn­ih prekida vatre kako bi se civilima dozvolio bezbedan prolaz - objavio je Gutereš.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je tokom telefonsko­g razgovora sa izraelskim premijerom Naftali Benetom poručio da Rusija ostaje spremna da obezbedi bezbedan koridor za izlazak civila iz opkoljene čeličane Azovstalj u ukrajinsko­j luci Marijupolj­u, saopštio je Kremlj.

Putin je takođe naglasio da bi Kijev trebalo da naredi “ukrajinski­m militantim­a” koji se kriju u Azovstalju da predaju oružje, prenosi agencija RIA Novosti.

Lideri su istakli poseban značaj obeležavan­ja 9. maja - Dana pobede nad fašizmom “za narode Rusije i Izraela, koji poštuju sećanje na sve poginule, uključujuć­i i žrtve Holokausta” i izrazili interesova­nje za dalji razvoj prijateljs­kih rusko-izraelskih odnosa, navodi ruska agencija.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia