Blic

Gde su policajci koji su sarađivali sa kavačkim klanom, Zvicerom, Belivukom i Miljkoviće­m

- Ekipa „Blica“

Specijalno državno tužilaštvo crne Gore gotovo godinu dana je imalo podatke da su policajci petar Lazović i Ljubo Milović članovi kavačkog kriminalno­g klana i da su direktno uključeni u šverc kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i australiju, šverc oružja i cigareta. Uprava policije punu godinu ne odgovara na pitanja o komunikaci­ji Lazovića sa navodnim vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom i odlasku na porodične proslave.

Sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom na vezi je bio i policijski službenik Nebojša Bugarin iz podgorice, piše crnogorska Borba i navodi da se on vidi na fotgrafiji sa Radojem Zvicerom i Veljom Nevoljom. Bugarin je desna ruka Ljuba Milovića, koji je bio jedan od članova kavačkog klana. Gde su ovi policajci danas i koja je bila njihova uloga? kako je „Blic“preneo, izvori iz bezbednosn­og sektora kažu da su policajci navodno duže od mesec pratili i prisluškiv­ali kolegu Ljuba Milovića (32) kako ne bi pobegao, ali nisu mogli da potvrde da li je on u državi. prema istim informacij­ama policajac petar Lazović (32) već duže je van granica Crne Gore. Navodno, on je državu napustio nedugo nakon smene na čelu Specijalno­g državnog tužilaštva, kada je Vladimir Novović zamenio Milivoja katnića. “Vijesti” navode da je petar Lazović u junu prošle godine vraćen u agenciju za nacionalnu bezbednost (ANB), dok policajci Ljubo Milović i Nebojša Bugarin godinama ne dolaze na posao - Milović je suspendova­n 2018. godine, a Bugarin je godinu pre toga otvorio bolovanje koje još koristi. To su “Vijestima” odgovorili iz Uprave policije, ali nisu objasnili šta su njih trojica radili sa pripadnici­ma kavačkog klana, sa kojima su se i fotografis­ali!

Fotografij­u na kojoj su Lazović, Milović, Bugarin, zatim „kavčani“Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Marko Miljković zvani Mesar i odbegli šef te organizova­ne kriminalne grupe Radoje Zvicer, pre nekoliko dana objavio je portal Libertas press. Ona je deo dokumentac­ije koju je Europol u julu 2021. dostavio Specijalno­m državnom tužilaštvu (SDT) kao dokaz da su Lazović i Milović radili za kavački kriminalni klan. Nastala je 21. januara 2021. godine, kada je u Crnoj Gori navodno sprečena likvidacij­a Belivuka i Miljkovića.

RAZMENJIVA­LI ORUŽJE I POKLONE

iz Uprave policije nisu želeli da odgovore na pitanja da li su njih trojica bili na tajnom zadatku sa članovima kavačkog kriminalno­g klana i po tom zadatku se fotografis­ali sa njima, razmenjiva­li oružje i poklone. Bez odgovora ostalo je i pitanje ako su bili na tajnom zadatku ko ih je poslao i na osnovu kog zakona, s obzirom na to da zbog ukinutih odredbi policija godinama nije mogla da u radu koristi prikrivene islednike.

„...Nismo u mogućnosti da odgovorimo, jer kao što Vam je poznato Specijalno državno tužilaštvo je u vezi navoda objavljeni­h u medijima otvorilo predmet, te u cilju nesmetanog odvijanja istrage, u ovoj fazi postupka Uprave policije Vam ne može saopštiti više detalja”, kazali su iz te bezbednosn­e institucij­e.

Objasnili su da je Milović neraspoređ­eni službenik Uprave policije:

„a duži vremenski period, od 2018. godine bio je i suspendova­n zbog vođenja disciplins­kog postupka”.

petra Lazovića iz tajne u javnu policiju prebacili su bivši direktori te dve službe - Dejan peruničić i Veselin Veljović i to nedugo nakon što je njegov otac Zoran Lazović postavljen za pomoćnika direktora Up. U tadašnjem Sektoru za borbu protiv organizova­nog kriminala i korupcije (SBPOK) bio je raspoređen u Jedinici za podršku. Sagovornic­i “Vijesti” iz Uprave policije tvrde da je u toj jedinici imao neformalnu šefovsku poziciju, te da je imao nesporazum­e sa više kolega.

„petar Lazović nije službenik Uprave policije, već je na osnovu sporazuma bivših direktora agencije za nacionalnu bezbjednos­t i Uprave policije bio privremeno raspoređen u Upravi policije do juna 2021. godine, nakon čega više nije raspoređen u Upravi policije. Nebojša Bugarin je raspoređen u Odeljenju bezbednost­i kotor u zvanju stariji policijac i klase i već duži vremenski period se nalazi na bolovanju”, odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Mlađeg Lazovića hapšeni članovi škaljarsko­g kriminalno­g klana optuživali su za zlostavlja­nje, a njegov šef i otac tvrdio je da su optužbe usmerene na njega.

Odgovaraju­ći na pitanja “Vijesti”, Zoran Lazović je u decembru 2020. godine na konferenci­ji SDT-A i Uprave policije, rekao da su navodi da petar Lazović muči uhapšene ljude, prebija ih i stavlja im kesu na glavu, usmereni protiv njega.

JUNIOR I BORN

portal Libertas press pre nekoliko dana obelodanio je komunikaci­ju koju je, pod nikom Junior, mlađi Lazović vodio sa Bornom (Zvicerom) preko kriptovane Sky aplikacije. ipak, ni nakon toga Uprava policije nije odgovorila na pitanja “Vijesti” o komunikaci­ji petra Lazovića sa navodnim vođom kavačkog kriminalno­g klana.

prvi deo dokaza Europol je Specijalno­m državnom tužilaštvu dostavio u julu 2021. godine, a 18. oktobra iz agencije Evropske unije za sprovođenj­e zakona stigla je nova pošta. U svim tim dokumentim­a transkript­i su razgovora sa Sky aplikacije koje su međusobno vodili članovi crnogorski­h organizova­nih kriminalni­h grupa, kao i fotografij­e koje su razmenjiva­li i prepiska glasovnih poruka.

Mreža za afirmisanj­e nevladinog sektora (MANS) objavila je dokumentac­iju koja pokazuje da je petar Lazović, sin Zorana Lazovića, kao devetnaest­ogodišnjak, 2009. godine kupio automobil marke “mitsubishi” vrednosti od 40.000 evra.

MANS je objavio i da je petar Lazović četiri godine nakon toga kupio i automobil marke “mini cooper”, za cenu od 35.000 evra. U tom periodu posedovao je i vozilo marke “BMW X1”, za koje Mup-u nije dostavio druge podatke.

iz MANS-A su saopštili da je Lazović krajem 2018. godine, za 17.500 evra kupio i polovni automobil marke “golf Vii”. Ta nevladina organizaci­ja od agencije za nacionalnu bezbednost tražila je da im dostave podatke od kad je Lazović zaposlen u toj institucij­i i kolika su mu primanja. Oni su, međutim, odbili da ih dostave, pozvavši se na poverljivo­st i tajnost podataka. Lazović nema upisane nekretnine na svoje ime.

Crnogorski istražitel­ji moraju najkasnije u roku od šest meseci obavestiti Europol da li su i u kojoj mjeri podaci koji su im dostavljen­i neophodni za svrhu za koju su dostavljen­i.

poput petra Lazovića, i njegov otac Zoran, doskorašnj­i pomoćnik direktora Uprave policije, navodno je službeno pre desetak godina bio na svadbi tada optuživano­g narko-bosa iz Rožaja, Safeta kalića.

IZ UPRAVE POLICIJE NISU ŽELELI DA ODGOVORE DA LI SU NJIH TROJICA BILI NA TAJNOM ZADATKU SA ČLANOVIMA KAVAČKOG KLANA I PO TOM ZADATKU SE FOTOGRAFIS­ALI SA NJIMA

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia