Blic

Večiti, dobro ste ih istreniral­i za trofeje

Dželati Crvene zvezde i Partizana iz osmine finala Lige Evrope i Lige konferenci­ja sada će se boriti za pehare evropskih takmičenja. A orilo se posle eliminacij­a naša dva najveća kluba - da su ispali od ekipa iz drugog ešalona.

- Stefan KOJIĆ

Hiljadu selektora, milion trenera, a znanja prilično malo. Možda ga i nema. Jednostavn­o, mi u Srbiji se u sve razumemo pa smo tako i olako shvatili timove koji su u četvrtak uveče došli do glavne borbe za trofej evropskog fudbala. Olako i površno, a nismo ni znali šta su oni zapravo.

Kada su Crvena zvezda i Partizan dobili svoje rivale u Ligi evrope, odnosno Ligi konferenci­ja svi su tada pomislili: „Uh, dobro je, ovo može da se prođe“. Pre dva dana smo videli da nije baš tako lako igrati sa timovima koji su u vrhu škotskog i holandskog fudbala. toliko nije lako, da su upravo „dželati“naših najvećih klubova u osmini finala evropskih takmičenja pokazali šta je potrebno za ogroman uspeh.

Želeli smo previše. U ovom trenutku sigurno previše. Želeli smo pobedu protiv tima koji je izbacio Borusiju Dortmund i koji ima paklen stadion koji kada eksplodira seizmograf­i beleže potrese na tlu Glazgova. a to je ljudima u Srbiji teško objasniti. to je neka druga dimenzija, nešto više od fudbala što donosi prevagu. taj Rendžers je očitao lekciju Dortmundu, dobio šamar od Zvezde na Marakani, a onda preko Brage i Lajpciga stigao do finala Lige evrope.

ZVEZDA I MILIMETRI

Hajde da budemo ipak tačni – pet milimetara. toliko je iznosio onaj ofsajd Kataija kod prvog gola, pa onda još jedan, pa

ZVEZDA JE ISPALA OD GLAZGOV RENDŽERSA (0:3, 2:1) onda i penal. I dalje nije moglo. I sam Dejan Stanković je rekao da je samo malo sreće nedostajal­o njegovog timu, bar jedan odsto kako bi sve drugačije izgledalo. Međutim, pakao „ajbroksa“je sigurno uticao da ti detalji ipak odluče pobednika.

Jer to su sitnice koje život znače. a ta sitnica se zove finale Lige evrope. Međutim, ne treba porediti to što je Renžders u finalu sa tim da bi Zvezda takođe bila u borbi za trofej. ne. treba istaći činjenicu da je taj klub postepeno rastao i stigao do toga da može da podigne pehar u Sevilji. a to je put kojim treba da ide Crvena zvezda.

PARTIZAN „IZGOREO“

na drugoj strani topčidersk­og brda su bez udarne igle Rikarda u prvom meču izašli na bojište i – slavno izgubili. fejenord je bio na kolenima u Humskoj, ali se vratio. Pao, ustao i pobedio. nema čoveka koji se nije radovao ovom protivniku u osmini finala Ligi konferenci­ja, ne slutivši da se radi o ekipi koja je sve, samo ne loša. Humska je videla finalistu, a crno-beli lekciju i u Holandiji za potpuni slom.

Kasnije je holandski tim Slaviji iz Praga režirao nešto slično, a potom i velikom Marseju koji nije imao šanse ni na svom stadionu da nadoknadi 3:2 iz Roterdama. Zanimljivo, fejenord je na svom stadionu na sva tri meča eliminacio­ne faze postigao upravo taj broj golova. Dakle, da bi pobedio moraš da postižeš golove. I to je velika lekcija. Lekcija za udžbenike srpskog fudbala koji već sledeće godine ima strašnu priliku.

 ?? ??
 ?? ?? fudbaleri partizana eliminisan­i su od ekipe Fejeneorda posle dvomeča (2:5, 1:3)
fudbaleri partizana eliminisan­i su od ekipe Fejeneorda posle dvomeča (2:5, 1:3)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia