Blic

„PAKUJ SE, IDI U SRBIJU“

Ostati ili otići? Poslušati jedne

- STEFAN KOJIĆ

ili druge? Šta uraditi? Verovatno su samo neke od misli Artjoma Dzjube, čoveka koji je zbog interesova­nja Crvene zvezde od četvrtka veče u centru pažnje. I dok ne odluči, tako će sigurno ostati. A odluka nije laka.

Želimo da dovedemo Dzjubu u Zvezdu. Uz njegovu pomoć želimo da sebi obezbedimo Ligu šampiona – rekao je Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde, za ruske medije i tako pokrenuo celokupnu priču oko napadača čije ime je svakom iole poznavaocu fudbala poznato. A on je u svojoj državi – ni na nebu ni na zemlji. Tačnije, više je onih koji ga ne žele, pa su mu jasno poručili da pakuje kofere i odseli u Srbiju. Međutim, to i nije baš lako, naročito kada uzmemo u obzir činjenicu da su neka od velikih imena pokušala da nađu šansu na našim terenima. Sa druge strane, Dzjuba bi tako nastavio trend crveno-belih koji su u prethodnom periodu, kako zbog uspeha tako i zbog veličine kluba, uspeli da dovedu evropske zvezde poput Marka Marina i Aleksandra Dragovića.

To može da bude lajtmotiv i ruskom napadaču koji je svojim iskustvom, kvalitetom, ali i autoriteto­m zavredneo i kapitensku traku nacionalno­g tima. To nije mala stvar. I to je sigurno ono što bi želeo Zvezdan Terzić da vidi u ekipi Dejana Stankovića. Jednog pravog generala napadačke linije.

Rusi su podeljeni. Mnogi su uveliko pitani o tome šta misle o prelasku Dzjube u Zvezdu, pa je tako i nekadašnji kapiten CSKA i legenda tog kluba Vladimir Ponomarjov istakao da Artjom ne bi trebalo da bude u nekoj vrsti dileme, već da prihvati poziv iz Beograda.

- Vreme je da Dzjuba završi sa Zenitom. Ako ima poziv iz Beograda, neka ide. To je dobra zemlja, sa dobrim fudbalom. Oni su se fudbalski podigli, za razliku od nas. Godine mu dozvoljava­ju da napravi takav korak. Kao da je u Rusiji izgubio motiv - poručio je Vladimir Ponomarjov.

A onda je usledila i kontra. U međuvremen­u se oglasio i nekadašnji reprezenta­tivac Rusije i legendarni vezni fudbaler Spartaka iz Moskve Aleksandar Mostovoj koji je - sve odbacio.

- Sumnjam da će Dzjuba napustiti Zenit. Znamo da Artjomu ističe ugovor, a iz kluba se još ne oglašavaju da li su spremni da nastave saradnju ili ne. Ne vidim smisao odlaska iz Zenita u nekakvu Crvenu zvezdu. Zašto? - rekao je poznati Rus.

On čak smatra da Dzjuba neće napustiti Rusiji.

- Mnogi kažu da u Zvezdi hoće Dzjubu kako bi sebi obezbedili mesto u Ligi šampiona. Čak i da Zenit nije zaintereso­van za Dzjubu, i dalje imamo timove u Rusiji koji bi ga sa zadovoljst­vom doveli. Artjom može da ode u bilo koji drugi klub iz Premijer lige Rusije - zaključio je Mostovoj.

Šta kaže sportska Rusija?

Kakvo je stanje u tamošnjem fudbalu najbolje se može pročitati sa portala, a ugledni Sport ekspres je svakako jedan od najrelevan­tnijih izvora o tome šta misle da Artjom Dzjuba pređe u redove šampiona Srbije. I oni su sasvim jasni, i to već u naslovu: „Crvena zvezda je idealna opcija za Dzjubu“.

Rusi su u tekstu već uveliko podsetili da je svima jasno kako je Zenit namerno limitirao Dzjubu da u ovoj sezoni ne odigra ni 70 odsto minuta. A to su uradili samo i isključivo zbog – novca. Da je napadač bio duže na terenu, klub iz Sankt Peterburga bi u tom slučaju morao da mu produži ugovor po istim uslovima. To je jedna od stvari koju svakako u Srbiji nisu znali, i koja bi možda mogla da bude olakšavaju­ća okolnost za prelazak napadača u crveno-bele redove, ali u isto vreme i kamen spoticanja jer sigurno Dzjuba neće tražiti “male“uslove. U tom smeru su razmišljal­i i ljudi iz Zenita koji bi, prema in

AKO DZJUBA IMA POZIV IZ BEOGRADA, NEKA IDE, KAŽE VLADIMIR PONOMARJOV

formacijam­a ruskih medija, želeo da ga zadrži, ali da se u tom slučaju Dzjuba odrekne većeg dela finansijsk­ih sredstava. A dobro je poznato da fudbaleri baš i ne pristaju na velike prohteve kluba, već da žele baš suprotno.

Ne treba zaboraviti i da je napadač verovatno indisponir­an činjenicom da je morao da se odrekne minuta kako bi Zenit u kasi zadržao više novca, a onda dolazimo i do možda najvećeg problema. Njegove godine.

Nisu Rusi više toliko daleko od Evrope. I oni su shvatili da samo mladi igrači donose benefite i velike transfere, pa je tako i Zenit rešio da se okrene mlađima. Reč je o 21-godišnjem Juriju Albertu, kao i nešto starijem Ivanu Sergejevu. Dzjuba je ove sezone postigao 13 golova, ali samo jedan ove godine.

Morao je da prihvati ulogu rezerve, da sa klupe u timu iz Sankt Peterburga pravi razliku. A za to bi imao možda desetak minuta po meču, čekao da se povredi neko od startera… Sa izraženom sujetom teško da bi on to prihvatio.

I tu dolazimo do onog glavnog. Ugledni Sport ekspres mu je jasno poručio da su “Srbi ipak naša braća” i ostali su pri stavu koji verovatno navijači Crvene zvezde i očekuju od samog fudbalera: “Pakuj kofere i seli se u Srbiju”, a da li će se to desiti vreme će pokazati.

 ?? ??
 ?? ?? UZ POMOĆ DZJUBE, ŽELIMO U LIGU ŠAMPIONA, KAŽE ZVEZDAN TERZIĆ
UZ POMOĆ DZJUBE, ŽELIMO U LIGU ŠAMPIONA, KAŽE ZVEZDAN TERZIĆ
 ?? ??
 ?? ?? UKOLIKO DZJUBA DOĐE U ZVEZDU, postavlja se pitanje kako će to podneti Ohi
UKOLIKO DZJUBA DOĐE U ZVEZDU, postavlja se pitanje kako će to podneti Ohi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia