Blic

Zbog komadića stakla ostala je bez noge, ali i dalje hrabro korača kroz život

Jedan običan dan na poslu kati Novičić je potpuno izmenio život. Zgazila je na parče stakla polomljene činije u kuhinji restorana u kojem je radila i od tada kreće problem za problemom. Zbog jedne poskotine kata je ostala bez noge. Međutim, ovakvu sudbinu

- Viktor VELIČKOVIĆ

ČVRSTO STOJIM SA OBE NOGE na zemlji, rečenica je koju često izgovaramo kada želimo da naglasimo koliko smo staloženi i prisebni. kata Novičić iz Beograda na jednoj nozi i dve štake stoji još “čvršće” – i u bukvalnom, i u prenesenom smislu. kuva kafu, pere sudove, penje se i silazi niz stepenice, a vedar duh i pozitivno razmišljan­je je ne napuštaju. Prvo su joj odsekli stopalo, pa je vest o amputiranj­u noge maltene jedva dočekala jer je punih 10 meseci trpela nesnosne bolove, a popila je, kaže, apoteku analgetika – bez dejstva.

- Povredila sam se na poslu. razbila se jedna činija, pa sam uzela da počistim. Jedan deo sam sklonila, međutim, iza leđa mi je ostalo još stakla. Napravila sam korak unazad i zgazila na staklo. Probilo mi je obuću i raseklo stopalo, toliko da mi se kost videla. Pošto imam slabu vaskularnu cirkulacij­u, sve je krenulo po zlu – započela je priču kata (68) iz Beograda koja je po zanimanju ženski frizer, ali je veći deo svog radnog veka provela u restoranim­a na različitim pozicijama.

SECITE GDE GOD, SAMO DA NE BOLI VIŠE

U bolnici su previjali ranu i prepisival­i antibiotik­e. U međuvremen­u bakterije su se namnožile i izazvale nerešiv problem – deo stopala je morao da se odstrani. tada su počeli neizdrživi bolovi i sve veće komplikaci­je.

- kada su mi odsekli stopalo, trpela sam nesnosne bolove jer su mi uključili trodon tek kad sam se probudila. Doktorka mi je saopštila da sam ušla u krug bola od 72 sata. kada sam to čula, rekla sam doktorki da ću skočiti sa sprata. U tom ludilu nisam znala ni šta govorim. Pamtiću do kraja života taj bol. tri ćerke sam rodila, porođaj ne može da se uporedi s tim – priseća se.

kata i njene tri ćerke – olgica (48), Aleksandra (45) i Branislava (23) na sve načine su se trudile da sačuvaju nogu i bile su joj najveća podrška. Međutim, preostali deo stopala počela je da zahvata nekroza, pa leka nije bilo, sem da se noga amputira iznad kolena. to je katu, po sopstvenom priznanju, vratilo iz mrtvih.

- Na Banjici sam dospela u ruke doktora ivanišević­a koji mi je glavu spasio. kamo sreće da sam odmah došla kod njega. Pošto mi je cirkulacij­a bila loša, rekao mi je da drugog rešenja nema, već da mi amputiraju nogu iznad kolena. Pitala sam samo da li boleti, a kada su mi objasnili da neće, samo rekla: “Bože, hvala ti! Secite gde god, samo da ne trpim bolove” – ispričala nam je žena koja konačno može da uživa u vremenu koje provodi sa svojim naslednica­ma, ali i unucima Strahinjom (18) i Aleksom (16) i unukom Zoranom(24).

PONEKAD OSETIM NOGU KOJU VIŠE NEMAM

Novonastal­u situaciju kata je prihvatila, čak je osmeh nabacila. oslobodila se bolova, povratila je miran san i počela je da uči ponovo da hoda – na jednoj nozi i sa štakama. Voli da provodi vreme na društvenim mrežama, da se šali i fotografiš­e sa svojim naslednici­ma i stalno ističe da su pozitivno razmišljan­je i vedar duh jedini ispravan i održiv način življenja.

- kuvam kafu sama, perem, peglam, pripremam ručak, a mogla bih i da kuvam da mi je bliže šporet. Malo kolicima, malo štakama, olakšam sebi i funkcioniš­em bolje nego neko sa dve noge. idem u kupatilo koje ima tri stepenika, popnem se polako, sama siđem. Moja terasa ima 25 stepenika. Sednem i penjem se u sede

PRVO SU JOJ ODSEKLI STOPALO, PA JE VEST O AMPUTIRANJ­U NOGE MALTENE JEDVA DOČEKALA JER JE PUNIH 10 MESECI TRPELA NESNOSNE BOLOVE

ćem položaju, a isto tako se spuštam – priča Kata kako se snalazi.

Desi joj često da je zasvrbe nožni prsti ili zaboli potkolenic­a koju više nema. U medicini se takva pojava zove “fantomski ud”. Ipak, ne da se zavarati, već samo podigne deo natkolenic­e koji joj je preostao i bol momentalno prođe. Uskoro je očekuje poseta i vaskularno­m hirurgu kako bi u desnu nogu, koja sada trpi najveće opterećenj­e, sačuvali od slične sudbine.

- Od tri arterije, jedna mi je u funkciji, pa moraju da mi ugrade ili bajpas ili stend da bi mi sačuvali drugu nogu. Vaskularno­g hirurga mi je preporučio dr Ivanišević i verujem da će sve biti u redu jer mi je on najviše pomogao u čitavom ovom procesu - kaže ona.

Najteže je kada izgubiš ljude koje voliš, svesna je Kata, pa obaj bol nije ništa u poređenju sa tim. Prvi suprug Predrag sa kojim je dobila ćerke Olgicu i Aleksandru i Branko, sa kojim ima naslednicu Branislavu, umrli su u razmaku od godinu dana, a onda su joj preminula i braća. Iako je uvek bila jaka i samostalna, tek tada je shvatila kolika je njena snaga.

- Za godinu i po dana su meni dva brata umrla i Branko, tri najznačajn­ije osobe u mom životu. To su boli, kad gubiš ljude koje voliš. Ipak, sve što me je udaralo u životu, samo me je ojačalo – kaže Kata na kraju i dodaje da su joj najveća podrška ćerke i unuci i da je nasrećnija kada vidi da su oni živi, zdravi i ispunjeni.

“PAMTIĆU DO KRAJA ŽIVOTA TAJ BOL. TRI ĆERKE SAM RODILA, POROĐAJ NE MOŽE DA SE UPOREDI S TIM”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? NOVONASTAL­U SITUACIJU KATA JE PRIHVATILA, ČAK JE OSMEH NABACILA. OSLOBODILA SE BOLOVA, POVRATILA JE MIRAN SAN I POČELA JE DA UČI PONOVO DA HODA, NA JEDNOJ NOZI I SA ŠTAKAMA
NOVONASTAL­U SITUACIJU KATA JE PRIHVATILA, ČAK JE OSMEH NABACILA. OSLOBODILA SE BOLOVA, POVRATILA JE MIRAN SAN I POČELA JE DA UČI PONOVO DA HODA, NA JEDNOJ NOZI I SA ŠTAKAMA
 ?? ?? Katine ćerke olgica, branislava i Aleksandra su najveća podrška majci u najtežim trenucima
Katine ćerke olgica, branislava i Aleksandra su najveća podrška majci u najtežim trenucima
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia