Blic

Najromanti­čniji most pod teretom zaključani­h ljubavi

Jedni dolaze na njega da ovekoveče svoju ljubav, drugi samo da se fotografiš­u -“jost ljubavi” u srnjačkoj Banji i tokom prvomajski­h praznika bio je jedna od omiljenih destinacij­a zaljubljen­ih parova pa je tako postao “bogatiji” za nekoliko stotina katanac

- Boakhl JANAČKOVIĆ

LEGENDA O TRAGIČNOJ LJUBAVI OFICIRA

oelje i učiteljice kade, koje je prvo razdvojio mrvi svetski rat a nakon toga konačno i brak srpskog vojnika sa Grkinjom, već godinama privlači hiljade i hiljade turista na ovaj mostić koji je bio njihovo omiljeno sastajališ­te a čije su ograde danas cele načičkane katancima.

lni koji se ovde zakljinju na večnu ljubav, veruju da će se beskrajno voleti ako na ogradu mosta zakače katanac na kojem su ispisali svoja imena ili inicijale, a potom ključ bace u reku.

MOLITVA ZA LJUBAV

kema turiste koji je došao u srnjačku Banju a da nije posetio ovo mesto i fotografis­ao se, dok su se mnogi se odlučili i da „zakatanče“svoju ljubav, i tako je učine večnom. Zato se na mostu uvek traži mesto više pa su u nedostatku prostora, katanci zakačeni često i jedni na druge, poput metalnih grozdova. r rečici koja protiče ispod mosta nema riba, ali pažnju privlače stotine ključeva od katanaca.

hraj mosta može se i pročitati legenda o oelji i kadi, ali i o tome kako je, po jednoj od priča, upravo to motivisalo aesanku jaksimović da prilikom posete srnjačkoj Banji napiše jednu od svojih najlepših pesama: „jolitva za ljubav“.

KOPIJA U PARIZU

ld 2008. godine običaj „zaključava­nja ljubavi“odomaćio se i u Gradu svetlosti, marizu. pvake godine na hiljade zaljubljen­ih parova na jostu umetnosti preko reke pene. f dok su marižani tek u 21. veku počeli sa ovim običajem, kod nas on postoji već stotinama godina. r tekstu „Zveket ljubavi na mostovima u marizu“, objavljeno­m u američkom kjujork tajmsu, navodi se da su pariski mostovi poznati u celom svetu, ali da je srnjačka Banja preteča svih njih jer je prvi katanac na tamošnjem mostu stavljen još pre sto godina i značio je zalog ljubavi srpskog vojnika, koji je krenuo na front, svojoj izabranici.

LJUBAV UČITELJICE I VOJNIKA MOTIVISALA JE DESANKU MAKSIMOVIĆ DA PRILIKOM POSETE VRNJAČKOJ BANJI NAPIŠE JEDNU OD SVOJIH NAJLEPŠIH PESAMA „MOLITVA ZA LJUBAV“

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia