Blic

Od trke svatovskih konja do tradiciona­lne manifestac­ije

Uprkos kiši i lošim vremenskim uslovima, Boretino brdo iznad Brodareva bilo je puno ljudi minulog vikenda, jer se nakon dve godine pauze zbog epidemije korona virusa ponovo održala manifestac­ija Komaranska košija.

- RINA

Kišobran je bio rekvizit bez kog se nije moglo, ali niko nije mario za to. Osim domaćih, veliki broj gostiju stigao je i iz dijaspore jer se proteklog vikenda u ovom kraju obeleževao i veliki praznik Bajram. pvi su uživali gledajući trke konja, takmičenju u bacanju kamena s ramena, skoku udalj i krosu.

- Komaranska košija je tradiciona­lno takmičenje nastalo od nekadašnji­h svatovskih trka konja, koji su kroz selo Komarani prolazili vodeći mladu, a najbrži dobijali darove. Nekada se ovde okupljalo više od 10.000 ljudi, sada je posle dvogodišnj­e pauze u održavanju taj broj manji. jeđutim, nadam se da ćemo već iduće godine ponovo okupiti stari broj posetilaca. Biće tu i nekih novih sadržaja. Ovu manifestac­iju čini posebnom to što decenijama neguje i predstavlj­a dobar primer za očuvanje odnosa između Bošnjaka i prba koji složno žive na ovom prostoru - rekao je član Organizaci­onog odbora 5O. Komaranske košije jiralem Bjelak.

POBEDNIČKO GRLO

Najzanimlj­iviji deo bile su konjičke trke, koje su održane u tri discipline i to brdsko planinska trka, za arapska grla i glavna trka rasnih konja. r glavnoj trci, na stazi dugoj 1.150 metara pobedu je odnelo grlo “jutahafiz” vlasništvo beograđank­e Irene mlanić, sa džokejom iucom sasiljević­em iz možarevca.

- ijubav prema konjima datira od O011. godine, kada sam kupila prvog konja i počela da učestvujem na trkama i posećujem hipodrome. Ovde na Boretino brdo dolazim već nekoliko puta i uvek je jaka konkurenci­ja - kaže Irena, vlasnica pobedničko­g grla.

NOVI SADRŽAJI

airektorka Turističke organizaci­je mrijepolje, aragana saraklić, navodi da je zadovoljna što je Komaranska košija obnovljena nakon dvogodišnj­e pauze. Ona ističe da će u narednom periodu raditi, zajedno sa ljudima iz lokalne samouprave i organizaci­onim odborom na unapređenj­u manifestac­ije, koja će već iduće godine biti upotpunjen­a sa novim sadržajima, kako bi privukli što više posetilaca.

Organizato­ri 5O. jomaranske košije su Turistička organizaci­ja mrijepolje, Opština mrijepolje i jesna zajednica Orašac.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Ovu manifestac­iju čini Posebnom to što decenijama neguje i predstavlj­a dobar primer za očuvanje odnosa između Bošnjaka i Srba koji složno žive na ovom prostoru
Ovu manifestac­iju čini Posebnom to što decenijama neguje i predstavlj­a dobar primer za očuvanje odnosa između Bošnjaka i Srba koji složno žive na ovom prostoru
 ?? ?? u glavnoj trci, na stazi dugoj 1.150 metara, pobedu je ove godine odneo konj vlasnice iz Beograda
u glavnoj trci, na stazi dugoj 1.150 metara, pobedu je ove godine odneo konj vlasnice iz Beograda

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia