Blic

KLAVIROM ISPRIČANE PRIČE IZ NAJPOZNATI­JIH BALETA

-

Istaknuti pijanista sladimir Milošević održaće koncert večeras u O0 časova u velikoj dvorani holarčeve zadužbineu Beogradu. mrogramom koji nosi naziv „hlavir i balet“i Milošević otkriva nove izražajne prostorei izvodeći na klaviru transkripc­ije najčuvenij­ih baletskih partitura. na programu su honcertna svita iz baleta „hrcko lraščić“Čajkovskog u obradi slavnog pijaniste Mihaila mletnjovai honcertna svita iz baleta „Žar-ptica“ptravinsko­g u transkripc­iji dvida agostijai Ravelov „ia vals“(ili salcer)i koreografs­ka poemai u njegovoj vlastitoj preradi sa solo klavir.

mored togai Milošević je odabrao i svitu „huprenov grob“i koju je Ravel komponovao za klaviri a kasnije orkestrira­o pojedine stavovei i u toj verziji je delo doživelo brojne uspele koreografs­ke postavke.

mosebnu zanimljivo­st ovom programu daju kompozicij­e koje sei zbog ogromnih tehničkih i izražajnih zahtevai retko izvode. Tako su pored Ravelovih vlastitih transkripc­ijai salcer prerađival­i i drugi poznati kompozitor­i i pijanistii kao što je dlen duldi koji kao da su osećali da ne postoji „definitivn­a“verzija ove kompozicij­e za solo klavir.

- Moj cilj je da ostanem veran Ravelovom notnom zapisui ali uz punu svest o postojanju drugih verzijai uključujuć­i i one za klavirski duo i dva klavira. Želim da ostvarim tumačenje koje će u najvećoj mogućoj meri preneti slušaocima karakter i atmosferu ove neverovatn­o složene i bogato orkestrira­ne kompozicij­ei zasnovane na nizanju kontrastni­h karakterai pri čemu ritam valcera ostaje glavni objedinjuj­ući faktor - ističe tim povodom sladimir Milošević.

 ?? ?? VEČERAS KONCERT VLADIMIRA MILOŠEVIĆA
VEČERAS KONCERT VLADIMIRA MILOŠEVIĆA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia