Blic

HTEO SAM DA ODUSTANEM, DECA SU MI DALA SNAGU

Popularni pevač je bio na pragu da više nikada ne uzme mikrofon u ruke, ali ga je porodica podigla iz teške životne faze.

- Lola STOJANOVIĆ

Numere pevača i kantautora Borisa Režaka znaju maltene svi, a on za “Blic” kaže da je čest slučaj da ljudi ne znaju da on stoji iza njih. Krivi sebe za to, jer ne voli da bude u centru medijske pažnje, pa se oglašava kroz pesme. Teška životna situacija, dovela ga je do razmišljan­ja da odustane od pevanja, a na sreću, njegovo troje dece ga je odvratilo od te ideje.

– Malo sam pustio kosu, malo sam se udebljao, ali još uvek znam da pevam – započeo je pevač razgovor kroz smeh, te se predstavio našim kamerama, a potom ispričao koliki značaj za njega ima pesma “Lastavica” kojom se predstavio na “Beogradsko­m proleću”.

– Kompozicij­u je napisala Jelena Beba Balašević, meni najdraža u kompletnoj mojoj karijeri i ne doživljava­m je takmičarsk­i. Sasvim slučajno je bila na ovom festivalu, trebalo je da izađe kao singl povodom rođendana Đorđa Balaševića prošle godine. Radili smo u studiju zajedno sa mojim kolegom aleksandro­m Banjcem, koji je preminuo nekoliko dana pred izbacivanj­e pesme. odmah posle toga je ostao nekakav muk, ne samo za pesmu, već za moju karijeru... Da li uopšte da nastavim da pevam ili da radim nešto drugo? Pogodilo nas je. To je najteži udarac u mom životu, posle odlaska moje majke – rekao je Režak, te je dodao šta mu je dalo snagu da ipak nastavi dalje:

– otac sam troje klinaca, to mi je dalo snagu. Moraš da nastaviš dalje. Banjac je bio genije, tu magiju je prosipao, nema sa kim nije svirao i svi smo ga voleli. Jedan sam od nekih koji je mnogo bio vezan za njega i stalno smo radili zajedno. Znam da više nikada neću imati tako nekoga. Muzički svet ti se sruši, nisi više klinac, ozbiljno razmišljaš i postavljaš pitanja šta je život i čemu sve to... Kada smo se malo povratili uspeli smo da se dogovorimo i sačuvamo njegov klavir koji je svirao na ovoj kompozicij­i.

Boris nije krio emocije dok je pričao o svom prijatelju, a otkrio je da je bilo suza na probama.

– Plakali smo na probama na pola pesme, počinje presek glasnih žica, knedla u grlu... Izborili smo se, hoću na ovaj način da se oprostim sa tim emocijama, telefon mi godinu dana zvoni na tu melodiju... – iskren je bio pevač, koji je najavio još projekata.

– Uporedo radim na pesmama, ali sa druge strane imamo i album za bend “Tri rogata” u kojem sviram, lenji smo malo, ali imamo opravdanje. Biće novih stvari, sarađivaću sa Bebom, imamo plan da zajedno radimo uz klavir. ostalo je od Đoleta, fascinantn­a je, žena puna energije. Sviđa mi se njen karakter. oseti se prisustvo Đorđa i drago mi je da ima ko da ga nasledi, o njoj će se tek čuti – rekao je Režak, kojem je album u planu bio još dok je Banjac bio živ. Pripremali su 16 pesama tokom pandemije korona virusa, ali su zbog tragedije “pritisnuli” pauzu.

Inače, bend “Tri rogata” je oformljen pre šest,

NA SVAKOJ SVIRCI DAJEM SVE OD SEBE KAO DA JE POSLEDNJA, KAO I MOJE KOLEGE KOJE SVIRAJU SA NAMA. ŠTO KAŽU, DO KOSKE

UDEBLJAO SAM SE, PUSTIO KOSU, ALI ZNAM DA PEVAM

sedam godina, kada je Boris sasvim slučajno upoznao Aleksandra Banjca, jer je tada tražio pijanistu za nastupe, a potom ga je Banjac upoznao sa Brankom Koprivicom i ubrzo su počeli da sarađuju zajedno. Ime za bend je predložio Koprivica, jer su sva trojica rogati horoskopsk­i znaci (dva Jarca i Ovan).

Nakon što je Banjac preminuo, pridružio im se klavijatur­ista Nenad Paunović, a na saksofonu ih sve češće prati Gabor Bunford, kao i drugi muzičari. Publika ih je veoma lepo prihvatila, a u Novom Sadu imaju svirke svakog utorka, stalni su tokom nedelje u Beogradu i vikendom nastupaju po drugim gradovima u regionu. Prostor u kojem sviraju mora da bude velik, jer se, kad njih najave, u svakom klubu uvek traži mesto više. To nimalo ne čudi, jer se ovi muzičari nimalo ne štede, ni glasom, ni sviranjem, ni energijom.

– Na svakoj svirci dajem sebe kao da je poslednja, kao i moje kolege koje sviraju sa nama. Što kažu, do koske, do poslednje kapi krvi i znoja. Zato niko i ne ostaje ravnodušan na tu energiju i ona nam bude uzvraćena – rekao je Režak jednom prilikom.

Na repertoaru “Rogatih” nalaze se pop hitovi, ali ubace i poneku lepu, kvalitetnu pesmu iz domena narodne muzike i roka. Iako su pesme komercijal­ne, dobro poznate svima, način izvođenja je u potpunosti umetnički, što ih razlikuje od mnogih drugih bendova koji izvode iste numere. Verujemo da će, noseći u srcu uspomenu na njihovog Banjca, još dugo “paliti i žariti” na klupskoj sceni Novog Sada i šire.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia